Z wysiewaniem to tutaj był chyba nawet jakiś temat o tytule 'Wysiew kaktusów'. Ja wysiałem kilkanaście nasion przedwczoraj. Zobaczę co z tego będzie.
Moja kolekcja - luczek95
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja kolekcja
Zamiokulkas. Hoye mają bardziej lancetowate liście.
Z wysiewaniem to tutaj był chyba nawet jakiś temat o tytule 'Wysiew kaktusów'. Ja wysiałem kilkanaście nasion przedwczoraj. Zobaczę co z tego będzie.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Na początku kwietnia.luczek95 pisze:A właśnie mam jeszcze nasionka kaktusiaków kiedy radzicie wysiać?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- luczek95

- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ok dziękuję ;)
- luczek95

- Zulka
- 100p

- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
biedactwa z tych kaktusów. Tak o nie bardzo dbasz a one słuchać nie chcą. Trzymam kciuki za ciebie żeby udało ci się z nimi. Fajne roślinki masz te ostatnie. Świetny hobbit 
- luczek95

Nom ja się staram ..
A grudnika przesadziłem do mniejszej doniczki i zobaczymy...
Reszta kaktusów jest w lepszym stanie choć nie wszystkie poczuły nadchodzącą wiosnę
A grudnika przesadziłem do mniejszej doniczki i zobaczymy...
Reszta kaktusów jest w lepszym stanie choć nie wszystkie poczuły nadchodzącą wiosnę
- luczek95

Popatrz co się dzieje ;)Baryczka pisze:Nie wiem czy wycięcie liści powoduje rozkrzewienie się rośliny. Pierwsze o tym słyszę![]()
Inaczej gdybyś skrócił ją odcinając stożek wzrostu. Możesz go ukorzenić, a z łodygi rosnącej w doniczce powinien wyrosnąć nowy stożek wzrostu.
Czy liście próbowałeś ukorzenić?

- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Również mam taki przypadek. Urwałem jakiś czas temu liścia z mojego grubosza i teraz w tym miejscu pojawił się właśnie jakby nowy stożek wzrostu. 
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- mika78
- 200p

- Od: 17 lip 2009, o 08:32
Przejrzałam twój wątek ładną masz kolekcję ,piękna ta caralluma.pozdrawiam 
Pozdrawiam Dominika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=32176" onclick="window.open(this.href);return false;
- luczek95

chyba za niedługo wsadzę w ziemię
Zamioculcasy w wodzie - ciągle cisza
- riki
- 200p

- Od: 22 sty 2010, o 12:29
Witaj serdecznie Łukasz . Przepiękne masz rośliny .

- Majorek
- 500p

- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Cześć przejrzałem Twoje posty w tym temacie i powiem tak xD za bardzo się stresujesz i spamujesz.
A co do roślin, to ja bym kilka po odświeżał np. opuncji połamał człony porozdzielał to co ładne, a resztę do kubła (wypadki w hodowli-uprawie, się zdarzają, rośliny mocno zaniedbane po prostu się odświeża i "buduje" na nowo)
Poza tym moim zdaniem, jednak wschodni parapet to lekko za ciemno na tak liczną kolekcje kaktusów, rozumiem że Ci się bardzo podobają, ale inne roślinki też są. Tak jak zamiokulkas, grubosz czy hobbit sobie spokojnie poradzą na parapecie nawet północnym (a co dopiero wschodnim) tak opuncje będą się ciągle wyciągać nawet jak będą stały na wschodnim parapecie.
Ale to Twoja hodowla, Twój wybór i dobór.
PS: no z grudnikiem to rzeczywiście Ci nie poszło
pozdrawiam.
A co do roślin, to ja bym kilka po odświeżał np. opuncji połamał człony porozdzielał to co ładne, a resztę do kubła (wypadki w hodowli-uprawie, się zdarzają, rośliny mocno zaniedbane po prostu się odświeża i "buduje" na nowo)
Poza tym moim zdaniem, jednak wschodni parapet to lekko za ciemno na tak liczną kolekcje kaktusów, rozumiem że Ci się bardzo podobają, ale inne roślinki też są. Tak jak zamiokulkas, grubosz czy hobbit sobie spokojnie poradzą na parapecie nawet północnym (a co dopiero wschodnim) tak opuncje będą się ciągle wyciągać nawet jak będą stały na wschodnim parapecie.
Ale to Twoja hodowla, Twój wybór i dobór.
PS: no z grudnikiem to rzeczywiście Ci nie poszło
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
- luczek95

Ze spamuję o ludzie...
Wejdź na mój inny temat obecnie interesuję się egzotykami... I innymi "liściakami"
Caralluma świetnie sobie radzi i opuncja tuna monstuosa także
Oczywiście nie wyrzycę moich kaktusiaków a jeśli chodzi o stres to raczej niecierpliwość
Nad rozmnażaniem wegetatywnym opuncji też się zastanawiałem...
Pozdrawiam nowicjusza
no i pokaż swoje roślinki jak na forumowicza przystało
PS popraw Wrącław na Wrocław
A tutaj moja konstrukcja w której wysiałem kaktusy
Majorku teraz nic nie mów bo miałem już te nasionka więc szkoda gdyby się zmarnowały

Wejdź na mój inny temat obecnie interesuję się egzotykami... I innymi "liściakami"
Caralluma świetnie sobie radzi i opuncja tuna monstuosa także
Oczywiście nie wyrzycę moich kaktusiaków a jeśli chodzi o stres to raczej niecierpliwość
Nad rozmnażaniem wegetatywnym opuncji też się zastanawiałem...
Pozdrawiam nowicjusza
no i pokaż swoje roślinki jak na forumowicza przystało
PS popraw Wrącław na Wrocław
A tutaj moja konstrukcja w której wysiałem kaktusy
Majorku teraz nic nie mów bo miałem już te nasionka więc szkoda gdyby się zmarnowały

- Majorek
- 500p

- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
hehe za ten "Wrocłąw" to rzeczywiście elegancka wpada xd
Co do reszty, też pokaże swoje rośliny, ale jak już pokupuje doniczki i ziemię, bo przyznam że sporą cześć mam na razie w szczepkach (ale są już ładnie ukorzenione, bo przez całą zimę były uprawiane w wodzie)
Co do konstrukcji, zabawna ja nawet bym na taką nie wpadł, do jakiego momentu chcesz tam trzyma siewki
pozdrawiam.
Co do reszty, też pokaże swoje rośliny, ale jak już pokupuje doniczki i ziemię, bo przyznam że sporą cześć mam na razie w szczepkach (ale są już ładnie ukorzenione, bo przez całą zimę były uprawiane w wodzie)
Co do konstrukcji, zabawna ja nawet bym na taką nie wpadł, do jakiego momentu chcesz tam trzyma siewki
pozdrawiam.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.