Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie z nasion

Post »

Moje już mają kilka par listków. :heja Polecam każdemu tamte były na próbę a teraz to już zaczynam prawdziwą plantację.
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Prosze o informacje krok po kroku jak powinnam wysiac dalie. Nasiona pokryc cienka warstwa ziemi czy nie? Doniczke po wysianiu nasion przykryc folia czy nie? Czy dalie sie pozniej pikuje?
Jestem zielona w temacie roslinek.
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że dalie dość szybko kiełkują. Wysiewam je w połowie marca. Wysiew do kuwety lub większej doniczki. Przykrywam cienką warstwą ziemi. Ziemia do rozsad, z kwiaciarni lub ogrodniczego. Zraszam spryskiwaczem i przykrywam folia spożywczą, ale zostawiam małą szparkę, aby był dostęp powietrza. Po wykiełkowaniu i osiagnięciu wys ok 1 cm, folię zdejmuję. Podlewanie w dalszym ciągu przez sraszanie. Po osiągnięciu przez rośliny 4 listków, zostają przepikowane do małych pojemniczków np po jogurtach. Po okresie ok tygodnia zaczynam uszczykiwać pedy (dla wzmocnienia i rozgałęzienia). Końcem kwietnia lub na początku maja wysadzam na rabaty lub kwietniki. Powinno się tak jak inne rośliny przed wysadzeniem zahartować.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Co to znaczy uszczykiwac? Czy to obrywanie pierwszych listkow?
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Uszczykiwć znaczy: odrywać, odcinać - niestety brutalnie, ale z korzyścią dla rośliny. Odcinać należy łodyżkę z parą liści.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
sylwekw

Post »

Zaglądam tu i zaglądam aby czegoś się dowiedzieć i nauczyć o daliach z nasion ale jak na razie jedyne co mnie spotkało to zdziwienie. Piszecie, że dalie z nasionek wchodzą szybko, piszecie o kilku dniach, o dwóch tygodniach itp. Tymczasem u mnie już chyba prawie miesiąc minął i nic .... Zastanawiam się co jest nie tak, co jest inaczej niż u Was i nie mogę tego dociec. Mam taką mała "szklarenkę" do wysiewy. Ziemią zastoswałem "specjalną" do siewu, utrzymuje wilgotność, temp waha się od 19 do 21 stopni. światła nie brakuje a nasionka nic. Są przykryte tak może 0,5 cm warstwą ziemi. Dodam, że nie tylko nasionka dalii są tam wysiane ale i nasionka traw.
Nasionka dalii nie są kupowane ale z własnego zbioru. Nie były przetrzymywane w chłodzie (może to jest powód)

Ktoś może ma jakiś pomysł co nie tak zrobilem. A może jestem zbyt niecierpliwy?

Edytowane: Ale numer przejrzałem notatki i widzę, że te nasionka siałem 13 lutego - czyli zaledwie 12 dni temu. O rany a ja taki niecierpliwy - chyba tak bardzo bym chciał i dlatego mi się czas tak dłuży i wydawało mi się, że to już miesiąc. Zatem moje pytanie chyba staje sie trochę nieaktualne :-)
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylwku, dalie powinny ci już wzejść.A sprawdziłeś czy te twoje nasiona były dojrzałe? Jak piszesz sam je zbierałeś.One kiełkują najwyżej z 5 dni , a u ciebie już za długo to trwa i raczej nie wyjdą.
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
sylwekw

Post »

Anna Guba pisze:Sylwku, dalie powinny ci już wzejść.A sprawdziłeś czy te twoje nasiona były dojrzałe? Jak piszesz sam je zbierałeś.One kiełkują najwyżej z 5 dni , a u ciebie już za długo to trwa i raczej nie wyjdą.
A jak rozpoznać czy są "dojrzałe" czy nie??

A jak teraz odgarnę ziemię znad jednego kącika z nasionami to czy coś poznam?
mikusia
200p
200p

Post »

Witam niektórzy już postawili kreskę na moich wcześniakach ;) a tu prosze :) Obrazek
Obrazek Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady w przyszłym tygodniu sieje już cała paczuszkę. :tan
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
mikusia
200p
200p

Post »

Ja też po tym wątku nabrałam chęci na sianie. :)
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Tak się mają moje sieweczki :heja :

http://i45.tinypic.com/2d6kxh1.jpg
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ładne siewki :D Mnie po przeczytaniu tego wątku też pokusiło na dalie z nasion, ale poczekam jeszcze z tydzień na siewy.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

A ja wysiałem nie tak dawno i juz takie wyrosły :shock: . Jak wyrosna pięknie kwitnace roślinki i przyjdzie zima to będe wykopywał wszystkie i przechowywał ich bulwki :wink: . Ostatnio kupowałem te miniaturkowe dalie z siewu u ogrodnika i miały bylwki , ale dałem sąsiadce.. :wink: .
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

O - też bym chciała takiego sąsiada :D Ja mam kilka odmian dalii które co roku wykopuję. A jeśli wyjdą mi siewy, to dołączą kolejne karpy. Tylko gdzie ja to wszystko posadzę? No co mnie podkusiło żeby zajrzeć do tego wątku... :wink:
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja nie mam znowu tak wiele żeby rozdawać :wink: ,czasem costam.. , ale takie bardzo zwykłe kwiatki , mam malutki ogródeczek ale czasem cos kupię bo opakowanie ładne , kolorowe.. ;:224 :;230 .
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”