Zaczarowany ogród Bodzi i Pati

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zaczarowany ogród Bodzi i Pati

Post »

Witajcie ;:3
Gosiu Dzięki za odwiedziny ;:196 , muszę wpaść do Ciebie z rewizytą :heja :heja
Krysiu z tego co piszesz to ja wszystko zrobiłam nie tak jak należy, wsiałam nasionka do normalnej ziemi , oczywiscie lekko je przykryłam i tak sobie stoją na parapecie od niedzieli. Jak przyjdę z pracy to oczywiście je przestawię i okryję folią, bo to mi tylko pozostało.
Szkoda , że wcześniej się nie zgadałyśmy.Ale mam nadzieję , że te moje też wykiełkują bo wzięłam 4 rodzaje i szkoda jakby mi nie wzeszło :(
Dzięki za odwiedzinki i porady.
Krysiu a co Ty jeszcze wysiewasz, a jak fukcje rosną ?
Pozdrawiam ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Bożenko widzę ze jesteś pozytywnie zakręcona ,ostro zabrałaś się za rozsady .
Ja jeszcze zwlekam ,potem za bardzo wyrastają ,dziko rosną ,
U mnie parapetów brakuje , mam tylko jeden w kuchni.

Genia :wit
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu :wit
Zabrałam się ostro widzisz za sianie , ale nie wiem co z tego wyjdzie , bo już posiałam moje roslinki nie tak jak powinnam. zobaczymy :roll:
ale już coraz cieplej i bliżej wiosny, trzeba sie nastrajać pozytywnie
pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie również dopadł szał siania, pojemniczki zajmują połowę parapetów, a drugie tyle jeszcze czeka na swoją kolej, gdzie ja to wszystko popikuję , tego nie wiem.Trochę się boję czy nie za wcześnie jednak wystartowałam z sianiem, moja stokrotka afrykańska w instrukcji wysiewu dołączonej z nasionami miała termin wysiewania luty,w innych postach ludzie piszą że to za wcześnie,i już sama nie wiem czy dobrze że ją siałam w lutym.W tej chwili ma już po 4 listki,mimo to trochę wybujała tak jak to opisała E-genia, zobaczymy co z niej będzie.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Dorotko.
Ja posiałam , ale ze wzchodami to tak różnie, nie wiem czy zdążą te moje roslinki się wybujać :) :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Bożenko pytasz co ja wysiałam ........ ano troszkę tego już siedzi w ziemi.
Siałam powojnik bylinowy i alpejski, palczatka,mina szkarłatna, tunbergia, golteria pełzająca, iksja chińska, dyptam,asarina pnąca,penstemony, ketmia południowa,jeżówka purpurowa, bieluń wspaniały, heliotrop i ... chyba na tym koniec.Część z nich na próbę.
Siałam 18. lutego i z tej listy po 4 dniach wyszła na wierzch ketmia południowa - ale błyskawica co?
Sadzonki fuksji, plectranthusa, pelargonii zwisającej i tej normalnej ,dalii niskich i tolmiei też mają sie dobrze
bo ładnie puszczają korzenie.Część z nich posadziłam od razu do ziemi w mini doniczkach.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

O to i iksja już teraz? Więc sieję , ale już! Dobrze że tu zajrzałam. :uszy
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

babuchna pisze:O to i iksja już teraz? Więc sieję , ale już! Dobrze że tu zajrzałam. :uszy
W ub. roku zainteresowała mnie Iksja - dostałam sadzonki i nasionka też.
Wg fachowych porad przy rozmnażaniu przez nasiona;
-wysiew powinniśmy przeprowadzić w lutym - marcu, otrzymamy wtedy kwitnące rośliny jeszcze w bieżącym roku.
Nasiona nie wymagają żadnego wcześniejszego przygotowania do siewu, umieszczone w temperaturze 20-25 0 C kiełkują w terminie 14-60 dni.
Gdy siewki osiągną wysokość dłoni powinniśmy przesadzić je do doniczek śr. 8 cm i powoli zacząć aklimatyzować do warunków panujących na zewnątrz (10-15 dni).
Gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków sadzimy w słonecznym miejscu do żyznej, przepuszczalnej gleby.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny
Krysiu tyle różnych wsiałaś nasion, że musiałam wejść w gogle i sprawdzić co to za kwiaty, bo nie znałam ich, albo niektóre znam ale pod inną nazwą, jakby zostało Wam nasionek iksji chińskiej, to bym się ładnie uśmiechnęła, ;:79 ;:79 nie widziałam przedtem u nikogo ze znajomych takich kwiatów.
zauważyłam dzisiaj, że zaczynają kiełkować moje begonie zwisające, które wsadziłam do ziemi w doniczki 1 lutego.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Christa dziękuję za dokładną poradę , będę ją wysiewać pierwszy raz więc bardzo mi pomogłaś ;:108
Bożenko tak mi przykro , kupiłam 10 nasionek w paczuszce ale podzieliłam się z mamą na pół, więc mam tylko 5. Jeśli nikt się nie odezwie kto ma większą ilość, to wyślę Ci w kopercie 2 nasionka :uszy , daj znać czy chcesz , bo więcej naprawdę nie mam.
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Witaj Bożenko ,byłaś już na działce :?: u mnie tam gdzie śnieg stopniał już bratki kwitną :lol:
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witam prawie rodaczkę. Podobaja mi się te taczki drewniane z kwiatami, kupne czy własnej produkcji?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożena Śmigielska pisze:Witajcie dziewczyny
Krysiu tyle różnych wsiałaś nasion, że musiałam wejść w gogle i sprawdzić co to za kwiaty, bo nie znałam ich, albo niektóre znam ale pod inną nazwą, jakby zostało Wam nasionek iksji chińskiej, to bym się ładnie uśmiechnęła, ;:79 ;:79 nie widziałam przedtem u nikogo ze znajomych takich kwiatów.
zauważyłam dzisiaj, że zaczynają kiełkować moje begonie zwisające, które wsadziłam do ziemi w doniczki 1 lutego.
Nasionka iksji wsiałam wszystkie - fakt że nie było ich dużo ale jeśli sporo wzejdzie to będę mogła podzielić sie sadzonkami. Ich okres kiełkowania jest dość rozbieżny i wyobraź sobie ,że wczoraj zauważyłam 1 roślinkę czyli wykiełkowała po 7 dniach - oby reszta była też taka sprytna.
Bożenko ja niektóre roślinki sieję tak dla próby i zaspokojenia ciekawości bo z nasion najtaniej.
Tyle,że w domu nawet te co skiełkują to sporo z nich pada po jakimś czasie - ta "czarna nóżka " jest najczęstsza przyczyna mimo przestrzegania zasad oczywiście w miarę naszych możliwości.

Bożenko czy te kiełkujące begonie to begonie bulwiaste ?
Swoje zwisające wyrzuciłam bo kwiaty były mizerne ale pozostałe zostawiłam. Siedzą jeszcze w piwnicy bo wg mnie za wcześnie - boję się że z braku odpowiedniej ilości światła będą takie słabiutkie.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochane dziewczynki. :wit
Dorotko bardzo Ci dziękuję za to, że chciałaś się ze mną podzielić nasionkami ;:196
Obiecała mi Ewka , że ma swoje i mi przyśle.
Dziewczynki na forum jestem od niedawna jak wiecie , ale rzeczywiście są tu wspaniali ludzie. ;:138 ;dzielą się nie tylko doświadczeniem , ale tym co mają ;:180

Bożenko imienniczko ja wprawdzie mieszkam blisko Ciebie , ale moja działka jest w lesie, byłam 2 tygodnie temu , było pełno śniegu, nie byłam teraz, ale na pewno u mnie jest jeszcze pełno śniegu i na bank nic nie kwitnie .

Małgosiu sądząc po twoim skucie to jesteśmy ten sam rocznik.
Taczkę wykonał mi zięć i co roku obsadzam w niej kwiatuszki.

Krysiu begonie mam bulwiaste i co roku je o tej porze wysadzam do doniczek, do maja to już są kwitnące i kwitną do samych mrozów.Zamówiłam jeszcze inne kolory na allegro i pod koniec lutego miały już przyjść więc lada dzień i też je od razu wsadzę.

Pozdrawiam wszystkich już prawie wiosennie bo u nas świeci dzisiaj ;:3 ;:3 ;
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piekna ta taczka, a nie chce zrobić na zarobek? U mnie nikt nie ma takiego artystycznego talentu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”