Ogród 2010 - Priam cz.3
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród 2010 - Priam cz.3
Sama nie wiem, w tym miejscu wsadzałam tulipany, krokusy i nie pamiętam sasanki albo przebiśniegi/białe na pewno/, a co wzeszło to nie mam pojęcia, bo ja raczkuję.
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
igor944 - miejmy nadzieję, ze dużo nasion wykiełkuje. A będąc u Ciebie w wątku można poczuć wiosnę ;)
Matemax - chyba skuszę się jeszcze na jakiś inny kolor ;) Może żółty aster
Do doniczek torfowych przesadzę siewki szałwii omączonej - ale jeszcze trochę czasu musi upłynąć...
malgocha1960 - możliwe, że na przedstawionych przez Ciebie zdjęciach są narcyzy, ale przydałoby się zdjęcie z boku abym miał pewność.
Matemax - chyba skuszę się jeszcze na jakiś inny kolor ;) Może żółty aster
malgocha1960 - możliwe, że na przedstawionych przez Ciebie zdjęciach są narcyzy, ale przydałoby się zdjęcie z boku abym miał pewność.
Koniecznie odwiedźcie Tamaryszka-Izę (link) - mnie szczęka opadła jak to zobaczyłem...Tamaryszek pisze:![]()
- malgocha1960

Może ty mi powiesz co robi się z wrzosami, bo nie mogę dopytać tu, kiedy się je przycina i na jaka wysokość?
- Priam
- Przyjaciel Forum

Małgosiu - nie jestem fachowcem ale napiszę ci ile wiem.
Cięcie wrzosów przeprowadza się wczesna wiosna - marzec, kwiecień. W tym roku zima była surowa, więc radze poczekać do kwietnia. Powinny wtedy pojawić nowe zielone przyrosty. Jeżeli Twoje wrzosy wyglądają na zdrowe- zielone i mają listki to możesz je mocno przyciąć - do kilku cm nad ziemią. Jednak na ogół obcina się je zaraz za zasuszonym kwiatostanem.
Po cięciu nakarm je
niewielka ilością nawozu - aby nie doprowadzić do zasolenia.
Cięcie wrzosów przeprowadza się wczesna wiosna - marzec, kwiecień. W tym roku zima była surowa, więc radze poczekać do kwietnia. Powinny wtedy pojawić nowe zielone przyrosty. Jeżeli Twoje wrzosy wyglądają na zdrowe- zielone i mają listki to możesz je mocno przyciąć - do kilku cm nad ziemią. Jednak na ogół obcina się je zaraz za zasuszonym kwiatostanem.
Po cięciu nakarm je
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Ciekawe nasiona kocimiętki masz; to jakaś inna odmiana od mojej 
- malgocha1960

- Priam
- Przyjaciel Forum

Jacku - te nasionka dopiero dostanę od Ewy ;) Pierwszy raz mam z tą rośliną styczność ;)
Małgosiu - w sklepach dostępne są nawozy do wrzosów i różaneczników ;)
Małgosiu - w sklepach dostępne są nawozy do wrzosów i różaneczników ;)
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Przemku
gratuluje zakupów ogrodowych !!!
Aster chiński piwoniowy czerwonego "Stanisław" dopisałam do listy zakupów
Aster chiński piwoniowy czerwonego "Stanisław" dopisałam do listy zakupów
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to widzę, że wiosna już u Ciebie na parapecie i w nasionkach
Super, jednak mam obawy, że z tymi zakupami to dopiero początek
Ja swoją lawendę trzymam na południowym parapecie w domu, jak sądzisz, co powinam z nią zrobić? Zostawić w spokoju
czy przenieść w chłodniejsze miejsce? 
Ja swoją lawendę trzymam na południowym parapecie w domu, jak sądzisz, co powinam z nią zrobić? Zostawić w spokoju
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Witaj Przemku!
Trafiłam w końcu do ciebie. Przeszłam się po ogrodzie i muszę stwiardzić, że bardzo mi się u ciebie podoba. Ciekawa kompozycja skalniaka - może wyglądać fantastycznie w porze kwitnienia roslinek. Lilie cudo. Ja też w tym roku skusiłam się na kilka cebil - niestety we Florexpolu. Mam tylko nadzieję, że znie będę zbyt rozczarowana.
Bedę do ciebie zaglądać.
Pozdrawiam
Trafiłam w końcu do ciebie. Przeszłam się po ogrodzie i muszę stwiardzić, że bardzo mi się u ciebie podoba. Ciekawa kompozycja skalniaka - może wyglądać fantastycznie w porze kwitnienia roslinek. Lilie cudo. Ja też w tym roku skusiłam się na kilka cebil - niestety we Florexpolu. Mam tylko nadzieję, że znie będę zbyt rozczarowana.
Bedę do ciebie zaglądać.
Pozdrawiam
- Priam
- Przyjaciel Forum

Halinko - zostawiłem Ci wiadomość na PW... aster "Stanisław" mnie urzekł wiec go kupiłem.
pamelko - obawy - gdzie tam;) Im więcej roślin tym lepiej... Czy Twoja lawenda już wykiełkowała czy dopiero ją wysiałaś
Jeśli już wykiełkowała to południowa wystawa jest za silnie nasłoneczniona i młode siewki mogą być narażone na poparzenia. Już lepsza jest wschodnia wystawa ;)
dodad - miło, że zechciałaś poświęcić czas na mój wątek. A tymi zakupami w Florexpolu się tak bardzo nie martw. Osobiście byłem początkowo zawiedziony tym co otrzymałem jednak mimo to wszystkie rośliny się przyjęły. Oczywiście musiałem usunąć dwie łuski z pleśnią z lilii ale ten zabieg uratował moją jedna z najładniejszych lilii ;) Uważam, że tej firmie też zależy na stałych klientach więc poprzednie wpadki powinny dać im do myślenia.
pamelko - obawy - gdzie tam;) Im więcej roślin tym lepiej... Czy Twoja lawenda już wykiełkowała czy dopiero ją wysiałaś
dodad - miło, że zechciałaś poświęcić czas na mój wątek. A tymi zakupami w Florexpolu się tak bardzo nie martw. Osobiście byłem początkowo zawiedziony tym co otrzymałem jednak mimo to wszystkie rośliny się przyjęły. Oczywiście musiałem usunąć dwie łuski z pleśnią z lilii ale ten zabieg uratował moją jedna z najładniejszych lilii ;) Uważam, że tej firmie też zależy na stałych klientach więc poprzednie wpadki powinny dać im do myślenia.
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moaj lawendka ma już z miesiąc, ale teraz dopiero zacznie sie przeciez słoneczko
Przenoszę więc na wschód
Z obawami to chodziło mi o to, że sama jak wpadnę do ogrodniczego, to z czymś wyjdę i myślę Ty podobnie 
- Priam
- Przyjaciel Forum

W poniedziałek jak zajrzę do kwiaciarni to znowu pewnie coś kupię ;)
- Priam
- Przyjaciel Forum

Witajcie !!!
Aby pożegnać zimę wstawiam ostatnie snieżne fotki... Pierwszą z nich zgłosiłem do zabawy "Konkurs! Konkurs!, więc jak macie swoje ciepłe fotki z zimy to też spróbujcie swoich sił ;)
Mandarynki - trochę ciepłych krajów w Polsce

Paw i łabędź

Aby pożegnać zimę wstawiam ostatnie snieżne fotki... Pierwszą z nich zgłosiłem do zabawy "Konkurs! Konkurs!, więc jak macie swoje ciepłe fotki z zimy to też spróbujcie swoich sił ;)
Mandarynki - trochę ciepłych krajów w Polsce

Paw i łabędź

- Kocimietka
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 28 lut 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Super zdjęcia szczególnie to pierwsze mi się podoba 
Pozdrawiam,Adrian