Agita- mój pierwszy sezon :)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Re: Agita- mój pierwszy sezon :)
Pozazdrościć takich kwitnień 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Och i ach...jak pięknie
I opisiki extra, no i "maleńkie" dendrobium...a już kwiatuszek będzie...Więcej szczęścia nie potrzeba...
I opisiki extra, no i "maleńkie" dendrobium...a już kwiatuszek będzie...Więcej szczęścia nie potrzeba...
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Dziękuję Wam wszystkim!
Kwitną teraz wszystkie jak szalone, gorzej będzie za 2-3 miesiące- jak wszystkie naraz przekwitną. Z moich wyliczeń wynika że kwitnie mi teraz 18, plus 2 są w pąkach (w tym jeden to D.Firebird z 1 pąkiem) ;)
Niekwitnących dorosłych, zdrowych i zdolnych do kwitnienia mam teraz tylko 4, i wcale się do tego nie garną! Ojj, będzie zielono- i będę wtedy piszczeć u Was w wątkach na widok Waszych kwiatów ;)
Wioletko, ja nie przykrywam niczym- akwarium stoi w chłodnym pokoju od strony pn-zach., dlatego w większe mrozy nawet wody nie leję na keramzyt, boję się, żeby mi nie zapleśniały...
Ale sam pobyt w grupie i w akwarium już im dobrze robi.
Zależy jakie masz warunki, przykrywanie akwarium bez wentylatorka w środku chyba nie jest najlepsze na dłuższą metę... No chyba, że masz wyjątkowo sucho w mieszkaniu.
Celinko, moje mają 10cm bez liści- same psb, nie są więc dużo większe- byłam w szoku, że takie maleństwo potrafi już coś "urodzić"! Pewnie Twoje też niedługo pokaże co potrafi
Kwitną teraz wszystkie jak szalone, gorzej będzie za 2-3 miesiące- jak wszystkie naraz przekwitną. Z moich wyliczeń wynika że kwitnie mi teraz 18, plus 2 są w pąkach (w tym jeden to D.Firebird z 1 pąkiem) ;)
Niekwitnących dorosłych, zdrowych i zdolnych do kwitnienia mam teraz tylko 4, i wcale się do tego nie garną! Ojj, będzie zielono- i będę wtedy piszczeć u Was w wątkach na widok Waszych kwiatów ;)
Wioletko, ja nie przykrywam niczym- akwarium stoi w chłodnym pokoju od strony pn-zach., dlatego w większe mrozy nawet wody nie leję na keramzyt, boję się, żeby mi nie zapleśniały...
Ale sam pobyt w grupie i w akwarium już im dobrze robi.
Zależy jakie masz warunki, przykrywanie akwarium bez wentylatorka w środku chyba nie jest najlepsze na dłuższą metę... No chyba, że masz wyjątkowo sucho w mieszkaniu.
Celinko, moje mają 10cm bez liści- same psb, nie są więc dużo większe- byłam w szoku, że takie maleństwo potrafi już coś "urodzić"! Pewnie Twoje też niedługo pokaże co potrafi
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Agnieszko, ale u Ciebie kolorowo
niesamowite, 20 kwitnących, możesz obstawić wszystkie parapety/szafki/stoły i w całym domu będziesz mieć storczykowy raj
Mam chyba podobnego leniwca do Twojego, czekałam na jego kwitnienie 2 lata, wypuścił 2 pędy i niestety zrzucił pączki
został mu tylko 1 kwiatuszek, ech ta zima 
Mam chyba podobnego leniwca do Twojego, czekałam na jego kwitnienie 2 lata, wypuścił 2 pędy i niestety zrzucił pączki
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Dziękuję za odpowiedź
To ja też nie będę niczym przykrywać, nie mam też wentylatorka. Czy wystarczy jak dam keramzyt i zaleję wodą?
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie widoki u Ciebie. Grupowe zdjęcia fantastyczne. Maluszki w akwarium wyglądają super. Niech Ci rosną szybko i pokażą swoje kwiatki.
- Agita

Asiu, u mnie rzeczywiście kilka storczyków stoi już na stole- niby chwilowo, łapią słońce, ale w sumie tak jakoś wychodzi, że zawsze jakieś stoją, niestety, nie mam ich już gdzie wcisnąć.
Twój leniwiec pewnie zadba o nowe pączki wraz z wiosną, wierzę w niego- dwa pędy to już duży wysiłek, mój ani myśli o takim, nawet liście mu jakoś wooolno rosną, a pąki otwierają się w tempie 1 na 2 tygodnie...
Wioletko, wg mnie do takiego zwykłego akwarium wystarczy, chodzi przecież tylko o podwyższenie wilgotności. Ja w każdym razie mam tylko keramzyt i jest ok, roślinki dobrze się tam mają
Dzięki Joane, pączek D.Firebird coraz większy więc wkrótce i w akwarium coś zakwitnie- już się nie mogę doczekać, jest tym ciekawiej, że nawet nie wiem jakiej wielkości są te kwiatki
A keiki od Eweliny bije wszelkkie rekordy- zasuwa jak pershing, najmłodszego liścia ma już ponad 10cm, korzenie pięknie rosną... Chyba spodobało mu się samodzielne życie ;)
Poza tym u mnie nic nowego; dziś znalazłam nowy pędzik- oby pojawiło się ich więcej, bo inaczej za 3 miesiące nastąpi totalna posucha na parapetach ;)
Twój leniwiec pewnie zadba o nowe pączki wraz z wiosną, wierzę w niego- dwa pędy to już duży wysiłek, mój ani myśli o takim, nawet liście mu jakoś wooolno rosną, a pąki otwierają się w tempie 1 na 2 tygodnie...
Wioletko, wg mnie do takiego zwykłego akwarium wystarczy, chodzi przecież tylko o podwyższenie wilgotności. Ja w każdym razie mam tylko keramzyt i jest ok, roślinki dobrze się tam mają
Dzięki Joane, pączek D.Firebird coraz większy więc wkrótce i w akwarium coś zakwitnie- już się nie mogę doczekać, jest tym ciekawiej, że nawet nie wiem jakiej wielkości są te kwiatki
A keiki od Eweliny bije wszelkkie rekordy- zasuwa jak pershing, najmłodszego liścia ma już ponad 10cm, korzenie pięknie rosną... Chyba spodobało mu się samodzielne życie ;)
Poza tym u mnie nic nowego; dziś znalazłam nowy pędzik- oby pojawiło się ich więcej, bo inaczej za 3 miesiące nastąpi totalna posucha na parapetach ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Już je zagospodarowałam /na razie wstępnie/Agita pisze:Wioletko, wg mnie do takiego zwykłego akwarium wystarczy, chodzi przecież tylko o podwyższenie wilgotności. Ja w każdym razie mam tylko keramzyt i jest ok, roślinki dobrze się tam mają
- Agita

Dziś rano znalazłam na keiki od Eweliny.. pędzik!!! Nie wiem jak to możliwe u takiego malucha, to moje akwarium z odzysku chyba jakieś cudowne fluidy wydziela... ;) Zapowiada się już kolejne kwitnienie w krótkim czasie.
Tu mój pierwszy cudzik akwariowy- tak wyrósł:

Tu "sprowadzony do pionu", mój jedyny kwiatek Dendrobium Firebird ;) :

A tu świeże korzonki i pędzik na wspomnianym keiki- ten ostatni ciężko zobaczyć, bo dopiero się przebija- taki zielony rożek po prawej trochę pod korzonkiem (na 1-wszym zdjęciu):

Tu mój pierwszy cudzik akwariowy- tak wyrósł:

Tu "sprowadzony do pionu", mój jedyny kwiatek Dendrobium Firebird ;) :

A tu świeże korzonki i pędzik na wspomnianym keiki- ten ostatni ciężko zobaczyć, bo dopiero się przebija- taki zielony rożek po prawej trochę pod korzonkiem (na 1-wszym zdjęciu):

Pozdrawiam, Agnieszka
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ładne Dendrobium, takie pomarańczowe
.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
wow, ależ piękny ten Firebird
Masz rękę do storczyków, taki malucha, a już chce zakwitnąć, pięknie
Masz rękę do storczyków, taki malucha, a już chce zakwitnąć, pięknie
- Haim

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Hello
Aguś, wróciłam na łono forum i co widzę???
Dendrobium Ci zakwitło
Ma piękny kolor kwiatka, prawda ?
Cieszę się, ze jest mu tak dobrze u Ciebie
W ogóle masz oszałamiającą ilość kwitnących storczyków i pięknie to wygląda, masz teraz kolorowo w domku
Jak nareszcie wyzdrowieję, to koniecznie musimy się spotkać, mam nadzieje, że jeszcze zanim te Twoje piękności przekwitną
Ja moje Dendrobium też ostatnio wsadziłam do akwa, ma sporo nowych keiki, więc liczę, ze i moje również zakwitnie choć jednym kwiatkiem ;)
Pozdrowionka cieplutkie dla Ciebie i Twojego uroczego szkraba od Oskarka
Aguś, wróciłam na łono forum i co widzę???
Dendrobium Ci zakwitło
Ma piękny kolor kwiatka, prawda ?
Cieszę się, ze jest mu tak dobrze u Ciebie
W ogóle masz oszałamiającą ilość kwitnących storczyków i pięknie to wygląda, masz teraz kolorowo w domku
Jak nareszcie wyzdrowieję, to koniecznie musimy się spotkać, mam nadzieje, że jeszcze zanim te Twoje piękności przekwitną
Ja moje Dendrobium też ostatnio wsadziłam do akwa, ma sporo nowych keiki, więc liczę, ze i moje również zakwitnie choć jednym kwiatkiem ;)
Pozdrowionka cieplutkie dla Ciebie i Twojego uroczego szkraba od Oskarka
Prześliczne to Twoje Dendrobium 
Kwiat Dendrobium Firebird pojedynczy, ale jaki piękny
Gratuluję Agnieszko
Pewnie natrudziłaś się nieźle przy wyborze tła do zdjęcia (przynajmniej ja mam zawsze z tym problem
)
Tam, gdzie mam odpowiedni kolor, jest złe światło, a tam gdzie mam dobre światło mam kolor, który nie pasuje
Gratuluję Agnieszko
Pewnie natrudziłaś się nieźle przy wyborze tła do zdjęcia (przynajmniej ja mam zawsze z tym problem
Tam, gdzie mam odpowiedni kolor, jest złe światło, a tam gdzie mam dobre światło mam kolor, który nie pasuje
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III