Ogród 2010 - Priam cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Re: Ogród 2010 - Priam cz.3

Post »

Bergenie super! Zresztą ogródek w domu o tej porze też daje radość. Myślę, że jak posadzisz w ogrodzie to szybko będą duże. Tylko dopiero po przymrozkach majowych, chyba, że będziesz je okrywał?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Przemek :!: W ogrodzie zimowa sceneria a na Twoim parapecie wręcz odwrotnie :) Tylko, czy nie za wcześnie te rośliny ruszyły z wegetacją?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Zosiu - postaram się zrobić co w mojej mocy, żeby Lawsony przetrwały :wink: Mam nadzieje, że jak kupię preparat polecony przez pogotowie ogrodnicze z naszego forum to uda sie wspomóc moje sadzonki.

GrażynkoJ - mam zamiar posadzić sadzonki dopiero pod koniec kwietnia lub na początku maja, ale zanim to zrobię zacznę je przyzwyczajać do temperatury wystawiając je na balkon i na noc zabierając do domu - ale jeszcze nie teraz.

Jacku - nic nie szkodzi, że rośliny ruszyły wcześniej z wegetacją. Może dzięki temu odpłacą się ładniejszymi kwiatami ;)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku czyżby to bergenie ode mnie jeszcze nie dotarły do ogrodu ,tylko zimowały w piwnicy ? :;230 :;230
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zgadza się. Z jednej sadzonki już zrobiły się dwie ;)
Zimowity też już ładnie mi podrosły.
Awatar użytkownika
paulinka09
500p
500p
Od: 18 sie 2008, o 13:39

Post »

Łał :shock: jaka wiosna na paraprtach u Ciebie.Aż miło popatrzeć.Ja posiałam pomidorki i lewkonie w niedzielę,teraz czekam na efekty :D
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

paulinka09 - cieszę się z Twojej wizyty. Na przyszły rok muszę mieć też krokusy na parapecie ;) Teraz czekam na kiełki lawendy i szałwii omączonej.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Przemku ! Obejrzałam Twój ogród od samego początku, ale sporo tego jest, więc na razie może pobieżnie... Jestem pod wrażeniem zmian , które się u Ciebie dokonują ! A przecież musisz sporo dojechać, nie bywasz tam codziennie, do tego jeszcze uczelnia... Tym większe wyrazy uznania ! Masz tyle pięknych kwiatów ! I tak ładnie je fotografujesz...
Wsółczuję kłopotów z cyprysami, może da się je uratować...
Czekam z ciekawością na rozkwit Twoich cebulowych !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem już od godzinki :wit Zwiedzam i zamelduję się później ;:108 A lewendę mroziłeś przed wysianiem? Ja nie i wzeszła, ciekawe co będzie z nią dalej :roll: I eukaliptus już ma chyba z miesiąc
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadzonki pięknie rosną na parapecie, ja jeszcze nic nie posadziłam i pewnie nie posadzę, jakoś nie mam ręki do sadzonek, wolę od razu do gruntu. Ale może się skuszę, fajnie jest czekać aż coś wzejdzie bo na ogrodzie tymczasem nie ma szans :D
Sabina

Moje linki
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Jeste ciekawa czy lawenda Ci wykiełkuje? Ja 2 lata temu próbowałam wysiać , nawet wcześniej trzymałam w lodówce nasiona, wszystko zgodnie z zaleceniami i nic z tego nie wyszło! Teraz kupuję sadzonki na rynku i problem z głowy! Będę trzymać kciuki by Ci się udało z lawendą!
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Priamie moje bergenie w Podwórkowym dziś wylazły spod dużego śniegu,są lekko stłamszone,ale odpukać przezimowały!
Szałwie wyślę w poniedziałek po pracy,pewnie od razu wysiejesz?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

U mnie też coś wzeszło.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moje najświeższe nabytki:
Astry - różowego miałem rok temu i byłem zadowolony. Natomiast bardzo się cieszę z tego czerwonego "Stanisław", który na zdjęciu wyszedł jak pomarańczowy ;) Astry piwoniowe są przepiękne i każdemu polecam.
Obrazek
No i trochę warzywek ;) Mimo iż z roku na rok mam mniejszą ochotę na ich sianie i pracę przy nich to jednak co roku znowu je kupuję ;)
Obrazek
I miejsce do przepikowania sadzonek, które się pojawią ;)
Obrazek

Tamaryszek
- dziękuję za poświęcony dla mnie czas. Zmiany rzeczywiście zaszły. Od roku 2007 kiedy to zacząłem przygodę z ogrodem, zmieniłem się także ja. Teraz cieszy mnie każda chwila spędzona w ogrodzie. Mimo moich wpadek, problemów z roślinami, zagospodarowaniem terenu - to jednak zawsze miło spojrzeć na to czego już się dokonało. Nie wszystko zależy ode mnie - np. przemarznięte cyprysy. Owszem jest mi ich szkoda, ale wolę myśleć o tym inaczej - to co przetrwa dostanie moja opiekę a to co nie, zostanie zastąpione innymi roślinami ;) Mam nadzieję, ze jeszcze nie raz wrócisz do mojego ogrodu i że w razie potrzeby będę mógł Ci pomóc.

Pamelka - fajnie, że starasz się dokładnie przejrzeć mój wątek. Pytałaś mnie o lawendę. Otóż nie przemrażałem jej nasion - mimo iż o tym słyszałem. Wysiałem je do ziemi, której wierzchnią część zmieszałem z grubym piaskiem (od kanarka). Całość włożyłem do torebki foliowej i postawiłem pod grzejnikiem. dwa lata temu siałem lawendę z torebki i wykiełkowało mi 4 sadzonki z czego 3 przetrwały i posadziłem w ogrodzie. W zeszłym roku przetrwały zimę, a te które kupiłem w sadzonkach przemarzły co do jednej. Tak więc u mnie w ogrodzie będę hodował wyłącznie siane w domu ;)

roslynn - oczekiwanie na efekty naszej pracy są niesamowite. Siejąc sobie roślinki w domu przybliżasz sobie wiosnę ;:3 W moim przypadku jest to namiastka mojego ogrodu i wymówka, żeby przejechać te 300 km.

grazka_j - w moim przypadku sadzonki sie nie sprawdziły bo po zimie musiałem je usuwać- przemarzły. Teraz postanowiłem po raz drugi wysiać - bez przemrażania ich. Wyżej opisałem to też Pamelce.

Ewa Janina Sadowska
- bergenie są wytrzymałe więc na pewno sobie poradzą ;) A tym bardziej jeśli Ty się nimi opiekujesz. Odnośnie nasionek to się jeszcze nie rozliczyliśmy 8-) Kocimietkę an pewno wysieję zaraz po otrzymaniu, a nad resztą się zastanowię ;) Może poczekam jeszcze tydzień. A oto zdjęcia od Ciebie:
Obrazek Obrazek

malgocha1960 - a co Ci wzeszło??
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku, piękne odmiany astrów, co będziesz siał do tych doniczek torfowych :?: z szałwią jest trochę roboty ale się w sumie opłaca, długo kwitnie, takiej ciemnej odmiany jeszcze nie widziałem :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”