Przechowywanie nawozów

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Przechowywanie nawozów

Post »

W jakich warunkach temperaturowych należny przechowywać nawozy? Nie chodzi mi o nawozy naturalne tylko o takie sztuczne ze sklepu. Obecnie przechowujemy w komórce ale zimą jest tam z 5 stopni więcej niż na zewnątrz a latem w upały też nieźle się nagrzewa wiec nie wiem czy tak przechowywane nawozy w ogóle do czegoś się nadają?
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Re: Przechowywanie nawozów

Post »

Moim zdaniem za zimno, a latem za ciepło (parowanie). Ja przetrzymuje w temp około 15 stopni (piwnica). Przede wszystkim musi być ciemno.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zwykłym nawozom (solom, mieszankom) niska temperatura nie powinna zaszkodzić. Ważne, zeby nie zawilgotniały, bo mogą sie pozbrylać.
Nie wiem jak z nawozami w otoczkach półprzepuszczalnych, długodziałającymi - na wszelki wypadek bym uważał, bo nie wiem co się stanie z osłonkami po przemrożeniu.

Wysoka temperatura jest gorsza, np. saletra amonowa (zwłaszcza zanieczyszczona organicznie) może się zapalić lub wybuchnąć
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

aage pisze:Moim zdaniem za zimno, a latem za ciepło (parowanie). Ja przetrzymuje w temp około 15 stopni (piwnica). Przede wszystkim musi być ciemno.
O kurcze 15 stopni to temperatura dla mnie nie do osiągnięcia :( Piwnicę mamy małą i ledwo mieści się opał i warzywa :roll: Ciemno mają bo trzymamy je w wielkiej drewnianej, przykrywanej skrzyni wiec jest chociaż jeden pozytyw.

To chyba będę musiała wymyślić jakieś lepsze miejsce na lato.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Koniecznie wymyśl inną "kryjówkę" bo nawózy mogą się niepotrzebnie zmarnować. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja trzymam w pomieszczeniu gdzie temp jest taka jak na zewnątrz i nawóz jest ok, przynajmniej rośliny tak mówią :heja
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Azotan amonu(saletra amonowa) nie wybuchnie, aż takich temperatur nie da się uzyskac, w komórce, nawet nagrzewającej się, żeby wybuchła. Rozkłada się dopiero na wodę i podtlenek azotu( gas rozweselający ) w temp. ok. 170 *C . Sam w sobie nie wybucha, jest tylko silnym utleniaczem.
Aczkolwiek wysoka temp. saletrze amonowej nie służy.

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”