Pokaż nam te śliczności-proooszę
Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- Ania.S
- 200p

- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sępolia - fiołek afrykański
harpia supcio wiadomości
Gratuluję
Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
wstawiłam kiepskie zdjęcie na swoim wątku,Aparat odmówił posługi ;( więc zrobiłam komorką ;)
Ale dziś dostałam namiary na Miłosnika i hodowce skrętników i fiołeczków,oczywiście od razu zamowiłam u niego sadzonki odmianowych fiołeczkow ;)) Szaleństwo ;)))))
Ale dziś dostałam namiary na Miłosnika i hodowce skrętników i fiołeczków,oczywiście od razu zamowiłam u niego sadzonki odmianowych fiołeczkow ;)) Szaleństwo ;)))))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziewczyny od Poniedzialku 15 lutego fioleczki będa w LIDLU po 8.99
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
- sylwik
- 500p

- Od: 22 lip 2006, o 10:39
A ja jakoś nie mogę się pozbyć fiołków. Szukam im nowego domu, inne roślinki czekają
sylwik pisze:A ja jakoś nie mogę się pozbyć fiołków. Szukam im nowego domu, inne roślinki czekają
jakie kolorki ;) masz tych fioleczkow
A to moje dwa przybysze z Holandii, nie mam pojęcia czy to odmianowe,czy kundelki ale są olbrzymie i śliczne

-
Misiaczka51
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 22 lut 2010, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich.Czy ktos mi moze pomoc? Zaczelam ukorzeniac listki sepoli.Jakie powinny byc duze,zeby juz je wyjac ze szklarenki i przesadzic do normalnej doniczki? 
Zacznij od stosowania polskiej czcionki typu ą,ę,ś,ć,ó itp. lepiej się wtedy czyta i wymaga tego Regulamin forum. Co do ukorzenianych fiołków uważam że szklarenka jest im całkowicie zbędna, ukorzeniałem listki przeważnie w doniczkach fi 12 i jak zaczęły wybijać młode rozety liściowe zostawiałem najmocniejszą a pozostałe usuwałem, gdy pozostawiona rozeta liści miała trzy pary listków usuwałem stary liść odcinając go przy ziemi żyletką i tyle. Nie przesadzałem nic by nie doprowadzić do połamania młodziutkich i kruchutkich korzonków. 
-
Misiaczka51
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 22 lut 2010, o 21:16
Bardzo dziękuję za radę. Teraz będę miala problem z przesadzeniem ich.Są w malych doniczkach,ale mysle,że dam radę.
Jak zakwitną prześlę zdjęcia i też się pochwalę.
Jak zakwitną prześlę zdjęcia i też się pochwalę.
- Ania.S
- 200p

- Kontakt:
Misiaczka ja robię inaczej niż nasz Czarodziej 
Listki sadzę w kubeczkach-takich plastikowych do napoi i jak sadzoneczki przy listku mają ok. 4-5 listków to je rozsadzam -wszystkie bo mi szkoda wyrzucać
(a przy odmianowych to nie ma najmniejszego sensu
) a listek mateczny jak zostanie po delikatnym oddzieleniu sadzonek można jeszcze raz posadzić i czasami jeszcze wypuszcza małe 
Listki sadzę w kubeczkach-takich plastikowych do napoi i jak sadzoneczki przy listku mają ok. 4-5 listków to je rozsadzam -wszystkie bo mi szkoda wyrzucać
- sparks25
- 500p

- Od: 14 lut 2010, o 22:15
ja gdzies czytałem że fiołek lubi małe doniczki ,wtedy nie marnuje sił na tworzenie korzeni a rozwija listki i kwiaty
- Ania.S
- 200p

- Kontakt:
Bo to jest prawda 
Doniczka dla dorosłego fiołka standardowego powinna mieć ok.9-10cm. i ja nie sadzę do większych
Dla miniatury ok.6cm
a moje kubeczki na listki i małe sadzonki mają 5cm. średnicy 
Doniczka dla dorosłego fiołka standardowego powinna mieć ok.9-10cm. i ja nie sadzę do większych
- Szlachcianka
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 24 lut 2010, o 10:26
Witam,
jestem tu nowa i od razu zwracam się z problemem
Dostałam listki fiołka, wsadziłam do wody i długo czekałam, aż wypuszczą korzenie. Jak się już doczekałam to posadziłam każdy listeczek do swojej doniczki i teraz patrze, a te listki więdną.
Nie wiem co robić, co zrobiłam źle?? Od posadzenia do ziemi minęło kilka dni dosłownie.
A tak bardzo się cieszyłam na te fiołki moje pierwsze

jestem tu nowa i od razu zwracam się z problemem
A tak bardzo się cieszyłam na te fiołki moje pierwsze
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dlatego ja wolę ukorzenianie w ziemi. Co prawda dłużej to trwa, ale jest pewniejsze. Moim zdaniem korzonki przy wsadzaniu do ziemi łatwo uszkodzić. Także wyjęte z wody i wsadzone do ziemi przechodzą tzw szok. Są jednak osoby co chwalą sobie ten sposób ukorzeniania i z powodzeniem im to wychodzi. Mam jednak pytanie do ciebie...czy po wsadzeniu listków do ziemi nie ugniatałaś jej.? Prawidłowo powinno się tylko postukiwać doniczką, aby ziemia osiadła...nigdy nie dociskać rękoma bo wtedy można właśnie uszkodzić malutkie korzonki.Szlachcianka pisze:Witam,
Dostałam listki fiołka, wsadziłam do wody i długo czekałam, aż wypuszczą korzenie. Jak się już doczekałam to posadziłam każdy listeczek do swojej doniczki i teraz patrze, a te listki więdną.Nie wiem co robić, co zrobiłam źle?? Od posadzenia do ziemi minęło kilka dni dosłownie.
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 25 maja 2008, o 14:42
Nakryj woreczkiem foliowym doniczkę, to szybko odzyskają turgorSzlachcianka pisze:Witam,
jestem tu nowa i od razu zwracam się z problememDostałam listki fiołka, wsadziłam do wody i długo czekałam, aż wypuszczą korzenie. Jak się już doczekałam to posadziłam każdy listeczek do swojej doniczki i teraz patrze, a te listki więdną.
Nie wiem co robić, co zrobiłam źle?? Od posadzenia do ziemi minęło kilka dni dosłownie.
A tak bardzo się cieszyłam na te fiołki moje pierwsze![]()