Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
Tuja
co do podlewania czy zraszania ukorzenianych iglaków to generalnie nie przelewać i nie przersuszać. dla lepszego ukorzenienia proponuje zastosować jakiś ukorzeniacz. ja osobiście do ukorzeniania iglaków stsuje zawsze ukorzeniacz do sadzonek półzdrewniałych i sadzę od razu do gruntu (nie w pełnym słońcu). jak ktos sie chce bawić w sadzonkowanie w doniczkach to proponuje zwykła uniwersalną ziemie ogrodniczą pomieszać pół na pół z piaskiem. u mnie się sprawdza, ale generalnie sadzę od razu do gruntu.
-
- 50p
- Od: 27 kwie 2007, o 21:23
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uda się:
- jeśli nie uschną na amen
- jeśli nadal będą zielone
- jeśli pojawią się nowe przyrosty
Należy być cierpliwym, to może potrwać pół, a nawet i cały rok. Jeśli wolisz szybciej, szukaj dobrych i tanich sadzonek w szkółkach leśnych (Lasów Państwowych).
- jeśli nie uschną na amen
- jeśli nadal będą zielone
- jeśli pojawią się nowe przyrosty
Należy być cierpliwym, to może potrwać pół, a nawet i cały rok. Jeśli wolisz szybciej, szukaj dobrych i tanich sadzonek w szkółkach leśnych (Lasów Państwowych).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 50p
no właśnie z tą cierpliwością ...
Ale czego się nie robi dla tych roślinek. Mam przecudne 2 iglaki (jeden to chyba jodła kalifornijska, ogromny niebieski iglaczor-cuuuuuddddooo) ,które właśnie usiłuję rozmnożyć, mam nadzieję że za pół roku będę się mogł ajuż chwalić
No właśnie, jak to jest, że drzewa które mają juz po 8 lat (iglaki), i nigdy nie były nawożone,ani nikt o nie nie dbał lepiej się wiodą niż te o które ja drżę, nawożę (zresztą jak z innego wątku wiadomo jeden zdaje się przenawoziłam wręcz)? Jaka to wdzięczność roślinek?

Ale czego się nie robi dla tych roślinek. Mam przecudne 2 iglaki (jeden to chyba jodła kalifornijska, ogromny niebieski iglaczor-cuuuuuddddooo) ,które właśnie usiłuję rozmnożyć, mam nadzieję że za pół roku będę się mogł ajuż chwalić

No właśnie, jak to jest, że drzewa które mają juz po 8 lat (iglaki), i nigdy nie były nawożone,ani nikt o nie nie dbał lepiej się wiodą niż te o które ja drżę, nawożę (zresztą jak z innego wątku wiadomo jeden zdaje się przenawoziłam wręcz)? Jaka to wdzięczność roślinek?

Rozmnażanie tui z sadzonek
Czy sadzonki posadzone we wrześniu do gleby trzeba jakoś zabezpieczyć na zime przed mrozami czy na tyle się ukorzenią że będą bezpieczne
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Okrycie gałązkami świerkowymi chroni sadzonki przed wysuszającym działaniem zimowego wiatru.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 50p
- Marian R
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2007, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do aneczeleczki
...bądź cierpliwa. Przezimowanie sadzonki to zbyt za krótki okres. W zasadzie sadzonka nie powinna się jeszcze ukorzenić. Moja rada jest następująca. Znajdź sobie na działce ustronne miejsce, dobrze nawilgocone i zacienione. Jeszcze lepiej - by było lekko zachwaszczone. Tam przygotuj sobie rozsadnik iglaków. Dobrze byłoby aby było tam podłoże gliniaste /dobrze trzyma wilgoć/.
Na pewno po roku od posadzenia w tym zielsku roślinka się ukorzeni.
pozdrawiam i życzę 100 % efektów..
Na pewno po roku od posadzenia w tym zielsku roślinka się ukorzeni.
pozdrawiam i życzę 100 % efektów..
Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Sadzonkowanie iglaków
Witam,
proszę o kilka rad jak przygotować się do rozmnażania iglaków - wegetatywnego z sadzonek.
Jak je przeprowadzić w warunkach domowych (ewentualnie później w namiocie foliowym)- kiedy pobierać sadzonki itd.
Jakie iglaki można w takich warunkach rozmnażać (co się udaje amatorom)?
proszę o kilka rad jak przygotować się do rozmnażania iglaków - wegetatywnego z sadzonek.
Jak je przeprowadzić w warunkach domowych (ewentualnie później w namiocie foliowym)- kiedy pobierać sadzonki itd.
Jakie iglaki można w takich warunkach rozmnażać (co się udaje amatorom)?
Aśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Piszemy trochę o tym w tematach: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=191&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 48&start=0 Wpisz w wyszukiwarkę hasło np. "sadzonki iglaków".
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 48&start=0 Wpisz w wyszukiwarkę hasło np. "sadzonki iglaków".
Pozdrawiam Andrzej.