Moje pisanki, aniołki, choinki i kwiaty - cz.1
Re: Oprócz kwiatów-PISANKI
Bogusia błagam, naucz nas tego.

- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynka obiecała nauczyć ,,miałyśmy tą samą P nauczyciel ,,,ja bedę miała materiały dostarczone dopiero jutro wieczorem ,,,,to może coś pokażę ,,,,jak Grażynka pozwoli  

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Jasne Bogusia....pokaż co Ciebie Marta nauczyła 

To ja się nie mogę doczekać.

- grazynarosa22
Ulka-doczekałaś się.....  

Ma być krepina...na kaczeńce żółta,na krokusy fiolet czy jak tam chcemy,na przebiśniegi i kwiaty jabłoni-biała
tniemy ją na paski o szer.2 cm na kaczeńce i jabłonki a węższe na krokusy i przebiśniegi.Długość na te 1sze ok. 8 cm ....na krokusy dłuższe....bo one są takie długie a wąskie 

Następnie przekręcamu ten pasek w połowie tak ja cukierek i wypychając palcami nakładamy jeden na drugi

Następnie środek...to kawałek krepiny poprzecinany na 3/4 w paseczki....jak widać.
Okręcamy drucik i trzymając ręką dokładamy kolejno 4,5 płatków....(powinno być 5 ale mnie się wysmykująi daję 4 ) i okręcamy to cienkim drucikiem bądź przyklejamy kolejno klejem.

Teraz owińcie to ładnie paskiem zielonej bibuły-na pocz i na końcu używając kleju.i gotowe 

Teraz liść kaczeńca....on jest z kwadratu tak na oko 10/10.(z bibuły !)..składamy na pół i tą część na złożeniu i boki zwijamy rolując palcami

Ten liść doklejamy a łączenie maskujemy paskiem bibuły.
Liść do krokusa to paseczek wąski krepiny przyklejony na dole łodygi zaś do przbiśniega przyklejamy zaraz pod kwiatkiem-tak ze 3 cm-też wąśki,i jak owijamy łodygę to go od razu wklejamy,a całość podek tak naginamy jak jest przebiśnieg....do niego potrzeaba 3 płatki i kawałek niepoprzecinanej bibuły lub krepiny w środek 

Jeśli macie pytania-walcie smiało 

Ma być krepina...na kaczeńce żółta,na krokusy fiolet czy jak tam chcemy,na przebiśniegi i kwiaty jabłoni-biała
tniemy ją na paski o szer.2 cm na kaczeńce i jabłonki a węższe na krokusy i przebiśniegi.Długość na te 1sze ok. 8 cm ....na krokusy dłuższe....bo one są takie długie a wąskie

Następnie przekręcamu ten pasek w połowie tak ja cukierek i wypychając palcami nakładamy jeden na drugi

Następnie środek...to kawałek krepiny poprzecinany na 3/4 w paseczki....jak widać.
Okręcamy drucik i trzymając ręką dokładamy kolejno 4,5 płatków....(powinno być 5 ale mnie się wysmykująi daję 4 ) i okręcamy to cienkim drucikiem bądź przyklejamy kolejno klejem.

Teraz owińcie to ładnie paskiem zielonej bibuły-na pocz i na końcu używając kleju.i gotowe

Teraz liść kaczeńca....on jest z kwadratu tak na oko 10/10.(z bibuły !)..składamy na pół i tą część na złożeniu i boki zwijamy rolując palcami

Ten liść doklejamy a łączenie maskujemy paskiem bibuły.
Liść do krokusa to paseczek wąski krepiny przyklejony na dole łodygi zaś do przbiśniega przyklejamy zaraz pod kwiatkiem-tak ze 3 cm-też wąśki,i jak owijamy łodygę to go od razu wklejamy,a całość podek tak naginamy jak jest przebiśnieg....do niego potrzeaba 3 płatki i kawałek niepoprzecinanej bibuły lub krepiny w środek

Jeśli macie pytania-walcie smiało

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pisanki-zdrapki piękne i ta z kościołem,a już szczególnie ta żonkilowa!U nas gęsich jaj też ani na lekarstwo,nie niosą się czy jak?

No to ładnie a ja wzięłam się za sprzątanie (niestety kilkudniowe) garderoby a tu chciałoby się porobić kwiatuszków.
Czy będę tą instrukcję mogła skopiować do swojego tematu o " ozdobach w 1 miejscu"?

Czy będę tą instrukcję mogła skopiować do swojego tematu o " ozdobach w 1 miejscu"?
- grazynarosa22
Ulka-jasne   skopiuj sobie jak Ci wygodnie
 skopiuj sobie jak Ci wygodnie  

Dzięki serdeczne. Musze pomyszkować więcej, bo naprawdę nasze forumkowe towarzystwo robi masę pięknych rzeczy. Niektórzy wolą je w różnych działach, a są tacy też, co chcą znaleźć wszystko w 1 miejscu. A tak mamy i to i to jednocześnie. Lubisz widzę bibułki, ciekawe czy masz jedną z książek którą jakimś cudem kiedyś kupiłam i mam. Tylko muszę ją wygrzebać z biblioteczki.

- grazynarosa22
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Grażynko   ,,co Ty mówisz !!!! cudeńka wychodzą spod Twoich paluszków ,,,super MASZ TALENT KOBITO !!!!!!!
 ,,co Ty mówisz !!!! cudeńka wychodzą spod Twoich paluszków ,,,super MASZ TALENT KOBITO !!!!!!!

,,co Ty mówisz !!!! cudeńka wychodzą spod Twoich paluszków ,,,super MASZ TALENT KOBITO !!!!!!!
 ,,co Ty mówisz !!!! cudeńka wychodzą spod Twoich paluszków ,,,super MASZ TALENT KOBITO !!!!!!!Re: Oprócz kwiatów-PISANKI
A tutaj Grażynko:) i wstaw wszystkie pisanki co tylko maszgrazynarosa22 pisze:Ula...nie wiem o jakiej mówiszpokaż

Witaj Grażynko
Tworzysz cuda 

Chciałam Ci podziękować za instrukcję "jak zrobić gwiazdę betlejemską" i za "wiosenne kwiaty" 

Coś mi się wydaję że przed kolejnymi świętami znów będe "zawijać"

Tworzysz cuda

Chciałam Ci podziękować za instrukcję "jak zrobić gwiazdę betlejemską" i za "wiosenne kwiaty"

Coś mi się wydaję że przed kolejnymi świętami znów będe "zawijać"

Kaśka
Fiołki - Fiołka

Fiołki - Fiołka
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witaj Grażynko nie było mnie chwilę a tu tyle piękności zrobiłaś i przy okazji  szybki kurs robienia kwiatów - chyba spróbuję. 
Kilka dni temu też zerknęłam za wzorami na jajka ale ja maluję farbami witrażowymi na wydmuszkach. Wiesz ........ robi sie to raz do roku a jajko jak sama wiesz płaskie nie jest i wygody w trzymaniu i malowaniu trudno sie dopatrzeć ale warto bo wielka przy tym przyjemność.
Twoje to małe arcydzieła - brawo

Kilka dni temu też zerknęłam za wzorami na jajka ale ja maluję farbami witrażowymi na wydmuszkach. Wiesz ........ robi sie to raz do roku a jajko jak sama wiesz płaskie nie jest i wygody w trzymaniu i malowaniu trudno sie dopatrzeć ale warto bo wielka przy tym przyjemność.
Twoje to małe arcydzieła - brawo

- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Grażynko ,dziękuje za kursik kwiatowy ,właśnie takiego szukałam,więc skrzętnie skorzystam z Twojego.

Serdecznie pozdrawiam Danuta