Zmarznięta dracena

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
kilday
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2008, o 13:50

Zmarznięta dracena

Post »

witam
poszę o informację czy z mojej kochane daceny jeszcze coś bedzie. Niestety bezmyślnie przeniosłam ją z domu do domu kiedy na dworze było ok -18 i podejrzewam ze to co teraz się z nia dzieje to własnie przez to :cry: listki zaczynaja jakby schnąć i zwijaja się zdjęcia poniżej
z góry dziękuję za pomoc Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: zmarznięta dracena

Post »

Mnie to na dracenę nie wygląda, gdzieś już ktoś, kiedyś na forum pokazywał tą roślinę ale nie wiem czy została zidentyfikowana, w każdym razie jeśli zmarzły liście to z pewnością to roślina odchoruje właśnie stratą liści ale miejmy nadzieję że nie przemarzła na tyle by ją całkiem szlag trafił. :wink:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,

Tak skaczę sobie po wątkach w poszukiwaniu osób które mają podobne problemy z kwiatuszkami do moich i pozwolę sobie dodać tutaj zdjęcie swojej draceny, która ucierpiała na zmianie miejsca zamieszkania + przenoszenie w -15 mrozu jej chyba też zaszkodzilo :( Zakupiłam ją jako bambusa, ale patrząc jak rośnie i po tym ile naczytałam się na forum to śmiem twierdzić, że to jednak dracena... Była taka piękna a jest taka:
Obrazek

podlałam ja nawet jakimś nawozem dla dracen, zraszam co kilka dni i zauważyłam, że wypuszcza cos młodego:

Obrazek
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
x-C-j
---

Post »

Zgadza się to dracena, odetnij całkowicie to co schnie wybiją nowe rozety liści z tego pokręconego pnia. :wink:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

hmmm, tylko, że właśnie zauważyłam, że z tego pnia co sechł to zaczął wyrastać nowy liść, więc troszkę mi szkoda uciąć, kwiat ma już jakieś 150cm, taki był przepiękny, trochę posechł ale w każdej odnodze ma już nowe listki wybijające się... to ciąć? a gdzie? bo mi szkoda go... ;:145

Obrazek

już kiedyś sam czubek mi usechł ale obok wypuściła nóżkę i właśnie jak tak pięknie urosła to po tej przeprowadzce trochę przyschła

Obrazek

że też musiałam przeprowadzać się w styczniu wrrrr ;:99
x-C-j
---

Post »

W takim razie usuń tylko schnące liście i zrób fotkę z oddali tak byś objęła w kadrze całą roślinę. :wink:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Zmarznięta dracena

Post »

zrobiłam fotkę, ale w kadrze załapała się druga dracena zakupiona już oficjalnie jako dracena ale była taka mini mini i na szczęście lubi moją rękę :heja

Obrazek

a w tej największej i najbardziej uszkodzonej nie obcięłam tych suchych liści, bo niebardzo mam wizję w którym miejscu je ciąć :-? ... może same odpadną? hihihi
Rokitnik
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 14:51

Post »

Z moim lucky stało się dokładnie to samo - liście takie same i nowa rozeta zaczęła wychodzić.

Może moja też zmarzła...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e8 ... 96202.html
x-C-j
---

Post »

Osobiście obciął bym całą tą odnogę co schną liście, z tej pokręconej wybija młode rozety. :wink:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czarodziej mądry człowiek :lol: , poświęcę się chyba i posłucham i obetnę, tylko jak? od razu nad tym pokręconym? a co zrobić z tym co odetnę już? da się jakoś ukorzenić może? mam jeszcze kilka dracen, każdej zaszkodziła przeprowadzka, ale już odżywają (może się zadomowiają a może to ta odżywka dla dracen?) a ta jedna największa wygląda najmniej ładnie :( Ja to w ogóle gdzieś kiedyś doczytałam się na forum, że można jakoś kształtować te draceny ale tak dużo informacji jest na forum, że już nie odnajdę, bo ta mniejsza co jest na zdjęciu też pewnie niedługo będzie potrzebowała jakiejś podpórki w postaci patyczka, tak jej się szybko rośnie hihi
x-C-j
---

Post »

Na niebiesko zaznaczyłem miejsca cięć pni, na czerwono miejsca cięć liści. Pinki i czubki po cięciu do słoiczka z wodą, na pinkach liście przytnij przy samym pniu. Na czubkach tylko tak jak zaznaczyłem. Jak się ukorzenią dosadzisz sobie do obecnych doniczek i będziesz miała taki gąszczyk dracenowy. Rosną tak wybujale i szybko w górę bo mają mało światła i pewnie za dużo nawozu. Po cięciach daj fotke w celu korekty jeśli będzie takowa potrzebna. :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wg zaleceń pocięłam dzisiaj draceny, mam tylko nadzieję, że nie nabałaganiłam i dobrze to zrobiłam, bo prawie płakałam tnąc kwiatki a mój M. się ze mnie śmiał :;230

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czubków wyszło 5, a pinków 2, nie wiem tylko, czy nie za dużo wody im wlałam i jak często im ją zmieniać? No i czy te draceny co zostały w ziemi to nawozić? Bo kupiłam nawóz do dracen i podlałam je raz 3 tyg temu, w sumie to po tym nawozie zaczęły one wypuszczać nowe listki :)
Mam jeszcze 2 inne, mniejsze draceny, kupione oczywiście jako lucky bamboo ale jakoś nie ucierpiały, tylko coś ciągle ziemię mają mokrą, choć nie pamiętam kiedy je podlewałam... oj żebym nie zaszkodziła ;:223
x-C-j
---

Post »

Jakiś błąd zrobiłaś w wstawianiu linków bo fotki nie dają się powiększyć wyskakuje błąd strony, wody w słoiczku z pinkami i czubkami musi być ok 2-2,5 cm taki poziom, zmieniasz ją co tydzień na zwykłą kranówkę. Co do tej mokrej ziemi może to substrat torfowy a taki długo utrzymuje wodę i nie jest odpowiedni dla dracen proponowałbym zmienić tą ziemię. :wink:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Bardzo dobrze. Zmień tylko ziemię tym dracenom. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”