http://www.biodar.com.pl/oferta_murarka_ogrodowa.php
Znalazłem gdzies informację że średni przyrost populacji przy dobry warunkach pokarmowych (ilość złożonych jaj jest uzalezniona od ilości pyłku który można zebrać w okolicy) to tak x 3,0-3,2. Z tego na moje rozumowanie wynika, że jak mieliśmy dajmy na to 100 rurek zajętych w zeszłym roku, to musimy mieć przygotowane 320 na ten rok, jeżeli zależy nam na przyroście populacji.Waleria pisze:Ile rurek... trochę nie znam danych, ile każda pszczółka może znieść jajeczek. Z tych 350 kokonów połowa powinna być żeńska, więc 175 rurek na początek, czyli dla każdej po jednej. Umieści w każdej od 5 do 10 jajeczek. No i tu tak zwana zagwozdka, bo chyba są płodniejsze?
Idąc tropem powyżej, 350 kokonów - srednio 7 kokonów na rurkę .... daje 50 teoretycznych rurek startowych. Czyli ja bym przygotował 50x3.2=160 nowych na ten sezon.dominikams pisze:Dziś liczyłam kokony - wyszło mi ok 350To ile rurek muszę im zapewnić?
Też bym podejrzewał, że to ejst po prostu pudelko z kokonami.Waleria pisze:Może mi ktoś wytłumaczy, jak wygląda to pierwsze pudełeczko w środku? Mam podobne drewniane pudło, wiertarkę, ale jak urządzić ten lokal wewnątrz, żeby murarki, czy inne pożyteczne stworzonka tam zechciały zamieszkać?
160 vs 175..... to chyba nie aż taka duża róznicadominikams pisze:wyniki całkowicie od czapy (biorąc pod uwagę różnice w wynikach)