Czereśniak - basjak
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśniak - basjak
No to naprawdę tylko jego pigułka gdyż to wielkikrzaczor . 2 lata temu kupiłam w OBI niby jasminowca pachnacego ,który okazał sie zylistkiem . Tak więc tez mam żylistka . Ładne sa również żarnowce
-
marzenaF
- 1000p

- Od: 24 sie 2009, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na jesieni zakupiłam żylistka i mam nadzieję ,że mi szybko urosnie taka pigułka :P piękny widok!
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Halinko- efekt będzie dopiero, jak się rozrośnie i zwiesi w dół.
Marzena i Jadzia - żylistek jest wielki zimą, a jak się zazieleni i zakwitnie to zwiększa objętość dwa razy. Bardzo jest ładny taki naturalny, nie podcinany, uginający się od ciężaru mnóstwa kwiatów. Niestety, w tym roku, pójdzie pod sekator, bo rośnie na rogu i całkowicie blokuje przejście.

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
-
marzenaF
- 1000p

- Od: 24 sie 2009, o 11:06
A tnie się go przed czy po kwitnieniu? Jakis konkretniejszy termin podaj nowicjuszce
Dziękuję Basiu 
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
- basjak

Marzena-ze mnie też żaden znawca. Wciąż biegam po forum i podpatruję, szukam w wyszukiwarce. Na temat cięcia krzewów znalazłam taką madrą informację, na pewno przydatną dla większości tych jeszcze nie doświadczonych -
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 03&start=0
Poza tym, chyba tak, jak każdy początkujący, zaczęłam rozglądać się wokół siebie i zwracać większą uwagę na rośliny, rosnące wokół nas. Ja mieszkam w dużym blokowisku, żylistków jak mrówków, i wszystkie traktowane po barbarzyńsku. Obcinane w słupek, wczesną wiosną, w maju wyglądają tak, że płakać się chce. Gdzieś tam ze środka prawie gołego "słupka" wychylają się pojedyncze kwituszki i wołają pomocy.
Wniosek- ciąć po kwitnieniu, przerzedzić i w przyszłym roku będzie cieszyć. A kwitnie naprawdę uroczo.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 03&start=0
Poza tym, chyba tak, jak każdy początkujący, zaczęłam rozglądać się wokół siebie i zwracać większą uwagę na rośliny, rosnące wokół nas. Ja mieszkam w dużym blokowisku, żylistków jak mrówków, i wszystkie traktowane po barbarzyńsku. Obcinane w słupek, wczesną wiosną, w maju wyglądają tak, że płakać się chce. Gdzieś tam ze środka prawie gołego "słupka" wychylają się pojedyncze kwituszki i wołają pomocy.
Wniosek- ciąć po kwitnieniu, przerzedzić i w przyszłym roku będzie cieszyć. A kwitnie naprawdę uroczo.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Tak, naprawdę wygląda pięknie
Basiu, ta róża to może być Sympathia, ma podobne, duże kwiaty i kolor też.
Masz więcej jej zdjęć?
Basiu, ta róża to może być Sympathia, ma podobne, duże kwiaty i kolor też.
Masz więcej jej zdjęć?
- basjak

Aniu
- mam jeszcze takie

Róża ma dłuuugie pędy, jest mocno kolczasta, kwitnie cały sezon i nie choruje.
Zdjęcia robiłam ot tak, dla siebie, nie miałam jeszcze wtedy pojęcia, że istnieje FO. W tym roku się poprawię.

Róża ma dłuuugie pędy, jest mocno kolczasta, kwitnie cały sezon i nie choruje.
Zdjęcia robiłam ot tak, dla siebie, nie miałam jeszcze wtedy pojęcia, że istnieje FO. W tym roku się poprawię.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- Andzia1

- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wpadłam przywitać świeżą forumkę i "wpadłam"...
Z Twoich zdjęć czuć zapach tych kwiatów.
Czereśnia zachwycająca... W ogóle działka kipi życiem. Na pewno w sezonie kipi też od nadmiaru gości, bo takie miejsca przyciągają. A sierściuchy ... "do zjedzenia"
Pozdrawiam Cie serdecznie i na pewno będę wracać!
Pozdrawiam Cie serdecznie i na pewno będę wracać!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Basiu i Marzenko ja swego żylistka wziełam pod sekator późną jesienią. Tak na intuicję. Jak zgubił już liście, to wiedziałam jak go zmiejszyć, bo wyrosło toto że hej. Jak jest obsypany kwiatami, to jest jednym z piękniejszych krzewów...chyba. Bo i weigele są piękne, i hibiskusy, i forsycje, i.....całe mnustwo .... och aby ta wiosna przyszła szybciej 
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Basiu ładne masz krzaczki.
Ja mam tylko żylistka miniaturowego i wiem jak ładnie kwitnie i mogę sobie wyobrazić Twojego dużego w pełni kwitnienia...musi być boski.
Widzę, że masz janowca barwierskiego i ja o nim marzę ale ktoś mi obiecał i będe mieć.
Słonko zasyłam.
Ja mam tylko żylistka miniaturowego i wiem jak ładnie kwitnie i mogę sobie wyobrazić Twojego dużego w pełni kwitnienia...musi być boski.
Widzę, że masz janowca barwierskiego i ja o nim marzę ale ktoś mi obiecał i będe mieć.
Słonko zasyłam.
-
goryczka143
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Basiu!
Widzę, że lubisz krzewy. Ja też bardzo je lubię . Uważam, że ogród bez krzewów
to jak niebo bez gwiazd. Dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie.
Widzę, że lubisz krzewy. Ja też bardzo je lubię . Uważam, że ogród bez krzewów
to jak niebo bez gwiazd. Dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie.
- basjak

Dobry Wieczór!
Andziu ja jestem nie tylko nowa forumka, ale i ogrodniczka. Ale już wiem, że zakup ogródka był najtrafniejszą inwestycją mojego życia.
Najwięcej gości bywa u mnie, jak dojrzewają czereśnie. Obowiązuje zasada: jeść należy prosto z drzewa, a kto chce do domu, to marsz na drzewo.
Koty nabyłam razem z działką. Fauna i flora
Olu chyba nie obcięłaś mu nowych przyrostów? Ja tak w pierwszym roku obcięłam jaśminowiec i nie zakwitł w ogóle. Teraz mi ręce drżą, jak mam cokolwiek podcinać.
Elu żylistek naprawdę jest cudny. Gdybym miała duży ogród to w życiu bym go nie cięła. Akurat nie sprawdza się zasada, że nie cięty źle kwitnie.
Janowiec rośnie mi bardzo powoli, może dlatego, że ma niewiele słońca. Ale warto go mieć.
Zasadziłam też janowce w donicach na balkonie i jestem ciekawa czy przeżyją.
Krysiu bardzo lubię krzewy, ale eksperymentuję też z różami i liliami. No i kocham piwonie i wszystkie zadarniające maluchy. Tobie najchętniej podkradłabym iglaczki na nóżkach. Znalazłam szkółkę z wawrzynkiem główkowym i okazało się, że nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej. Chciałabym wszystko, a na początek więcej miejsca.
Andziu ja jestem nie tylko nowa forumka, ale i ogrodniczka. Ale już wiem, że zakup ogródka był najtrafniejszą inwestycją mojego życia.
Najwięcej gości bywa u mnie, jak dojrzewają czereśnie. Obowiązuje zasada: jeść należy prosto z drzewa, a kto chce do domu, to marsz na drzewo.
Koty nabyłam razem z działką. Fauna i flora
Olu chyba nie obcięłaś mu nowych przyrostów? Ja tak w pierwszym roku obcięłam jaśminowiec i nie zakwitł w ogóle. Teraz mi ręce drżą, jak mam cokolwiek podcinać.
Elu żylistek naprawdę jest cudny. Gdybym miała duży ogród to w życiu bym go nie cięła. Akurat nie sprawdza się zasada, że nie cięty źle kwitnie.
Janowiec rośnie mi bardzo powoli, może dlatego, że ma niewiele słońca. Ale warto go mieć.
Zasadziłam też janowce w donicach na balkonie i jestem ciekawa czy przeżyją.
Krysiu bardzo lubię krzewy, ale eksperymentuję też z różami i liliami. No i kocham piwonie i wszystkie zadarniające maluchy. Tobie najchętniej podkradłabym iglaczki na nóżkach. Znalazłam szkółkę z wawrzynkiem główkowym i okazało się, że nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej. Chciałabym wszystko, a na początek więcej miejsca.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- basjak

Chciałabym pokazać moją "zielarnię".
Zioła rosły w moim ogródku w ilościach olbrzymich. Chciałam ograniczyć ich ekspansywność i ....wymyśliłam -

Całą resztę rozdałam, ale melisa wciąż pokazuje się w każdym kącie.
Zioła rosły w moim ogródku w ilościach olbrzymich. Chciałam ograniczyć ich ekspansywność i ....wymyśliłam -

Całą resztę rozdałam, ale melisa wciąż pokazuje się w każdym kącie.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Witamy w klubie.basjak pisze:Dobry Wieczór!
Bardzo mądre stwierdzenie.![]()
E tam , tylko trzeba poznać zasady.To co kwitnie na wiosnę, tniemy po kwitnieniu, a to co później kwitnie tniemy na wiosnę.Pomijamy te co ich nie tniemy .
Chciałabym wszystko, a na początek więcej miejsca.
Pomijając tych co maja hektary , każdy ma taki problem.
- Andzia1

- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Świetny pomysł!! Zaraz go na wiosne wcielam w zycie
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu