Gdyby ktoś miał też ochotę "poeksperymentować " - służę nasionkami.
Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A, i zebrałam kilkadziesiąt nasionek z dojrzałych szyszek ( sztuk 4! ) Sosny drobnokwiatowej( na 3 i 4 zdj. ostatniej serii).Zwykłe sosny, te wielkie , rozsiewają się samowolnie, muszę co jakiś czas pielić samosiejki , jak chwasty. Ciekawe , czy uda się wyhodować z czasem sosenkę z nasion ? Traktuję to jako eksperyment - posiałam kilka nasionek i ...zobaczymy.
Ewelinko, sosna jest raczej łatwą roślinką do rozmnażania z nasionek. Przypuszczam jednak, że należy je poddać zimnej stratyfikacji. Zamiast więc wysiewać sosnę Weź po prostu samosiejki powsadzaj do doniczek, i już. A jeżeli już wysiałaś to chyba trzeba je będzie pozostawić w ogrodzie.
Bieluń może wypuścił jakieś odszczepki? Warto byłoby spróbować, ukorzenić te pędy, które zostaną po przycięciu rośliny na zimę.
Bieluń może wypuścił jakieś odszczepki? Warto byłoby spróbować, ukorzenić te pędy, które zostaną po przycięciu rośliny na zimę.
Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Wpadłam znów na chwilkę ,choć w zasadzie jestem w ogrodzie ( wreszcie !). No, ale ogrodnik też powinien mieć czas na kawkę , prawda ?
Strartfikację "załatwi" za mnie zima , gdyż siewki wzejdą na wiosnę , a posiała je już , wprost do gruntu.
Beatko,o tym bieluniu już było ( też w wątku " Datura -chwalipięta") ale powtórzę : To jednoroczna odmiana Datury- Bieluń "Ballerina purple". Ma kielichy charakterystycznie wzniesione w górę( Datury- brugmansje=wieloletnie mają kielichy zwisające) . Kupiłam już ukorzenioną sadzonkę. Nieźle kwitła, ale dopadł ją przędziorek i mimo pryskania nadwyrężył bidulkę poważnie ( liście). Spróbuję ją przezimować , choć kilka osób próbowało podobno bez skutku....ale co mi szkodzi ? Teraz roślina ma nasionka , które zbiorę i spróbuję wysiać . Może uda się też , jak radzi Ewa , ukorzenić pędy . O efektach ( jeśli jakieś będą ) poinformuję wiosną .
Strartfikację "załatwi" za mnie zima , gdyż siewki wzejdą na wiosnę , a posiała je już , wprost do gruntu.
Beatko,o tym bieluniu już było ( też w wątku " Datura -chwalipięta") ale powtórzę : To jednoroczna odmiana Datury- Bieluń "Ballerina purple". Ma kielichy charakterystycznie wzniesione w górę( Datury- brugmansje=wieloletnie mają kielichy zwisające) . Kupiłam już ukorzenioną sadzonkę. Nieźle kwitła, ale dopadł ją przędziorek i mimo pryskania nadwyrężył bidulkę poważnie ( liście). Spróbuję ją przezimować , choć kilka osób próbowało podobno bez skutku....ale co mi szkodzi ? Teraz roślina ma nasionka , które zbiorę i spróbuję wysiać . Może uda się też , jak radzi Ewa , ukorzenić pędy . O efektach ( jeśli jakieś będą ) poinformuję wiosną .
- stokrotka12311
- 500p

- Od: 18 gru 2006, o 00:43
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Witaj, Stokrotko ! Dawno Cię tu nie było. Co do zimy to faktycznie będzie u mnie kolorowa -kupię farby i pomaluję cały ogród!stokrotka12311 pisze:...są śliczne...a oglądając poprzednie fotki /co oczywiście są super/
po pierwsze wcale u ciebie nie widać jesieni ,a po drugie mam wrażenie
ze nawet zimą będzie u ciebie w ogrodzie kolorowojest ekstra
- stokrotka12311
- 500p

- Od: 18 gru 2006, o 00:43
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelino,ale śliczny jest granatowy bieluń na ostatnim zdjęciu.
Może też gdzieś znajdę sadzonkę.
Tulipanów o różowym kolorze też nie widziałam.
Widzę że jesteś na etapie wyszukiwania rarytasów wśród kwiatów.
Ja jestem na początku drogi ogrodniczej,na razie uczę się podstaw sadzenia
i dbania o poszczególne roślinki.
Może też gdzieś znajdę sadzonkę.
Tulipanów o różowym kolorze też nie widziałam.
Widzę że jesteś na etapie wyszukiwania rarytasów wśród kwiatów.
Ja jestem na początku drogi ogrodniczej,na razie uczę się podstaw sadzenia
i dbania o poszczególne roślinki.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7