Plany podróżnicze

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Plany podróżnicze

Post »

Witajcie, pomyślałam sobie, że przyda się taki wątek w którym będziemy się dzielić pomysłami na urlopy, wakacje i inne majówki. Może ktoś doradzi jakieś ciekawe miejsce albo wybierze się z nami?
Jeśli pomysł się spodoba to pierwsza podam propozycję na majówkę. Przyznam, że w czasie moich wyjazdów z mężem unikamy tłoku i pełni sezonu. I bardzo dużo chodzimy albo jeździmy na rowerze.
A na dodatek wszędzie szukamy jakiś ogrodowych cudów i zawsze przywozimy coś "uszczkniętego" :lol: no to na razie tyle...
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Re: plany podróżnicze

Post »

W Polsce moge polecic wiele miejsc. Dzisiaj nakieruje Was na Jarkowo w Kotlinie Kłodzkiej. Cała kotlina jest fantastyczna i Kłodzko też. A co jest w Jarkowie - prywatny ogród japoński z bardzo miłym gospodarzem.
A jak będziecie w Jarkowie to warto przejechać na czeską stronę. Z Nachodu kierujecie sie na Stare Mesto nad Metuji i wydaje mi się że na Dobrosov. I tu mam nadzieję że forumowicze pomoga bo zgubiłam adres. Chodzi o skalny ogród w górach Pana Jaromira ( reportaż był kiedyś w Ogrodach). Część ogrodu jest autentycznie stworzona na skałach! Pan Jaromir sadził osobiście wszystjie egzemplarze nieraz opuszczajac sie w dół na linie.
Dwa fantastyczne miejsca stworzone Dzięki pasji.
W Kotlinie jest cała masa atrakcji turystycznych np. Torfowisko Zieleniec. I jeszcze raz blisko granicy Czeskiej bunkier Bouda jeden z planowanych wielu dla stworzenia linii obrony. Potężna i ciekawa budowla. A po stronie polskiej fort Donjonn.
W Czechach - Adrszpach, Zoo Safarii. a W Polsce Szczeliniec, Błedne Skały. A tak naprawde to Kotlina Kłodzka i atrakcje turystyczne bliskich Czech z Pragą zajęły na trzy tygodnie fantastycznych wakacji. Ludzi zatrzęsienie tam nie ma a i na rowerach można sporo zwiedzić jeśli planuje sie takie trasy. Więc rowerki na bagaznik i jazda :wit
Polecam
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzięki za ciekawe propozycje! ;:138
Mam wielki sentyment do Kotliny Kłodzkiej! W czasie zimy stulecia byłam na zimowisku w Bystrzycy Kłodzkiej, było cudnie. Spaliśmy w jakimś internacie a tydzień wracaliśmy do domu bo nas zasypało.
A rok temu byliśmy ze znajomymi na majówce w Dusznikach, spaliśmy w schronisku "pod Muflonem" i robiliśmy różne wycieczki np. do skalnego miasta w Czechach, do Bystrzycy i do Srebrnej Góry.
W Polanicy jest jakiś ogród botaniczny ale wtedy jeszcze prawie wszystko "spało".
Teraz wybieram się z mężem 23 kw.- 3 maj na camping Duinrell w Holandii. Holandia w maju to musi być coś! Miejsca zaklepane już w październiku.Gwóźdź programu to oczywiście ogrody Keukenhof!!!
I tu jest propozycja. Nasi znajomi nie mogą jechać i mamy w domku 2 miejsca. Więcej info mogę podać na pw. Pierwszy raz tak szukamy towarzystwa ale to przecież tylko "wspólne spanie" ;:19 :wink: :;230 . I to na razie tyle, do "zobaczonka"
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka Forumowicze! Naprawdę nikt jeszcze nie myśli o urlopie? Ja co prawda jak mawia mój mąż mam urlop cały czas :wink: ale z niecierpliwością czekam ma jego. :wink: Moja wymarzona Holandia jest coraz bliżej. I te pola kwitnących tulipanów...Kiedyś już takie widziałam na szkolnej praktyce. Obrywaliśmy im kwiatki żeby rosły w cebulki - barbarzyństwo :? No i co nikt nie nabrał apetytu na takie widoki?
x_P-42

Post »

Tulipany? Niekoniecznie...Ale gdyby ktoś mi zaproponował zamiast wakacji wyjazd na plantację host, którym trzeba wycinać kwiatostany, dzielić je a nawet pakować do wysyłki... O tak ... mogłabym tam siedzieć nawet całe wakacje - za wikt i opierunek .No i kilka host gratis ... ;:224
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hosty na pewno też tam będą. W ogrodach w Keukenhof jest chyba wszystko! a na campingu niezły kryty aqapark ;:87
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Walerio za info na pw. Chyba jeszcze nie potrafię wysłać wiadomości na pw ale popracuję nad tym i się odezwę. A teraz wyprawa z mężem nad Zatokę Pucką, na spacerek po morzu...Słońce piękne i chyba nie ma wiatru.Znikam :heja
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, już luty ;:138 Urlopy trzeba planować ;:3 Kto z nami na majówkę do Holandii na kwitnące tulipany?
sylwekw

Post »

izaziem pisze:Kochani, już luty ;:138 Urlopy trzeba planować ;:3 Kto z nami na majówkę do Holandii na kwitnące tulipany?
Nie chciałbym być złym prorokiem ale obawiam się, że w maju może być troszke za późno na podziwianie pełnego piękna Keukenhof.
Poprzednim razem gdy byliśmy w tych ogrodach - chyba pod koniec kwietnia - to już było "po ptakach". Większość - zdecydowana większość cebulowych już miała kwiaty pościnane, stały same łodygi i liście. Na szczęście nasze humory trochę naprawiły storczyki i lilie w pawilonach.
W tym roku chyba trochę wcześniej pojedziemy.
Aha i zdecydowanie odradzam zwiedzanie Keukenhof w dniach kiedy jest Parada Kwiatów przechodząca obok Keukenhof - no chyba, że ktoś lubi ścisk jak w autobusie miejskim w godzinach szczytu.

Za to początek maja to może być pełnia rozkwitu azalii i różaneczników w Arboretum w Bokrijk w Belgii (jest tam też muzem wsi belgijskiej).
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj Sylwek wbijasz mi nóż w serce ;:223 . Mam nadzieję że po takiej zimie wszystko będzie trochę później ;:108 . Będzie pęknie!!!
Dalej szukam chętnych do mobile houma na campingu ;:41
sylwekw

Post »

Iza.

My pewnie odwiedzimy Keukenhof wcześniej niż Ty to zdam relację w jakim stadium są cebulowe i może ewentualnie w razie potrzeby będziesz mogła zmodyfikować swoje plany wycieczki :-) albo się okaże, że termin jaki wybrałaś jest idealny.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek, planów nie da się zmodyfikować bo urlop męża zaplanowany i mobile home zarezerwowany od 23 kwietnia do 2 maja. Trzeba było rezerwować już jesienią. Nadal mamy 2 miejsca w domku. Myślę że to będzie taki wyjazd wiośnie naprzeciw bo zanim przyjdzie do nas to się nie chce myśleć :? Rok temu na majówce byliśmy w Danii. Ciekawy mają tam klimat, kwitły rododendrony i cebulowe. To była niespodzianka. A u nas jeszcze było szaro i buro...
sylwekw

Post »

O proszę 23 kwietnia do 2 maja to jeszcze nie taki całkiem maj. Czyli może być zupełnie dobrze. A poza tym po takiej zimie (nawet tu w Holandii) to faktycznie wszystko może później. Tak czy inaczej, życzę udanej wyprawy.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miejsce naszego campingu to Duinrell. Jako tymczasowy Holender może dasz nam jakieś dobre rady :lol: Na przykład coś o kwiatkowych zakupach albo co dobrego zjeść ;:137 i ;:136
sylwekw

Post »

Za mało doświadczony jestem, szczególnie jeśli chodzi o potrawy holenderskie aby komuś dawać rady :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”