A co to jest ricotta
Moja domowa piekarnia - AnaKa
- duju
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3954
 - Od: 13 paź 2008, o 12:31
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wielkopolska
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
- rozumiem ,że mam go przetrzymać jeszcze z dwa dni - bez dokarmiania??? Rozejrzałam się i chyba na początek upiekę chleb codzienny,chyba ,że doradzisz mi jakiś inny.
A co to jest ricotta
  
  
  
			
			
									
						
							A co to jest ricotta
Pozdrawiam -  Justyna
			
						- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Nie znam chleba codziennego...
Popatrz jeszcze na blogu- Tatter o chlebie.W moim wątku też są łatwe chleby...
Ricotta to włoski ser, który robi się z serwatki
			
			
									
						
							Popatrz jeszcze na blogu- Tatter o chlebie.W moim wątku też są łatwe chleby...
Ricotta to włoski ser, który robi się z serwatki
Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Moje drogie /bo koledzy tu nie zaglądają../, może napiszecie co tam na tłusty czwartek będziecie wypiekać 
			
			
									
						
							Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- 
				izaziem
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 4182
 - Od: 22 sty 2008, o 16:08
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: kaszuby
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
cześć Anka, jak tam dżem? zaintrygował mnie ten smak. A w czwartek będą faworki 
			
			
									
						
										
						- Baryczka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3103
 - Od: 8 wrz 2008, o 12:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Dolina Baryczy
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu, przepis na szynkę gotowaną na pewno wypróbuję. Bardzo mnie zaciekawił, a taka szynka sprawdzi się w diecie Dukana 
Ciekawy przepis na dżem cytrynowy z kiwi, szkoda, że jestem uczulona
A na tłusty czwartek chcę zrobić protalowe kluski na parze z nutellą. Zobaczymy co z tego wyjdzie
			
			
									
						
							Ciekawy przepis na dżem cytrynowy z kiwi, szkoda, że jestem uczulona
A na tłusty czwartek chcę zrobić protalowe kluski na parze z nutellą. Zobaczymy co z tego wyjdzie
 * Moje miejsca  na  forum  *
Pozdrawiam! Kamila
			
						Pozdrawiam! Kamila
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Iza, dżem naprawdę super 
 
Kamila, szkoda,że jesteś uczulona....
 
Żałuję,że nie mogę Was poczęstować.Może chociaż wyobraźcie sobie ten zapach i smak. Cudowne połączenie
 
A tłustoczwartkowe wypieki nieżle się zapowiadają
			
			
									
						
							Kamila, szkoda,że jesteś uczulona....
Żałuję,że nie mogę Was poczęstować.Może chociaż wyobraźcie sobie ten zapach i smak. Cudowne połączenie
A tłustoczwartkowe wypieki nieżle się zapowiadają
Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- Baryczka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3103
 - Od: 8 wrz 2008, o 12:25
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Dolina Baryczy
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu, przejrzałam pobieżnie Twój wątek, ale nie udało mi się znaleźć przepisu na dukanowy chleb. Ja zrobiłam dwa z różnych przepisów podpatrzonych w Internecie i oba zbytnio się nie udały. Wyszły mokre, z chrupiącą skórką i zakalcem wewnątrz. Lekko się podłamałam. Teraz robię kolejny, ale już wyłożę go na zwykłą blaszkę, nie "korytko", żeby wyszedł jakby placek. Oba przepisy zawierały zmielone otręby, jajko, ser chudy lub ziarnisty, mleko i drożdże lub proszek. Ciasto w obu przypadkach było lejące. Teraz chcę "na oko" zrobić bardziej gęste. Ogólnie oba chlebki piekłam w wysokiej temp. (ok. 220stC), a drożdże trochę wyrosły przed włożeniem do pieca.
Doradź mi co robię źle?
			
			
									
						
							Doradź mi co robię źle?
 * Moje miejsca  na  forum  *
Pozdrawiam! Kamila
			
						Pozdrawiam! Kamila
- FIGA
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6999
 - Od: 16 cze 2007, o 10:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu u mnie chyba ograniczę się kupienia kilku pączków  
  Emil jedzie w trasę i wróci dopiero w piątek  
 
Czwartkowe wypieki przesuną się więc na piątek, lub sobotę
			
			
									
						
										
						Czwartkowe wypieki przesuną się więc na piątek, lub sobotę
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kamila, ja nie piekłam dukanowego chleba. Już sam przepis wydał mi się dość dyskusyjny... 
 
W I i II fazie w ogóle nie jedliśmy chleba. Otręby : owsiane,pszenne,żytnie jedynie z kefirem 0% na śniadanie.
Teraz ja jem dwie kromeczki chlebka ciemnego własnego wypieku, a M. dalej pieczywa nie tyka
 
Cały czas jemy otręby z jogurtem lub kefirem.
Kasiu, racja, skoro nie będzie komu się delektować to lepiej przesunąć tłusty czwartek
			
			
									
						
							W I i II fazie w ogóle nie jedliśmy chleba. Otręby : owsiane,pszenne,żytnie jedynie z kefirem 0% na śniadanie.
Teraz ja jem dwie kromeczki chlebka ciemnego własnego wypieku, a M. dalej pieczywa nie tyka
Cały czas jemy otręby z jogurtem lub kefirem.
Kasiu, racja, skoro nie będzie komu się delektować to lepiej przesunąć tłusty czwartek
Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Witaj Anako 
Zaglądam do Twojego "kuchniowego" wątku i przyznaje, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Tak zaintrygowałaś mnie sztuką pieczenia chleba, że sama chcę spróbować. Co prawda nie wiem co z tego będzie bo kucharka ze mnie marna
 ale postanowiłam - próbuję 
I tu mam do Ciebie pytanie. W Twoim przepisie na zakwas jest mąka żytnia typ 2000. Ja dostałam mąkę żytnia razową 2000, czy taka też może być? I napisz mi proszę jaki chleb najlepiej wybrać na początek przygody chlebowej?
Pozdrawiam
Gośka
			
			
									
						
										
						Zaglądam do Twojego "kuchniowego" wątku i przyznaje, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Tak zaintrygowałaś mnie sztuką pieczenia chleba, że sama chcę spróbować. Co prawda nie wiem co z tego będzie bo kucharka ze mnie marna
I tu mam do Ciebie pytanie. W Twoim przepisie na zakwas jest mąka żytnia typ 2000. Ja dostałam mąkę żytnia razową 2000, czy taka też może być? I napisz mi proszę jaki chleb najlepiej wybrać na początek przygody chlebowej?
Pozdrawiam
Gośka
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Witaj Gosiu 
 
Mąka żytnia 2000 jak najbardziej na zakwas jest dobra. Wyjdzie z niej silny zakwas.
Jeżeli chodzi o pierwszy chleb, to już tu odpowiadałam,że należy wybrać prosty - na początek na zakwasie plus drożdże.
Przejrzyj mój wątek- na pewno coś sobie wybierzesz.
 
Najlepiej czytaj dużo o chlebach,przeglądaj receptury i sposoby wykonania - zanim zdecydujesz się sama upiec. Masz trochę czasu, bo parę dni na zakwas Ci zejdzie.
I pytaj śmiało. ,Kto pyta nie błądzi'
			
			
									
						
							Mąka żytnia 2000 jak najbardziej na zakwas jest dobra. Wyjdzie z niej silny zakwas.
Jeżeli chodzi o pierwszy chleb, to już tu odpowiadałam,że należy wybrać prosty - na początek na zakwasie plus drożdże.
Przejrzyj mój wątek- na pewno coś sobie wybierzesz.
Najlepiej czytaj dużo o chlebach,przeglądaj receptury i sposoby wykonania - zanim zdecydujesz się sama upiec. Masz trochę czasu, bo parę dni na zakwas Ci zejdzie.
I pytaj śmiało. ,Kto pyta nie błądzi'
Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
kaisog1 ja tez robiłam z mąki żytniej razowej 2000, jest ok
			
			
									
						
										
						- FIGA
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6999
 - Od: 16 cze 2007, o 10:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu serek kupiony > teraz tylko poczekam na koneserów i zawijam rękawy  
Jak myślisz wisienka z nalewki do środka nada się
			
			
									
						
										
						
Jak myślisz wisienka z nalewki do środka nada się
- 
				Anaka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 3892
 - Od: 21 maja 2009, o 14:28
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: łódzkie
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Oj koniecznie 
 Zwłaszcza z nalewki 
 
A ja nie wiem,czy piec na czwartek, bo spędzę go poza domem
			
			
									
						
							A ja nie wiem,czy piec na czwartek, bo spędzę go poza domem

Zapraszam
Moje wątki
			
						Moje wątki
- FIGA
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 6999
 - Od: 16 cze 2007, o 10:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Łódź
 
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Tak myślę czy jutro nie zrobić, bo przychodzi Konrad z Pati :P
Tylko czy się wyrobię
			
			
									
						
										
						Tylko czy się wyrobię


 
		
