Brzoza ojcowska(Betula oycoviensis)
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brzoza ojcowska(Betula oycoviensis)
Witam!
Ostatnio sporo czytalem na jej temat chociaz materialow jak na lekarstwo.
Musze przyznac ze bardzo mnie zainteresowala.Najblizej do jej stanowiska to mam do Ojcowskiego Parku Narodowego i na pewno pojade tam jak tylko snieg stopnieje z apatarem w reku i zrobie jakies zdjecia jeśli bedziecie chcieli to podziele sie tutaj nimi bardzo chetnie:)
Czy z waszych informacji ktos takowa posiada ?
Ostatnio sporo czytalem na jej temat chociaz materialow jak na lekarstwo.
Musze przyznac ze bardzo mnie zainteresowala.Najblizej do jej stanowiska to mam do Ojcowskiego Parku Narodowego i na pewno pojade tam jak tylko snieg stopnieje z apatarem w reku i zrobie jakies zdjecia jeśli bedziecie chcieli to podziele sie tutaj nimi bardzo chetnie:)
Czy z waszych informacji ktos takowa posiada ?
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brzoza Ojcowska
Temat ciekawy, ale forma, eh....
Czy naprawdę nie masz polskich czcionek?
- PAMIĘTAJ: mamy polskie litery. Prośba o poprawną polszczyznę
- Każdy może mieć POLSKIE czcionki + NOWOŚCI techniczne
- http://forum.pclab.pl/lofiversion/index ... 60372.html
i mnóstwo innych miejsc w sieci, gdzie możesz się dowiedzieć, jak ustawić sobie polskie znaki diakrytyczne.
A jak już wszystko ustawisz, to wystarczy wciskać w odpowiednim momencie klawisz Alt. Mam nadzieję, że umiesz to robić? :P
Czy naprawdę nie masz polskich czcionek?
- PAMIĘTAJ: mamy polskie litery. Prośba o poprawną polszczyznę
- Każdy może mieć POLSKIE czcionki + NOWOŚCI techniczne
- http://forum.pclab.pl/lofiversion/index ... 60372.html
i mnóstwo innych miejsc w sieci, gdzie możesz się dowiedzieć, jak ustawić sobie polskie znaki diakrytyczne.
A jak już wszystko ustawisz, to wystarczy wciskać w odpowiednim momencie klawisz Alt. Mam nadzieję, że umiesz to robić? :P
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
a co cie dokładnie w tej brzozie interesuje
bo akurat mam Polską Czerwoną Ksiegę Roślin na kolanach - gdzie ten gatunek jest "rozwalony" szczegółowo

-
- 200p
patrykgiel pisze:TUTAJ
No tak google.... jak ktoś Cię na ulicy o drogę pyta też odsyłasz do googli ?:)
Ok bez złosliwośći.Szukałem tam ale pytałem o wiedze forumowiczów na ten temat bo bardziej interesuje mnie czy ktoś ją posiada albo zna takową osobę , tak z czystej ciekawości wiesz...
Ale mimo wszystko dzięki za ten link !
-
- 200p
Tak, umiem.Dziękuję za zwrócenie uwagi ! Wiesz piszę w różnych miejscach i nie wszęzie jest wymagane używanie naszych znaków ale postaram sie pilnować na przyszłość!Nalewka pisze:(...)

Dzięki serdeczne

-
ustosunkowałeś się do wszystkich postów poza moim, no i nie wiem o co w sumie Ci chodzi - o lokalizacje gdzie to sfotografować -o cechy wyróżniające tej brzozy
czy jeszcze o coś innego tak swoja drogą to nie jest jakaś niesamowita rzadkość- gdybys trafił na brzozę Szafera - o to to by było coś

-
- 200p
Umyślnie sie nie ustosunkowałem do Twojego postu ponieważ powyżej wyjaśniłem iż chodzi mi bardziej o to czy ktoś ją posiada albo zna kogoś takiego dla tego wyszedłem z założenia że przeczytasz to i nie pomyliłem się ;)
Jeśli możesz to napisz gdzie oprócz O.P.N. można ją jeszcze spotkać na terenie naszego kraju.
Ciekaw jestem czy są też stanowiska jeszcze nie odkryte? To doprawdy fascynujące !
Jeśli możesz to napisz gdzie oprócz O.P.N. można ją jeszcze spotkać na terenie naszego kraju.
Ciekaw jestem czy są też stanowiska jeszcze nie odkryte? To doprawdy fascynujące !
-
Brzoza ojcowska jest naturalnym mieszańcem Brzozy brodawkowatej z brzozą Szafera. Na chwile obecna brzoza ojcowska rośnie na 5 stanowiskach w Polsce są to: Chojnik kolo Sobieszewa w Sudetach,dolina Kobylańska,Hamernia na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, Czerwona Góra koło Opatowa{świętokrzyskie} Skiełek w Beskidzie Wyspowym na stanowiskach: Kowary koło Jeleniej Góry,Bielawa k .Dzierżoniowa i Cielętnik k. Trzebnicy gdzieś potencjalnie może rosnąc bo była podawana z tych stanowisk, w Kobierzynie{Kraków} i w Tarnawie Dolnej kolo Zembrzyc gatunek wyginął
całkowita liczba drzew w Polsce oscyluje ok 250 szt
w miejscach gdzie ta brzoza rośnie można by poszukać brzozy Szafera - w przypadku znalezienia choćby 1 drzewka trzeba roślinkę obfotografować w celu dokumentacyjnym i natychmiast dać znać do odpowiednich organów zajmujących się ochroną przyrody
to bardzo ważne
bo na chwilę obecną ta brzozę uważa się za wymarłą- po czym będzie poznać tą brzozę- ano to będzie gęsty krzak o stosunkowo drobnych lisciach

-
- 200p
Dzięki za ciekawe informacje ! Czyli trzeba nauczyć sie patrzeć aby widzieć...
Na pewno gdy będe w tych rejonach gdzie można się ich spodziewać będę bacznie obserwował.
Ciekawe czy jest szansa odnalezienia innych stanowisk gdzieś ...Wydaje mi się że Polska jest na tyle duża iż może wiele ciekawych tejemnic kryć tego rodzaju?
Na pewno jest to niezmiernie fascunujące uzbroić sie w aparat fotograficzny utrwalać piękno Polskiej przyrody a przy okazji szukać czegoś tak niezwykłego jak własnie te brzozy o których piszemy
Na pewno gdy będe w tych rejonach gdzie można się ich spodziewać będę bacznie obserwował.
Ciekawe czy jest szansa odnalezienia innych stanowisk gdzieś ...Wydaje mi się że Polska jest na tyle duża iż może wiele ciekawych tejemnic kryć tego rodzaju?
Na pewno jest to niezmiernie fascunujące uzbroić sie w aparat fotograficzny utrwalać piękno Polskiej przyrody a przy okazji szukać czegoś tak niezwykłego jak własnie te brzozy o których piszemy

-
jasne ze warto szukać ,jest tez sporo do znalezienia nasz kraj wcale nie jest tak dokładnie przebadany jakby się wydawało- ciągle można znaleźć nowe stanowiska ciekawych roślin albo cudowne miejsca
Tyle ze zeby coś znaleźc trzeba pierw poznać trochę przyrodę

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2011, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
brzoza Szafera
Właśnie w tym roku wybieram się na Skiełek (już któryś raz z kolei) w poszukiwaniu brzozy Szafera (może mi się uda ją sfotografować). Mam kilka niezbędnych danych na temat występowania tegoż gatunku na Skiełku, oczywiście jeśli tam jeszcze istnieje, gdyż minęło sporo czasu od odkrycia. Jak znajdę na pewno dam szybko znać odpowiednim instytucjom a zdjęcia opublikuje na mojej stronie o bardzo podobnej tematyce http://brzozanaskielku.republika.pl. Pozdrawiam
-
- 200p
I jak efekty wyprawy ?:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2011, o 16:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeszcze nie byłem ale jakby co to dam znać na pewno na forum i nie tylko! Bardzo bym chciał znaleźć brzozę Szafera. A tak w ogóle to zapraszam do odwiedzenia stanowiska brzózki ojcowskiej na Skiełku, naprawdę polecam, bo osobiście monitoruje jej stanowiska i na pewno tam ROŚNIE!!!