Ogród Eugeniusza Radziula w telewizji.
Re: Ogród Eugeniusza Radziula w telewizji.
Oglądałam dzisiaj i to dwa razy
ogród jak marzenie i przesympatyczny właściciel , przy okazji można się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć i co nieco wykorzystać w swoim ogrodzie
ja np w tym roku popróbuję z tymi pryzmami bo zawsze mam całe zwały zielicha i trawy po koszeniu wszystko to kompostuję ale w ubiegłym roku miałam nadmiar i musiałam wywozić poza działkę
.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Taka pryzma nie razi tylko w dużym ogrodzie. W małym rzucałaby się w oczy. Przestrzeni Pan Radziul ma faktycznie mnóstwo dlatego może umieścić w swoim ogrodzie wszystko: stawy ,warzywniak, skalniaki,pryzmy, altankę ,wędzarnie itp.Wszystko ma swoje miejsce 
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- mirdem
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obejrzałam dopiero teraz,powiem jedno- pasjonat.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
-
x-d-a
Powiem tak: właściciel ogrodu to niewątpliwie wielki znawca roślin, w ogrodzie jest wiele ciekawych rozwiązań i rzadkich kolekcjonerskich roślin, ale -przepraszam jeśli kogoś urażę - ogród jako całość nie podobał mi się.
1. Brzydki, betonowy mur
2. Wędzarnia - rzecz użyteczna, ale na pewno nie estetyczna
3. Pryzmy kompostowe na środku ogrodu - brrr, okropnie to wygląda
4. Te stosy kamieni na ogromnych powierzchniach - może za parę lat, teraz to wygląda tak sobie
To tak na gorąco parę uwag, obejrzę raz jeszcze, może zmienię zdanie
1. Brzydki, betonowy mur
4. Te stosy kamieni na ogromnych powierzchniach - może za parę lat, teraz to wygląda tak sobie
- Waleria

- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Jak widzę, to nie tylko ja zachwyciłam się tymi kopcami kompostowymi, no i teraz myślę, gdzie to ulokować, ale chyba na 5 arach to nie da rady.
Może wreszcie też zacznę chodzić na bosaka, ale ciągle boję się,ze jakiś kolec z agresu, albo jakieś szkiełko, albo nadepnę na odpoczywającą osę lub pszczołę....
Może wreszcie też zacznę chodzić na bosaka, ale ciągle boję się,ze jakiś kolec z agresu, albo jakieś szkiełko, albo nadepnę na odpoczywającą osę lub pszczołę....
Waleria
-
GrazynaW
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Muszę obejrzeć jeszcze ze dwa razy,tyle ciekawych rzeczy powiedział właściciel.Takich pasjonatów powinno się pokazywać częściej.
- mirdem

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
dala pisze:Powiem tak: właściciel ogrodu to niewątpliwie wielki znawca roślin, w ogrodzie jest wiele ciekawych rozwiązań i rzadkich kolekcjonerskich roślin, ale -przepraszam jeśli kogoś urażę - ogród jako całość nie podobał mi się.
1. Brzydki, betonowy mur
Ja tam uważam ,że ogród jest do aktywnego korzystania ,a nie tylko do oglądania(przyznam szczerze, że na mur nie zwróciłam wcale uwagi)A połączenie suszarni i wędzarni bomba, już zaczęłam suszyć mężowi głowę(cały czas mam problem z suszonkami,żeby wyglądały i smakowały jak u babci).Tylko pytanie zasdnicze-gdzie to upchnąć na niewielkiej powierzchni mojego ogródeczka?
Pozdrawiam Mirka
- Waleria

Taką niezbyt dużą pryzmę kompostową można by obsadzić kabaczkami, cukinią, one szybciej chyba niż ogórki przykryją całość. A muru żadnego też nie zauważyłam.
Waleria
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I ja obejrzałam z dużą ciekawością program...Muru też nie zauważyłam, ale przyznam szczerze, że czuję pewien niedosyt. Spodziewałam się czegoś więcej.
-
x-d-a
Mirko, ja się zgadzam, że ogród jest do aktywnego korzystania, jak to ładnie wyraziłaś, ale to wcale nie wyklucza trzymania się pewnych zasad kompozycji i estetyki. N.p. stół służy do jedzenia, ale może być to mebel piękny i wysmakowany, a może być kawałek dykty na dwóch nogach...mirdem pisze:dala pisze:Powiem tak: właściciel ogrodu to niewątpliwie wielki znawca roślin, w ogrodzie jest wiele ciekawych rozwiązań i rzadkich kolekcjonerskich roślin, ale -przepraszam jeśli kogoś urażę - ogród jako całość nie podobał mi się.
1. Brzydki, betonowy mur
Ja tam uważam ,że ogród jest do aktywnego korzystania ,a nie tylko do oglądania(przyznam szczerze, że na mur nie zwróciłam wcale uwagi)A połączenie suszarni i wędzarni bomba, już zaczęłam suszyć mężowi głowę(cały czas mam problem z suszonkami,żeby wyglądały i smakowały jak u babci).Tylko pytanie zasdnicze-gdzie to upchnąć na niewielkiej powierzchni mojego ogródeczka?
Większość z Was nie zauważyła betonowego muru, a ja po prostu zwracam na takie rzeczy uwagę, bo wg mnie ogród to nie pojedyncze, choćby najciekawsze rośliny czy rozwiązania, ale harmonijna całość. Tak to rozumiem.
Podziwiam wiedzę i pasję p. Radziula, ale tylko tyle. Dwa tygodnie temu Maja pokazywała ogród starszych państwa ze Śląska, również bardzo duży ,ale tak piękny, bujny, ze ślicznymi własnoręcznie wykonanymi ozdobami, ogród, w którym każdy zakąteczek dech zapierał...
- Waleria

Przecież ten ogród ma zaledwie kilka lat, podoba mi się, że jest pokazany w trakcie tworzenia. Przecież można było ominąć prawie gołe kamienie, a mimo to pokazali,chyba po to,żeby ludzie,którzy stoją przed takimi wyzwaniami, nie załamywali się.
Szkoda, że nie było tam kamery w momencie, gdy pan R. to nabył, gdy było szczere pole, czy też jakieś chaszcze.
Szkoda, że nie było tam kamery w momencie, gdy pan R. to nabył, gdy było szczere pole, czy też jakieś chaszcze.
Waleria
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Urzekły mnie te lilie himalajskie pana Radziula
Cudo 
- Aisyrk
- 1000p

- Od: 18 sie 2008, o 16:22
A ja nie widziałam tej audycji i bardzo żałuję. W niedzielę o tej porze nie mogę oglądać telewizji, a TVN Meteo jakoś zablokowało się. Kiedyś były też powtórki na TVN 24. Czy teraz też będą?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Waleria

Mam zdjęcie przy takich liliach, może kiedyś zamieszczę.dawidbanan pisze:Urzekły mnie te lilie himalajskie pana RadziulaCudo
Waleria
- E@K66

- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Program pooglądałam z ogromną przyjemnością,na prawdę jest co podziwiać.