Pochwalmy się naszymi drzewami!
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Re: Pochwalmy się naszymi drzewami!
Ja najbardziej zazdroszczę owoców. Moje palmowe nie chcą owocować
Może to dla tego, że co chwilka haratam je na sadzonki? 
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślałam Romku o takim małym kloniku ... jeszcze myslę ;)
Jakubie, noski pojawiły się pierwszy raz dwa lata temu, nie tak obficie jak w ostatnim. Nie zbierałem nasion i o dziwo, nie wyrosła ani jedna siewka w pobliżu tego klonu. Co roku walczę natomiast z wyrywaniem sadzonek klonu pospolitego, którego z kolei w pobliżu ogrodu jakoś nie widzę wcale.
Izo przez zimę można myśleć, a na wiosnę przystąpić do działania.
Izo przez zimę można myśleć, a na wiosnę przystąpić do działania.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- nocny_drwal

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Klon palmowy z młodych drzew się sam nie obsieje. Nie u nas. Ale takie ładnie wykształcone owoce, to polecam na następny rok wysiać, wiele frajdy z tym jest. A własne nasiona, odpowiednio przygotowane i wysiane dają dość duży % siewek ( nie to co suchary kupowane na allegro).
Co do rozmiaru, to miałem już jedno drzewko tej wielkości, co Twoje, ale niestety w tym roku załapało verticillium i trzeba się było z nim pożegnać. Ale i tak nie miało nigdy ani jednego owoca. Z kolei dwa następne klony są od tamtego o rok młodsze, na razie odpukać nie chorują, ale również owoców brak
Tyle, że tak, jak napisałem, te są co chwilka cięte na sadzonki do szkółki...
Co do rozmiaru, to miałem już jedno drzewko tej wielkości, co Twoje, ale niestety w tym roku załapało verticillium i trzeba się było z nim pożegnać. Ale i tak nie miało nigdy ani jednego owoca. Z kolei dwa następne klony są od tamtego o rok młodsze, na razie odpukać nie chorują, ale również owoców brak
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Zakupiłam w prezencie dla mojego męża trzy sadzonki brzozy: cukrową, czarną i dahurską. Mój "Kotuś" uwielbia brzozy. Mamy już sporo brzóz, ale jemu mało i mało. Sobie kupiłam sadzonkę Złotokapu ( po obejrzeniu Waszych egzemplarzy)
Zdjęć nie mam co robić bo to jeszcze małe "badylki"
Posadzone mam duże drzew liściastych. Sporo dębów szypułkowych i bezszypułkowych, dęby czerwone, lipa( zapomniałam nazwę , ale wiosną ma fajnie trzy kolorowe liście) klon flamingo, klon pospolity, olszę czarną, klon jawor. I jeszcze dwa co zapomniałam nazwy.
Wiosna jak pojadę do swojego eldorado to zrobię zdjęcia.
Zdjęć nie mam co robić bo to jeszcze małe "badylki"
Posadzone mam duże drzew liściastych. Sporo dębów szypułkowych i bezszypułkowych, dęby czerwone, lipa( zapomniałam nazwę , ale wiosną ma fajnie trzy kolorowe liście) klon flamingo, klon pospolity, olszę czarną, klon jawor. I jeszcze dwa co zapomniałam nazwy.
Wiosna jak pojadę do swojego eldorado to zrobię zdjęcia.
Poczekamy więc na zdjęcia do wiosny. Masz sporo odmian jeszcze tu niepokazywanych, które obejrzymy z chęcią.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- peonia

- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Romku , pokazuj spokojnie , czekamy na każdy dalszy odcinek twoich drzew, klony cudowne, możę masz w kolekcji i zdjęcie miłorzębu?
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Miłorzęby mam dwa, ale niestety jeszcze małe, pierwszy ma pokrój kolumnowy, a zdjęcie drugiego, typowego mam tylko w szacie jesiennej. Rośnie też u nas jeden karłowy, szczepiony na pieńku "Mariken" (po lewej stronie u dołu na zdjęciu z altanką).

Jakubie, ten zestaw pięknie się prezentuje.

Jakubie, ten zestaw pięknie się prezentuje.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- peonia

- Kontakt:
MAm też kolumnowy , ale bez zdjęcia. A tu pytanie , co w tle jest z czerwonymi , przebarwionymi liśćmi, piękne!

Mark Twain
Mark Twain
Zanim przejdę do następnych odmian rosnących u nas klonów palmowych pokażę jeszcze ozdobne śliwy wiśniowe (Prunus cerasifera) "Pissardii" i "Hasseii" szczepioną na niskim pieńku . Ta ostatnia na dolnym zdjęciu obok perukowca.

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Na tym zdjęciu jest nie tylko pięknie kwitnący, ale także ognisto przebarwiający się jesienią dereń Kousa.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- peonia

- Kontakt:
Mark Twain
Mark Twain
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
Romku, jestem pod wrażeniem. Jaką masz glebę, bo niewątpliwie to także jej zasługa, że wszystko u Ciebie pięknie i szybko rośnie, nawet wymagające krzewy i drzewa wyglądają jak w katalogach 
Glebę mam niestety kiepską, gliniastą. Rośliny dostają jednak sporo nawozu naturalnego, który dostaję każdej wiosny od pobliskiego gospodarza ile tylko chcę. Mam też wkopaną beczkę w ziemię i tam robię gnojowicę, także z mleczy i pokrzyw. Dzięki temu rośliny rosną jak na drożdżach. Trzeba tylko pamiętać o odpowiednim rozcieńczeniu, minimum 10:1. I to cała "tajemnica".
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze