grazynarosa22
Mnie chodziło o jakieś preparowanie czy cos podobnego bo w sklepie sprzedawca nie umiał powiedzieć co i jak? Stąd pytanie i zdjęcie tych moich aby określić ich stan.
Wezmę na próbę każdą inaczej i będzie zabawa ale czy kwiaty .......
Grażynko to znalazłam w Internecie i skopiowałam
Czy chodziło Ci o coś takiego ?
Pędzenie hiacyntów w wodzie
Cebule hiacyntów możemy pędzić w wodzie w specjalnie przystosowanych naczyniach szklanych. Cebulkę umieszczamy w naczyniu, w chłodnym pomieszczeniu, z dala od słońca.
Poziom wody musi się utrzymywać tuż pod piętką cebuli.
Cebula szybko wytworzy korzenie rosnące potem w wodzie.
Gdy pąki kwiatowe zaczną się koloryzować, ukorzeniony hiacynt do ciepłego i jasno oświetlonego pokoju, gdzie rozwiną się pędy i ukażą kwiaty.
Po przekwitnięciu roślinę wyrzucamy, gdyż nie da ona ponownie dobrego kwiatu.
Pędzenie hiacyntów w doniczkach
Jeżeli chcemy pędzić hiacynty, musimy nabyć cebule, które wcześniej zostały poddane preparowaniu. Sadzimy je do doniczek w taki sposób, aby wierzchołki wystawały lekko ponad krawędź doniczki. Doniczki ustawiamy w chłodnej i ciemnej piwnicy.
Co 10 do 14 dni umiarkowanie podlewamy.
W styczniu doniczki z cebulami przenosimy do mieszkania i obficie podlewamy. Wyrastające pędy przykrywamy osłonkami z czarnego papieru.
Po kilku dniach, gdy pędy się wydłużą, osłonki zdejmujemy i ustawiamy doniczki w miejscu jasnym, dobrze naświetlonym. Rośliny zakwitną po około 14 do 16 dniach.
Cebule sadzone od 15 do 30 września zakwitną na początku grudnia.
Sadzone między 1 a 10 października, zakwitną na przełomie grudnia i stycznia.
Po przekwitnięciu rośliny nadal podlewamy aż do końca maja. W czerwcu zasuszamy i przechowujemy w chłodnym miejscu do jesieni.
Możemy je potem posadzić w ogrodzie, gdyż nie będą się nadawały do powtórnego pędzenia.
Takie kupiłam w sklepie