Mój piękny ogród
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój piękny ogród
Masz rację Przemku,że lepsza jest od zimy,wiesz ale ja i tak kocham jesień w moim ogrodzie może to dzięki winobluszczowi który daje piękne kolory,no i jeszcze sumak octowiec też pięknie się przebarwia nie powinno go zabraknąć w większych ogrodach 

"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
- karina1
- 1000p
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karinko
... czy ja jestem w Raju !!!
Ale u Ciebie cudnie, tyle oryginalnych pomysłów w urządzaniu ogrodu, nacieszyłam oczy

Gratulacje dla Ciebie i Twojego Mareczka !!!
Dziękuję za podpowiedz, jak i kiedy wysiać tykwę
... zrobię, jak radzisz
Nooo, i ślicznie dziękuję za mak pomarańczowy - pewnie, że chcę, buziaczki

Ale u Ciebie cudnie, tyle oryginalnych pomysłów w urządzaniu ogrodu, nacieszyłam oczy

Gratulacje dla Ciebie i Twojego Mareczka !!!
Dziękuję za podpowiedz, jak i kiedy wysiać tykwę

Nooo, i ślicznie dziękuję za mak pomarańczowy - pewnie, że chcę, buziaczki

- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
Karina to chyba najdłużcze posty jakie widziałem, te tykwy i dyńki są the best, napisz gdzie je hodujesz i z jakim dopingiem 

- karina1
- 1000p
Dynie to tak normalnie na kompostowniku i gdzie popadnieMatemax pisze:Karina to chyba najdłużcze posty jakie widziałem, te tykwy i dyńki są the best, napisz gdzie je hodujesz i z jakim dopingiem

- karina1
- 1000p
Dobranoc kolorowych i pachnących wiosną
snów

- giga45
- Od: 28 lut 2008, o 12:55
Jaka cudna jesień w Twym cudnym ogrodzie.
No to teraz i ja poszaleję z tykwami i dyniami. Mam nadzieję, ze chociaz po 1 szt. uda mi sie wyhodowac. Pozdrawiam wieczornie. Karinko buziaki

No to teraz i ja poszaleję z tykwami i dyniami. Mam nadzieję, ze chociaz po 1 szt. uda mi sie wyhodowac. Pozdrawiam wieczornie. Karinko buziaki

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Wózek , dynie i na targ. 

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Karino, te kolumny, to najładniejsza wizytówka Twojego ogrodu
Pokazujesz je w coraz ładniejszym otoczeniu. Kolory jesienne u Ciebie też ładne.
Rabatę trawiastą polecam. Jeśli mógłbym coś podpowiedzieć, to dobrze jest dodać jeszcze kilka bylin lubiących takie warunki i/lub kwitnących wiosną, by rabata ładnie wyglądała przez okrągły rok.

Rabatę trawiastą polecam. Jeśli mógłbym coś podpowiedzieć, to dobrze jest dodać jeszcze kilka bylin lubiących takie warunki i/lub kwitnących wiosną, by rabata ładnie wyglądała przez okrągły rok.
- karina1
- 1000p
Dziękuję JackuJacekP pisze:Karino, te kolumny, to najładniejsza wizytówka Twojego ogroduPokazujesz je w coraz ładniejszym otoczeniu. Kolory jesienne u Ciebie też ładne.

- karina1
- 1000p

- karina1
- 1000p

Tykwa (Lagenaria)
Tykwa pospolita, kalebasa - Lagenaria siceraria (Molina) Standl.
W literaturze można spotkać jeszcze inne nazwy tej rośliny: Lagenaria vulgaris Ser., Lagenaria leucantha (Duch.) Rusby i Cucurbita lagenaria (wg Zandera).
Występowanie i rys historyczny
To dość popularna i u nas roślina. Zaciekawia swoimi owocami, choć jest tropikalną krewniaczką naszej poczciwej dyni. Pierwotny obszar występowania tykwy pospolitej jest nieznany. Rośnie dziko w tropikalnej Afryce i Azji. Od kilkunastu tysięcy lat uprawiana jest na obszarach tropikalnych również w Ameryce. Liczne odmiany botaniczne uprawia się w tropikach i subtropikach na całym świecie. Zalicza się ją także do ozdobnych roślin parkowych i ogrodowych. Rzadziej spotykana jest w strefie klimatu umiarkowanego, a w Polsce traktowana jest właśnie jako jednoroczna roślina pnąca i ozdobna. Gatunek ten znany jest od wieków. Wspominają o nim stare księgi Indii i Chin.
Lagenaria siceraria
Wizerunki tykwy spotykamy wśród starożytnych malowideł znajdujących się w egipskich grobowcach i w wielu znaleziskach archeologicznych.
Charakterystyka botaniczna
Najlepiej rośnie w klimacie nizinnym. Jest to jednoroczna, jednopienna, pnąca lub płożąca roślina. Nawet w naszych warunkach wydaje silne, podłużne, pobruzdowane pędy, dochodzące do 10 m i więcej. Pędy te są gruczołkowato owłosione i mają widlasto rozgałęzione wąsy czepne. Liście dość duże, bo szerokie na 10-14 cm, są owalne, ząbkowane na brzegach, mogą być niewcinane lub 3-7 klapowane i po roztarciu wydają charakterystyczny zapach piżma. Ogonki liściowe również dość długie: 5-30 cm, a u nasady blaszki znajdują się dwa gruczoły. Kwiaty są rozdzielnopłciowe i wyrastają z kątów liści, mają do 10 cm szerokości. Kwiaty męskie długie na 5-25 cm, żeńskie osadzone na krótkich szypułkach. Płatków korony jest 5 - są białe i wełnisto owłosione. Rośliny te wykształcają bardzo różnorodne w kształtach i formie owoce typu jagody. Mogą być okrągłe, spłaszczone, owalne, gruszkowate, wybrzuszone, butelkowate czy stożkowate, często wygięte. Mają także najróżniejsze wymiary, od bardzo dużych - ponad 1 m do małych, bo około 10 cm. Największe owoce rodzi tykwa Lagenaria leucantha Rusby , bo do 1,5 m. Pierwsze owoce wydaje blisko 4 miesiące od wysiewu, a owoce tykwy można sztucznie kształtować, owijając je sznurkami w odpowiedniej fazie wzrostu. Ich dojrzała okrywa jest twarda, zielona,często biało kropkowana, do prawie białej i rzadko żebrowana lub pomarszczona. Miąższ młodych owoców jest białawozielony i soczysty, u niektórych odmian gorzki. W miąższu zatopione białe lub brązowe nasiona - mogą być gładkie, szorstkie lub bruzdkowane, długie do 2 cm i mają dwa rożkowate wyrostki. Nasiona otoczone są białą masą miąższu, który u starszych, bardziej wyrośniętych owoców kurczy się, aż w końcu pozostaje tylko twarda, zdrewniała, brązowa okrywa z nasionami wewnątrz.
Lagenaria siceraria Przykładem uprawianej w Polsce tykwy pnącej i ozdobnej może być ozdobna odmiana Lagenaria siceraria 'Clawata', popularnie nazywana Maczugą Herkulesa. Można ją u nas uprawiać na balkonie lub południowym oknie (tu na pewno problemy ze szkodnikami). Roślina ma początkowo nerkowate liście, które później rozszerzają się. Kwiaty białe, dość długie, pachnące piwem. Owoce w kształcie butli, wybarwione na żółto, pod koniec lata już dużych rozmiarów (30-40 cm). Zawiązują sporą ilość nasion, które dość dobrze kiełkują. Długie owoce zawiązuje również Lagenaria siceraria var. longissima.
Zastosowanie
Gatunek ten uprawiany jest od tysięcy lat ze względu na wszechstronne zastosowanie. Jako pożywienie ma drugorzędne znaczenie. Jadalna jest wewnętrzna, gąbczasta owocnia, ale tylko młodego owocu. Podaje się je jako jarzynę. Jako jarzynę również przygotowuje się liście i młode pędy.
Młode owoce odmian bez goryczki dusi się lub gotuje zazwyczaj bez nasion. Można je suszyć lub konserwować pokrojone na plastry. Gotowane nasiona podaje się jako dodatek do zup. Gorzkie tykwy są niejadalne, a nawet trujące. Twarda i lekka, zewnętrzna część owocni, otrzymana po usunięciu miąższu z nasionami i po wysuszeniu, doskonale nadaje się na rożnego rodzaju naczynia kuchenne i pojemniki. Naczynia i butelki z tykwy są lekkie i trwałe, a przy tym, co ciekawe, przechowywane w nich napoje pozostają przez dłuższy czas chłodne, mimo wysokiej temperatury panującej w klimacie tropikalnym i cieszą się uznaniem szczególnie u kierowców, którzy do dziś tych naczyń używają. W takich naczyniach przechowuje się również inne napoje jak palmowe wino, gdyż naczyń tych nie atakują termity, a ma to w tamtym klimacie duże znaczenie. Jonathan Roberts podaje przykład kalabasy, czyli Lagenaria vulgaris, którą można rozcinać na pół i wykorzystywać jako naczynie na wino palmowe, a w całości owoc ten służy do uczenia dzieci pływania. Z owoców tykwy wyrabia się zabawki dziecięce, grzechotki, tabakierki, wszelkiego rodzaju ozdoby. Uderzenie o puste naczynia z tych owoców daje charakterystyczny odgłos i dlatego tykwy wykorzystuje się do sporządzania instrumentów ludowych, np. saksofonów. Tykwy służą jako pudła rezonansowe do różnych instrumentów muzycznych jak lutnie, hinduskie sitary, afrykańskie ksylofoniczne marimby czy bębny i muzyczne grzechotki.
Z owoców tykwy wycina się gwizdki, flety i rożki. Miejscowi artyści wypalają na powierzchni suchego owocu ciekawe wzory tworząc nierzadko prawdziwe i piękne dzieła sztuki ludowej (podobne naczynia wyrabia się też z owoców rośliny Crescentia cujete L., należącej do rodziny Bignoniaceae - zwanej inaczej kalebasą lub dzbaniwem).Z małych owoców tykwy można robić łyżki, warząchwie i naczynia do picia, większe służą jako zbiorniki na wodę i olej. Używa się ich do wyrobu misek, talerzy, dzbanków, kapeluszy, pływaków do sieci rybackich i do wielu innych celów. Powszechnie mają zastosowanie w pracach snycerskich i rzeźbiarskich - widelce, fajki, maski i dzieła sztuki zdobniczej.
Lagenaria siceraria var. longissima
W wielu regionach Afryki, Ameryki Południowej i Nowej Gwinei plemiona pierwotne używają tykw jako osłon na penisa, a w przeszłości w Chinach robiono z tych owoców ozdobne, małe klatki dla świerszczy.
- karina1
- 1000p
Mam prozę coś się dzieje z moją palmą ,co wyjdzie mowy liść to ten u dołu usycha już tak długi czs a raz to nawet kwitła nie wiem ci robić
brzydko to wygląda już nawet myślałam aby z niej zrezygnować
a wszyscy piszą że ona jest bezproblemowa
Pomocy

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj Karino!
Zaproszona do Twojego ogrodu pospacerowałam od od początku do końca.
Muszę stwierdzić, że nie zazdroszczę ogromu pracy, jaki włożyliście aby
uzykać tak piękny, niepowtarzalny ogród. Macie dużo pięknych, urokliwych
wręcz zakątków. Cały ogród sprawia wrażnie przyjazdnego dla każdego.
Bardzo podoba mi się Wasz ogród.
Miłego dnia
Zaproszona do Twojego ogrodu pospacerowałam od od początku do końca.
Muszę stwierdzić, że nie zazdroszczę ogromu pracy, jaki włożyliście aby
uzykać tak piękny, niepowtarzalny ogród. Macie dużo pięknych, urokliwych
wręcz zakątków. Cały ogród sprawia wrażnie przyjazdnego dla każdego.
Bardzo podoba mi się Wasz ogród.
Miłego dnia

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Karinko Ślicznie tu u ciebie
Uwielbiam takie klimaty w ogrodzie
I muszę przyznać,że masz zdolnego męża
Wyrazy szacunku dla niego
A dla ciebie buziak