Mieszanka pastewna na łąki,jaka ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Mieszanka pastewna na łąki,jaka ?

Post »

...czy zna ktos z Państwa ...uniwersalną jak najlepsza mieszankę pastewną dla bydła owiec i koni...na łąki lekko podmokłe...tak żeby pasowało i konikom i krowie i cielakom...owce wyżrą wszystko...czy jest złoty środek miedzy paszą dla koni a paszą zeloną dla bydła? ...jaka ilośc na 5 ha łąki?...chodzi o uzyskanie łąki na skarmianie bieżące letnie i na pokos na siano ok. 800kostek na zimę użytkuję dodatkowo również łąkę suchą(następne 3 ha) którą kupię dopiero na przyszły rok...ale już teraz chciałbym o nią zadbac...nawieźć i obsiać...tutejsi rolnicy doradzają to co akurat pasuje ich potrzebom typu jakie ziarno mają do sprzedania np...tu może poznam parę obiektywnych opinii...i dla znających temat...na 4,5 ha ile owsa lub mieszanki na paszę dla drobiu i zwierząt trzeba wsiać...czy to prawda ze 300kg na ha? jeśli komuś się zachce znaleźć chwilę to baaardzo poproszę o podpowiedź...czytam ksiażki i publikacje ale...chodzi mi o praktykę...i nie mówie o wygórowanych parametrach komercyjnych...używam tylko nawozów naturalnych i taka jest idea a wszystko zużywa się na własne (gospodarskie potrzeby..zastanawiam się czy mnie w balona robią tubylcy moi)
niedobry
200p
200p

Re: mieszanka

Post »

przepraszam...owsa lub mieszanki na 3,5 ha
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

owies z tego co się orientuje to lubią konie , wg. mnie powinno sie znalezc 10-20 / kończyny
niedobry
200p
200p

Post »

krowa i kury też uwielbiają...ale wiadomo że poza tym łąkę trzeba na bieżąo i na siano czymś załatwić...tzn wiadomo ze już tam rośnie trawa od zawsze ale chciałbym ją ulepszyć maksymalnie i z dwukośnej zrobić trzykośną...a co do koniczyny to boję sie, że mi popsuje smak mleka
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Hm... Dużo pytań. Co do ilości wysiewu 300kg ziarna na ha, to nie oszukują Cię. Ja mam 0,5 ha i norma wysiewu pszenicy oscyluje coś właśnie koło 300kg/ha, ja wysiewałem 150kg na 0,5 ha.
U Was kury lubią owies??? Fajne macie kury, tanie w utrzymaniu, u mnie nawet nie chcą tknąc.
Jeśli masz możliwośc zaorania tego pola to mógłbyś dla koni(ale i chyba krowom nie powinno zaszkodzic) zasiac owies z wsiewką jakiś traw, myślę że to bardzo by pasowało konikom. Potem ta słoma razem z trawą, rozrzucasz, trawa wysycha, zagrabiasz i prasujesz( w to co Ci tam pasuje).
A jeśli chcesz na łąkę, to zachodzisz do sklepu rolniczego, albo centrali nasiennej i tam powinni miec odpowiednie mieszanki. Wydaję mi się że jeśli coś koniom będzie pasowac to i krowom też.
Na podmokłej łące radziłbym wykopac staw, w tedy byś miał wilgotną ziemie nie bała by się łąka susz, a nadmiar wody na wiosnę wędrował by do stawu. Na suchej to jakieś trawy które zapuszczają głęboko korzenie, zazwyczaj są to te, które mają ostre krawędzie.
Co do uprawy założenia łąki, to ja bym zrobił tak;
-Roundap
-jakiś obornik ewentualnie(po 3 tyg).
-orka(po 3 tyg. od oprysku, nie jestem pewien czy po 3, jak się zapytasz to Pan sprzedawca z pewnością Ci powie po jakim czasie należy wykonywac jakie kolwiek zabiegi)
-bronowanie
-siew(motylkowate lub gorczyca)(no i chyba nawet w ekologicznych rolnictwach dopuszczalne jest stosowanie na wozu do przed/popolonu)(sami też tak robimy, nawóz mineralny pod trawnik, potem trawa na kompostownik i kompost pod warzywa)
-jak przedplon urośnie to orka
-kultywator(ale nie za głęboko lub glebogryzarka)
-jeśli był kultywator to bronowanie
-siew mieszanki traw
-bronowanie ale płytkie
-uwałowanie
-czekanie...

W razie jeszcze jakich kolwiek pytań pisac, jak znajdę chwilkę to odpisze.

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
niedobry
200p
200p

Post »

...no więc tak kurki kaczki itd sa wolnowybiegowe i żra wszystko trawę robale (założyłem im hodowle dżdżownic)plus pszenicę z owsem lub mieszanką...ale zdecydowanie wybierają owies hehe...w okresie zimowym moja luba podaje im dwa posiłki dziennie rano i na noc na ciepło, gotowane warzywa, mieska,, wszystkie odpadki wartosciowe nabiał i to miesza z ciepłym makaronkiem...żrą jak durne są grube i niosa się podczas gdy inne na wsi nawet o tym nie myślą...ziemia na okopowe i na owies jest jedną sprawą i lezy obok łąk a łąki sa zmeliorowane i juz istniejace (4 kl)lecz troszkę zaniedbane rzadko nawożone były i nie zawsze koszone...doprowadziłem je do porządku...staw jest niewielki ok 3000metrów także z pojeniem nie byłoby problemu a rowy wykorzystuje jako dawców nawozu organicznego i żarcia dla kaczek(rzęsa)...rola jest 3 ciej klasy i jest jej razem ponad 5 ha 1,5 pójdie na mieszankę pszenica CHYBA się nie uda...częśc na okopowe i cześć na warzywnik ale generalnie warzywnik i sad jest na posesji głównej tam więcej 5 klasy ale nawoziłem torfu obornika wapnowałem i wszystko chyba rośnie pięknie chociaż winnica chyba kulej trochę sie okaże...ziemia była raqczej kwaśnna ale wapnowana i nawożona już idzie w górę...warzywnik typu pomidorki kalafiorki ogórki kapusty zrobiłem w tym roku w zupełnie nowym miejscu i bedzie go ok 0,5 ha również i jest obok naszego jeziorka małego (nie tego na łąkach stawu oczywiscie)więc chyba korzystnie to wpłynie na wilgotność...bo zeszłoroczne kapuch były bardzien na wschód działki i chociaż zwapnowałem i lałem gnojówką na czworaka to nie wyrosły za duże ale za to delikatne i nie chorowały ale ziemia w odróznieniu od nowegom miejca prawidłowo zwapnowanego i bardziej zyznego miała mniejszą pojemnośc wodna...w tym roku dam tam na próbę o.k 8000-10000 sadzoneczek tytonu w dwóch odmianach tzn...ile mi wzejdzie z nasion sie okaze mam 10.000...ziemniaczki wczesne i późne dam też w tym ogródku nowym...juz nie mogę sie doczekać kiedy wyruszę w pole na razie w tyg. wysieje do palet papryki itd w zeszłym roku papryki z sadzonek gotowych w tunelu były takie sobie...ale chyba za dużo obornika dałem...w tym roku zrobię to inaczej...aha pomidorki np. daję na obornik cielecy...a ogórki i ziemniaczki na koński...a w tym roku mieszam na pryźmie kurzy kaczy i przepiórczy z bydlęcym, końskim i króliczy... do tego dałem kompost i komposter i wpusciłem z 1000 dżdzownic kalifornijskich...dawałem jesienią też odrobine świńskiego ale na razie nie daje bo świnia zjedzona heh...następna juz maciorka prośna n a wiosnęi jak urodzi to i świniackiego nawozu nie zabraknie...tak czy inaczej ta mieszanka od zeszłego lata się przegryza teraz juz bardziej przypom8ina glebę z sianem...bedzie chyba petarda!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”