Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KarolinaL pisze: Ja czasem wybieram się do ogrodniczego tylko "popatrzeć", "bo ja teraz nie mogę kupować roślin, bo nie mam pieniędzy/czasu/miejsca..." He he, zawsze wrócę z jakąś zieleniną. Zostawianie portmonetki w domu nic nie daje, bo jak na coś zachoruję, to i tak wrócę i kupię, więc po co jeździć dwa razy :wink: Biorę tyle pieniędzy żeby na coś tam starczyło, ale żeby nie wydać za dużo, to się nazywa kompromis, he he :lol:
Kiedyś w Berlinie poszłam tylko popatrzeć na rośliny do pobliskiego (niestety :wink: ) sklepu... No cóż, trochę ciężko się wracało do domu pociągiem z bagażami i trzema torbami roślin :lol:
Swoją drogą ciekawe gdzie kończy się normalność, a zaczyna choroba, jak myślicie? :wink:
A co powiesz na określenie " Normalni inaczej" :wink: Myślę ,że wolno mi go tu użyć , bo sama o sobie tak myślę :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

:lol: :lol: :lol: A może "normalni... zupełnie inaczej"? :wink:
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

W każdym razie, nikt z nas nie odstaje od reszty :D :D :D . Więc sami dla siebie możemy wyznaczać normę :D :D :D
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No właśnie Kasiu, dobrze, że tutaj wszyscy wiedzą i rozumieją co to za wirus :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa_888 pisze:No tak dziewczyny, ja o swoim bziku pisałam już parę razy na forum. Wczoraj oczywiście też pograsowałam na pobliskim placu w Rzeszowie. Potem te siaty drę 70 km do siebie do domu.
Dobrze, że nie pociągiem jak Karolinka. W rezultacie ostatnich zakupów i bardzo złej pogody, na posadzenie czeka 8 doniczek różnych i reklamówka cebul. Jak pomyślę, że do tego wszystkiego muszę dokupić jeszcze lilie i nasiona (reklamówka z nasionami do wysiania na wiosnę, też już pękata) to strach mnie zbiera, że to już nie bzik tylko coś powajszego. :?
A gdzie krzewy? ;:55 ;:74 ;:210 ;:124 ;:223

Najlepszy jest koniec tego postu. To chyba my w szpitalu psychiatrycznym.
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewo - wiesz, ja cebulki lilii i innych cebulowych kupuję zawsze wiosną. Nie mam wtedy problemu jak je przechować i nie mam strat w cebulach. Bo przy przechowywaniu te zarażone jakimiś chorobami zawsze wypadną a sadzenie tych, które uratowane wprawdzie ale zakażone, zawsze sprowadzają chorobę do gleby.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ewa_888
---
Od: 11 maja 2007, o 11:17

Post »

Kogruś ja dopiero zaczynam z cebulami. Owszem, jakieś kilka tulipanów sobie rośnie. Teraz zakupiłam narcyze i czosnek. Lilie chyba też teraz się sadzi? Oświeć mnie. Bo jeżeli mają mi się zmarnować to faktycznie lepiej na wiosnę się zaopatrzyć. :?
Karolinko, wybacz, że w Twoim wątku, ale tak jakoś wyszło. ;:97
Pozdrawiam Ewa

Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A co ja mam wybaczać? Ja się cieszę, ze sobie u mnie rozmawiacie, a przy okazji sama się dowiaduję różnych rzeczy :D
A właśnie Ewuś, o co chodziło z tymi krzewami, bo nie bardzo zrozumiałam? :oops: :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Cebule tulipanów, narcyzów i szafirków czy krokusów można już kupić, bo sadzi się je teraz i wytrzymują nawet bardzo duże mrozy.Ze wszystkimi innymi cebulkami rasziłabym być ostrożna, jako że nie wszystkie tak dobrze znoszą mrozy - szczególnie te w bezśnieżne zimy. Jeśli chodzi o lilie to wiem, że za bardzo przemrożone cebule nie kwitną, jeżeli nawet wzejdą. Problem mogą też robić niektóre odmiany szafirków.Przed kupnem radziłabym napierw zapoznać się z rośliną w katalogu lub internecie, jeżeli chodzi o warunki zimowania. Ja z powodu mojej wcześniejszej niewiedzy straciłam dużo cebul a wiele mi wypadło z powodu chorób grzybowych rozwijających się przez niewłaściwe przechowywanie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Grażynko! Ja właśnie jestem nadal w stanie niewiedzy :( Rok temu miałam ok. 10 mieczyków, ale przez złe przechowanie ostał mi się jeden :cry:
Narobiłam się dziś w ogrodzie, a nic nie widać :? Pograbiłam trawnik, zebrałam tonę gruszek, pół tony liści, obcięłam jakiś suchy badyl tu i ówdzie, skosiłam trawę, zapakowałam do worka wysuszoną trawę, wyłożyłam nową do suszenia, przy okazji rozlałam benzynę lakową (została od malowania drzwi), bo się postawiło słoik w bardzo mądrym miejscu :oops: :evil:
Teraz próbuję coś zrobić z tych gruszek nieszczęsnych, bo szpaki ich nie chcą w tym roku :wink: . Ale to jest jakaś taka dziwna odmiana, że dobre są tylko na surowo, teraz mam pełen garnek kawałków gruszek gotujących się w soku, słodkie to do niemożliwości, możnaby wcale cukru nie dodawać.
A przy okazji - czy wiecie może czy można okrywać rośliny na zimę liśćmi orzecha? Słyszałam gdzieś, że liście orzecha zawierają jakieś tam garbniki czy coś takiego i nie wiem czy to by nie zaszkodziło roślinom. Jeśliby można to mam materiał na pięć ogrodów :wink:
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tego co wiem, to z orzecha i dębu nie można, nawet do kompostu sie ich - liści nie daje. A do słodkich gruszek dodaj trochę octu, najlepiej jabłkowego, goździka i imbiru i zobaczysz jak to smakuje.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Albo parę plasterków cytryny (ze skórką), lub szczyptkę kwasku cytrynowego :D

Mniam .. mniam ... ;:8
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak. Liście orzecha be!
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No wstawaj śpiochu!
Gosia

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gosiu, przyznaję się, cholernie późno dziś wstałam :oops: :wink: Ale to dlatego, że nie mogłam wczoraj zasnąć :(

Krysiu, Aniu, dzięki za rady w sprawie liści orzecha i gruszek :D Przyznam się, że dopiero jak tu zajrzałam, to sobie o tych gruszkach przypomniałam :oops: Gdyby nie Wy, to by pewnie stały sobie w garnku w jakimś zapomnianym kącie przez następne trzy tygodnie :wink: Jak mi się zdarzają podobne rzeczy, to moja siostra twierdzi, że mam zadatki na geniusza :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”