Mała kolekcja Renaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mała kolekcja Renaty

Post »

Dziękuje, za wizytę Wszystkim.
Madziu bardzo mi przykro, że przyplątało Ci się to choróbsko.
Ja już sama nie wiem co moim dolega, bo w mieszkaniu mam ciepło 24 stopnie, pomimo że nie zawsze grzejemy, storczyki stoją na parapetach z kamienia,które faktycznie są zimne, kiedyś dałam termometr przy oknie to było +6stopni, chłodno, dlatego pomyślałam sobie ze przemarzły.
Oto korzenie phal.Philadelphia, która kończy kwitnienie, była okazem zdrowia a teraz :( :( , wczoraj wyjęłam z doniczki i prawie wszystko wycięłam.
Obrazek
Obrazek
na zdjęciach kiepsko widać.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Renatko ja mam u dwóch te same objawy :( tylko powietrzne są zdrowe :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Niektóre z moich też czasem tracą korzenie, wtedy muszę je ucinać i czekać na nowe, ale nie każdy chce puszczać. Jedne się szybko i chętnie ukorzeniają (jak moja całkowicie bezkorzenna lueddemaniana), inne powoli marnieją i usychają. Ostatnio jednemu Phal. ucięłam wszystkie korzenie, bo mu uschły, może dałam mu za dużo bioseptu (miał plamy).
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Alinko Tobie też życzę miłej nocki.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może reanimuj go w keramzycie żeby odbudował troszkę korzonki ?
Awatar użytkownika
gogi
200p
200p
Od: 27 lut 2009, o 12:50

Post »

Renato wreszcie udało mi się wpaść do Ciebie z rewizytą i przyznaję, że jestem pod wielkim wrażeniem ;:63
Kolekcja bardzo różnorodna ja takie najbardziej lubię. Rośliny przepięknie utrzymane odwdzięczają się kwitnieniem za opiekę.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Renatko moze właśnie kamienne parapety są przyczyną Twoich kłopotów.Bo temp.+6*C to zbyt mało jak na storczyki,one mają zimne "nóżki".Zbyt dlugo utrzymywana wilgoć i stąd taki stan korzeni.A może je wyjąć z podłoża i pooglądać?Ja na swoich parapetach mam podkładki styropianowe i dopiero na nich stoją doniczki.A najpierw sprawdziłam temperaturę bo na każdym parapecie mam termometr.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ja mam też kamienny parapet, ale pod spodem kaloryfer dzielnie go grzeje. Podłoże mi przesycha regularnie i rośliny na nim idą ładnie.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Jak to mówią Polak mądry po szkodzie, u mnie grzejniki nie są włączone cały czas, ponieważ po ociepleniu bloku jest bardzo ciepło, okna szczelne więc nie pomyślałam, że na parapecie będzie tak chłodno, no cóż byle do wiosny.

Pozdrwiam :P
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

no i się pospieszyłam :(
Mam 3 falenopsisy w pracy. Od kilku dni nie podobał mi się jeden korzeń powietrzny. Dziś miałam chwilkę czasu i zajrzałam do doniczek. Korzenie dokładnie jak u Ciebie, Renatko :( Postawiłam swoje storczyki na oknie, które jest nieszczelne. Mimo, że spod spodu grzeją kaloryfery, w pomieszczeniu ogólnie jest ciepło to jednak szparami przechodzi zimne powietrze. U jednego storczyka udało się uchować jeden korzonek, u drugiego dwa. Trzeci ma się całkiem ok, ale on stał z boku gdzie nie wieje. Postawiłam je przy tym oknie , żeby choć troszkę światła dziennego do nich dochodziło. I przedobrzyłam :(
Mam nadzieję, że mimo to uda się je uratować ...
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p

Post »

Witam,
pokarzę jak wyglądają korzenie większości moich phal. płakać się chce ;:110 ;:98
ten jeszcze kwitnie

Obrazek
Obrazek

i kolejny
Obrazek
reszcie nie robiłam zdjęć, bo nie ma co fotografować
mam dosyć zimy chcę ;:3 ;:3 ;:3

Pozdrawiam :P
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Renatko poobcianaj te suche i podgniłe.Skoro kwitnie to znaczy,ze nie wszystko stracone,ma w sobie życie.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Renatko, przykra sprawa ;( Czy wszystkie korzenie są do usunięcia? Widzę, że jakiś żółty środkowy przeżył.
I co teraz z nimi? W mech?
Trzymam kciuki, by szybko do siebie doszły. W końcu wiosna coraz bliżej,więc warunki będą miały idealne :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Renatko, przykro patrzeć na te korzenie.Widać, że podłoże masz w porządku, grube z niewielką ilością mchu.
Rzeczywiście temperatura przy oknie spowodowała zbyt wolne
przesychanie podłoża i stąd to podgniwanie. Zastój wilgoci + zimno dało się im we znaki.

Kamilo, wydaje mi się, że w tej sytuacji sphagnum może tylko pogorszyć sytuację.
Storczykom potrzebny jest przewiew wewnątrz doniczki. Ja dałabym grube kawałki podłoża, z domieszką
kilku kawałków węgla drzewnego, może na spód warstewka kawałeczków styropianowych. One stworzyłyby taką
niewielką cieplną izolację. Mam tak u mojej 'schilleriany' i innych botanicznych i mają się b. dobrze.
Zima podobno jeszcze potrwa, więc może lepiej darować sobie domieszkę sphagnum, aby mech nie zatrzymywał
wilgoci.
Renatko, radzę to, co pewnie sama bym zastosowała. Ale musisz i tak sama zadecydować znając swoje warunki.
Życzę Ci powodzenia w ratowaniu !
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Asiu, dobrze, że zapytałam. Znów się czegoś mądrego nauczyłam.
Dostałam właśnie Phal. miniaturkę do odratowania, pierw zalaną, a później przesuszoną. Ale tak, że uschnięte kwiatki na pędzie mocno się trzymały. Został jej jeden dłuższy korzeń i kilka króciutkich. Bałam się dać ją w mech (jakoś nie mam przekonania), więc na dno dałam drobny keramzyt, na to korę, a na wierzch korę ze sph., ale b. luźno. Zobaczę co się będzie działo i wtedy, albo dodam kory, albo mchu. Widziałam miniaturki posadzone w mech, które pięknie rosły. Może i u mojej by się sprawdził :) Poczekamy, zobaczymy :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”