Czarodziej_ pisze: mało interesuje mnie zdanie sąsiadów co myślą o tym moim dokarmianiu ptaków
 A jak sami nie dokarmiają, to się nawet niech nie odzywają.
 A jak sami nie dokarmiają, to się nawet niech nie odzywają.  Ale sikorki ostatnio się wycwaniły. Podlatują mimo innych, większych biesiadników
 Ale sikorki ostatnio się wycwaniły. Podlatują mimo innych, większych biesiadników  
 .  Nie wszystkie odlatują na zimę - miejskie często zostają.
 .  Nie wszystkie odlatują na zimę - miejskie często zostają. .
 .

Żeby się tylko sadownicy nie dowiedzieli
  Żeby się tylko sadownicy nie dowiedzieli  

A ja myślę, że to orzechówka (Nucifraga caryocatactes)nocny_drwal pisze: ...Przepraszam za fatalną jakość zdjęcia, ale to moim starym aparatem, robione na zbliżeniu zza biurka, gdzie siedzę i mam widok na okno z jadłodajnią parapetową
co to? :

No i zasiałaś ziarno wątpliwościflowers pisze:.....
A ja myślę, że to orzechówka (Nucifraga caryocatactes)
http://www.pbase.com/anetteberglinn/image/80355200

Ja tam jestem prawie ślepy i prawie daltonista to brązowej czapeczki nie widzęflowers pisze:Zauważ Sylwku, że ptaszek na fotce Jakuba ma brązową czapeczkę, a i cętki też ma inne niż szpak...
 ale faktycznie te cętki trochę nie bardzo szpakowe. Dobrze już chyba nie musicie mnie ani nikogo przekonywać, że to nie szpak
 ale faktycznie te cętki trochę nie bardzo szpakowe. Dobrze już chyba nie musicie mnie ani nikogo przekonywać, że to nie szpak 

A dzisiaj zmontowałem pułapkę na ptaki
  A dzisiaj zmontowałem pułapkę na ptaki  ... Składa się oczywiście z przynęty (orzechy), zaciągniętej żaluzji, zastawionych kartek, które zasłaniają urządzenie zbrodni, czyli aparat fotograficzny
 ... Składa się oczywiście z przynęty (orzechy), zaciągniętej żaluzji, zastawionych kartek, które zasłaniają urządzenie zbrodni, czyli aparat fotograficzny   . Całość wymyślnego zestawu dopełnia myśliwy- czyli operator tej skomplikowanej maszyny. Zobaczymy, czy te kłodzkie sikorki dadzą się tak podejść, jak te wrocławskie
 . Całość wymyślnego zestawu dopełnia myśliwy- czyli operator tej skomplikowanej maszyny. Zobaczymy, czy te kłodzkie sikorki dadzą się tak podejść, jak te wrocławskie   Ja się uda, to będą dzisiaj zdjęcia.
 Ja się uda, to będą dzisiaj zdjęcia.

O, na przykład tu.
 O, na przykład tu.