Rosarium Daisy
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rosarium Daisy
musisz, ja już czekam 

- gagawi
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuś, nie ociągaj się...my tu niecierpliwie czekamy 

Witajcie Aniu i Grażynko 
Już się poprawiam
Jak już wspomniana została Tuscany, to ją teraz zaprezentuję.
To piękna francuska róża, mam ją dwa sezony, zasadzona wiosną 2008.
Zachwyciła mnie pięknymi, atłasowymi kwiatami i cudownym zapachem. Kolor od ciemnej czerwieni, przechodzący w bordo w miarę przekwitania. Kwitnie już maju .
W pierwszym roku, po posadzeniu kwitła raz, w drugim powtórzyła kwitnienie, kwiaty były mniejsze i mniej.
Zalecałabym stanowisko pól cieniste, tzn należy chronić ją przed południowym mocnym słońcem, ponieważ ciemnie kwiaty przypalają się szybko.
Dorasta do 1.20, ma tendencję do wypuszczania długich gałązek w drugiej połowie lata.Tnę ją dosyć mocno, wiosną do wysokości około 50 cm, po pierwszym kwitnieniu do wysokości około 70 cm. Nadmiernie wybujałe gałązki też przycinam w lecie, dzięki temu krzew ma ładny pokrój i dobrze się rozkrzewił.
Jedyny mankament, tendencja do łapania mączniaka w drugiej połowie lata, ale kocham ją, więc jej wybaczam

Już się poprawiam

Jak już wspomniana została Tuscany, to ją teraz zaprezentuję.
To piękna francuska róża, mam ją dwa sezony, zasadzona wiosną 2008.
Zachwyciła mnie pięknymi, atłasowymi kwiatami i cudownym zapachem. Kolor od ciemnej czerwieni, przechodzący w bordo w miarę przekwitania. Kwitnie już maju .
W pierwszym roku, po posadzeniu kwitła raz, w drugim powtórzyła kwitnienie, kwiaty były mniejsze i mniej.
Zalecałabym stanowisko pól cieniste, tzn należy chronić ją przed południowym mocnym słońcem, ponieważ ciemnie kwiaty przypalają się szybko.
Dorasta do 1.20, ma tendencję do wypuszczania długich gałązek w drugiej połowie lata.Tnę ją dosyć mocno, wiosną do wysokości około 50 cm, po pierwszym kwitnieniu do wysokości około 70 cm. Nadmiernie wybujałe gałązki też przycinam w lecie, dzięki temu krzew ma ładny pokrój i dobrze się rozkrzewił.
Jedyny mankament, tendencja do łapania mączniaka w drugiej połowie lata, ale kocham ją, więc jej wybaczam

Jest przepiękna. Zachwyciłam się nią u ciebie i chciałam kupić jesienią. Niestety zabrakło. Może w tym roku? Po zimie pewnie będę mieć jakieś miejsce ;)
Edyta
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Ewuś,zwątpiłam
.Ja znam różę Tuscany ale to róża francuska -historyczna.Kupiłam ją sobie jesienią na prośbę córki.

Aszko, bo jest Tuscany gallica, stara bardzo róża, pewnie francuska, jest bardziej fioletowa i kwiaty ma półpełne.
Zobacz tu http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=2519
A to Tuscany ze strony Dawida Austina, polecana przez niego francuzka, nie angielka
http://www.davidaustinroses.com/english ... ?showr=412
Podejrzewam, że ta którą mam to Tuscany Superb.
Tak..
, właśnie Ania mnie uświadomiła, że nie ma Tuscany angielki
Przepraszam za wprowadzenie w błąd 
Zobacz tu http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=2519
A to Tuscany ze strony Dawida Austina, polecana przez niego francuzka, nie angielka

Podejrzewam, że ta którą mam to Tuscany Superb.
Tak..

Edytko, moje róże też nie zabezpieczone, podejrzewam, że po tej zimie, też będę miała dużo miejsca na nowe różeżaża pisze:Jest przepiękna. Zachwyciłam się nią u ciebie i chciałam kupić jesienią. Niestety zabrakło. Może w tym roku? Po zimie pewnie będę mieć jakieś miejsce ;)

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewko bardzo dziękuję za wstawienie róży i informacje o niej.
Jest przecudna i będę jej szukać.

Jest przecudna i będę jej szukać.

Elu, myślę, że pokochasz Tuscany tak jak ja 
Następna w kolekcji, hmmm, no może Pirouette.
Przepiękna, delikatna, zdrowa pnąca różyczka Poulsena, z serii Courtyard.
Bardzo lubię wszystkie moje róże, ale tak jest z tych które lubię bardziej
Spędziła już w moim ogrodzie 4 sezony, wspina się dzielnie na pergolę, nie choruje, kwitnie od końca maja do późnej jesieni, 3, 4 krotnie. Kwiaty nie są duże ale jest ich dużo, są pełne, rozetkowe, kolor mają zmienny od różu do bladego brzoskwiniowego w miarę przekwitania. Kwiaty długo trzymają się na krzewie, nie opadają i nie śmiecą jak większość austinek.

Zdjęcie z 11. X

i z 1.XI !

Następna w kolekcji, hmmm, no może Pirouette.
Przepiękna, delikatna, zdrowa pnąca różyczka Poulsena, z serii Courtyard.
Bardzo lubię wszystkie moje róże, ale tak jest z tych które lubię bardziej

Zdjęcie z 11. X

i z 1.XI !

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pirouette Ci zazdroszczę, przez Twoją cudność musiałam i sobie taką sprawić.. 

Wiesz co Aniu, ja to taki głupek jestemAniaDS pisze:Ewuniu, Tuscany u Austina to też gallica, róża historyczna.
On sprzedaje i takie odmiany, a w sumie, to nawet tam pisze, że je poleca![]()
Pirouette Ci zazdroszczę, przez Twoją cudność musiałam i sobie taką sprawić..

No jasne, że tam pisze rekomendowane... No a ja przekonana jestem, że na stronie Austina same angielki...., swoją drogą wielu róż tam nie ma... No cóż, mogę wszystkich tylko przeprosić

Dzięki za poprawki Anuś, czuwaj nade mną

- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Ewuś,ważne że jest piękna.Córka nie ma możliwości i mnie namówiła na kupno.A zakochała się w tej róży już dawno.Cieszę się,że nie jest trudna w uprawie 

Witaj Daisy, masz przepiękny ogród i cudne róże. Szczególnie podoba mi się Pirouette, wielokrotnie zachwycałam się nim w twoim ogrodzie. Fajnie, że przypominasz w ten mroźny czas jego piękno.
Muszę konieczne upolować w tym sezonie tę różę i to nie jedną sadzonkę. Marzy mi się obsadzić taras z jednej strony właśnie Pirouettami 

- gagawi
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
Daisy pisze:Dorasta do 1.20, ma tendencję do wypuszczania długich gałązek w drugiej połowie lata.Tnę ją dosyć mocno, wiosną do wysokości około 50 cm, po pierwszym kwitnieniu do wysokości około 70 cm. Nadmiernie wybujałe gałązki też przycinam w lecie, dzięki temu krzew ma ładny pokrój i dobrze się rozkrzewił.
Ewo- czy wszystkie róże tak tniesz?- właśnie się zastanawiałam, jak Ty to robisz, że krzaczki są takie gęste, szerokie, regularne, ukwiecone od stóp do głów

Pirouette jest śliczny, cieszę się, że go kupiłam jesienią

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Witaj Daisy, mam pytanie odnośnie Pirouette - u mnie kwitła dość obficie ale miała drobne kwiaty - czy u Ciebie też tak kwitnie?
Właśnie przez zdjęcie jej z Twojego ogrodu zakochałam się w tej róży, jest urocza i bardzo podobna do Abrahama, widzę dobrze radzi sobie z mrozem, na całe szczęście.
Właśnie przez zdjęcie jej z Twojego ogrodu zakochałam się w tej róży, jest urocza i bardzo podobna do Abrahama, widzę dobrze radzi sobie z mrozem, na całe szczęście.