Rosarium Daisy

Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rosarium Daisy

Post »

musisz, ja już czekam ;:65
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś, nie ociągaj się...my tu niecierpliwie czekamy ;:108
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witajcie Aniu i Grażynko :)

Już się poprawiam :wink:
Jak już wspomniana została Tuscany, to ją teraz zaprezentuję.
To piękna francuska róża, mam ją dwa sezony, zasadzona wiosną 2008.

Zachwyciła mnie pięknymi, atłasowymi kwiatami i cudownym zapachem. Kolor od ciemnej czerwieni, przechodzący w bordo w miarę przekwitania. Kwitnie już maju .
W pierwszym roku, po posadzeniu kwitła raz, w drugim powtórzyła kwitnienie, kwiaty były mniejsze i mniej.
Zalecałabym stanowisko pól cieniste, tzn należy chronić ją przed południowym mocnym słońcem, ponieważ ciemnie kwiaty przypalają się szybko.
Dorasta do 1.20, ma tendencję do wypuszczania długich gałązek w drugiej połowie lata.Tnę ją dosyć mocno, wiosną do wysokości około 50 cm, po pierwszym kwitnieniu do wysokości około 70 cm. Nadmiernie wybujałe gałązki też przycinam w lecie, dzięki temu krzew ma ładny pokrój i dobrze się rozkrzewił.
Jedyny mankament, tendencja do łapania mączniaka w drugiej połowie lata, ale kocham ją, więc jej wybaczam :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Jest przepiękna. Zachwyciłam się nią u ciebie i chciałam kupić jesienią. Niestety zabrakło. Może w tym roku? Po zimie pewnie będę mieć jakieś miejsce ;)
Edyta
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ewuś,zwątpiłam :shock: .Ja znam różę Tuscany ale to róża francuska -historyczna.Kupiłam ją sobie jesienią na prośbę córki.
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Aszko, bo jest Tuscany gallica, stara bardzo róża, pewnie francuska, jest bardziej fioletowa i kwiaty ma półpełne.
Zobacz tu http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=2519

A to Tuscany ze strony Dawida Austina, polecana przez niego francuzka, nie angielka :D http://www.davidaustinroses.com/english ... ?showr=412

Podejrzewam, że ta którą mam to Tuscany Superb.

Tak.. :oops: , właśnie Ania mnie uświadomiła, że nie ma Tuscany angielki :oops: Przepraszam za wprowadzenie w błąd :D
aktualny
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

żaża pisze:Jest przepiękna. Zachwyciłam się nią u ciebie i chciałam kupić jesienią. Niestety zabrakło. Może w tym roku? Po zimie pewnie będę mieć jakieś miejsce ;)
Edytko, moje róże też nie zabezpieczone, podejrzewam, że po tej zimie, też będę miała dużo miejsca na nowe róże :wink:
aktualny
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewko bardzo dziękuję za wstawienie róży i informacje o niej. ;:196
Jest przecudna i będę jej szukać. :D
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

Elu, myślę, że pokochasz Tuscany tak jak ja :)

Następna w kolekcji, hmmm, no może Pirouette.

Przepiękna, delikatna, zdrowa pnąca różyczka Poulsena, z serii Courtyard.
Bardzo lubię wszystkie moje róże, ale tak jest z tych które lubię bardziej :D Spędziła już w moim ogrodzie 4 sezony, wspina się dzielnie na pergolę, nie choruje, kwitnie od końca maja do późnej jesieni, 3, 4 krotnie. Kwiaty nie są duże ale jest ich dużo, są pełne, rozetkowe, kolor mają zmienny od różu do bladego brzoskwiniowego w miarę przekwitania. Kwiaty długo trzymają się na krzewie, nie opadają i nie śmiecą jak większość austinek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie z 11. X
Obrazek

i z 1.XI ! :D

Obrazek
aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Pirouette Ci zazdroszczę, przez Twoją cudność musiałam i sobie taką sprawić.. ;:224
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p

Post »

AniaDS pisze:Ewuniu, Tuscany u Austina to też gallica, róża historyczna.
On sprzedaje i takie odmiany, a w sumie, to nawet tam pisze, że je poleca :wink:

Pirouette Ci zazdroszczę, przez Twoją cudność musiałam i sobie taką sprawić.. ;:224
Wiesz co Aniu, ja to taki głupek jestem ;:14 Gdzieś czytałam, że to angielka i tak się zafiksowałam :oops: myślę, że jak ją kupowałam 2 lata temu. Teraz nie poczytałam( z wykształcenia jestem anglistką ) tylko sprzedaję ludziom głupoty ;:223 ;:223

No jasne, że tam pisze rekomendowane... No a ja przekonana jestem, że na stronie Austina same angielki...., swoją drogą wielu róż tam nie ma... No cóż, mogę wszystkich tylko przeprosić :oops: Zaraz poprawię te głupoty. Ale są 2 radzaje róż Tuscany, Tuscany i Tuscany superb...Moja chyba ta druga, cechy ma taka jak Tuscany u Austina...

Dzięki za poprawki Anuś, czuwaj nade mną :D ;:196 tzn, nad głupotami, które piszę.
aktualny
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ewuś,ważne że jest piękna.Córka nie ma możliwości i mnie namówiła na kupno.A zakochała się w tej róży już dawno.Cieszę się,że nie jest trudna w uprawie :wit
Awatar użytkownika
rita
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2009, o 18:04

Post »

Witaj Daisy, masz przepiękny ogród i cudne róże. Szczególnie podoba mi się Pirouette, wielokrotnie zachwycałam się nim w twoim ogrodzie. Fajnie, że przypominasz w ten mroźny czas jego piękno. ;:138 Muszę konieczne upolować w tym sezonie tę różę i to nie jedną sadzonkę. Marzy mi się obsadzić taras z jednej strony właśnie Pirouettami :heja
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Daisy pisze:Dorasta do 1.20, ma tendencję do wypuszczania długich gałązek w drugiej połowie lata.Tnę ją dosyć mocno, wiosną do wysokości około 50 cm, po pierwszym kwitnieniu do wysokości około 70 cm. Nadmiernie wybujałe gałązki też przycinam w lecie, dzięki temu krzew ma ładny pokrój i dobrze się rozkrzewił.

Ewo- czy wszystkie róże tak tniesz?- właśnie się zastanawiałam, jak Ty to robisz, że krzaczki są takie gęste, szerokie, regularne, ukwiecone od stóp do głów :)

Pirouette jest śliczny, cieszę się, że go kupiłam jesienią :D , żeby tylko przetrzymał mrozy...

;:168
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Witaj Daisy, mam pytanie odnośnie Pirouette - u mnie kwitła dość obficie ale miała drobne kwiaty - czy u Ciebie też tak kwitnie?
Właśnie przez zdjęcie jej z Twojego ogrodu zakochałam się w tej róży, jest urocza i bardzo podobna do Abrahama, widzę dobrze radzi sobie z mrozem, na całe szczęście.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”