Czym ogrodzić się od pola?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Czym ogrodzić się od pola?

Post »

Siatka jak siatka, pole jak pole. Ale to jest moja siatka i nie moje pole, które podczas zimy "dostarcza" mi tony śniegu. Ja odśnieżam (no może nie moimi rękami :) ), a śnieg nadal jest nawiewany z tego pola :evil: I już mam tego pola dosyć. ;:223
Potrzebuję porady, jak to teraz zasłonić. Na razie nie chcę sadzić żadnych roślin, bo jestem na etapie "projektowania" całej koncepcji ogrodu. Potrzebuję czegoś taniego, łatwego w montażu i w miarę łatwo dostępnego. Słyszałam coś jakiś matach bambusowych czy wiklinowych. Czy ktoś co na ten temat wie i podzieli się swoją wiedzą?
Z góry dziękuję

Obrazek Obrazek
Kasia
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może takie panele drewniane? , dostępne są np w marketach budowlanych. Moi sąsiedzi zrobili takie w granicy ze mną, przymocowane są do siatki, pomalowali na brązowo i wyglądają ładnie. Niekiedy w zimie zgarniają śnieg pod ten płot i nic się do mnie nie przeciska ani nie przewiewa. Ja jestem zadowolona :)
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

A moi sąsiedzi postawili takie duze drewniane płotki. Są wykonane z dość cienkich listew, ale nie są drogie. Mniej więcej 2mx2m. Są dostępne w np. OBI.
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p

Post »

Znalazłam w Warszawie hurtownię sprzedającą maty zarówno wiklinowe jak i z trzciny. Zależy mi na jak najtańszym produkcie (bo będzie u mnie tylko jedną zimę, więc szkoda mi kasy na te kilka miesięcy) i tak się zastanawiam czy mata trzcinowa za 43,55 zł (za rolkę 1,4x6m) to duża cena? (wychodzi 5,18 zł/m2) Chyba nie, ale tak chcę się upewnić :D
Wiklinowe są droższe 1,5m x 3m kosztują 73,39zł. to wychodzi 16,31/m2.
I tu pytanie, w związku z taką różnicą w cenie, czy ktoś wie jakie są różnice pomiędzy nimi (no oprócz wizualnej). Bo jak zapytam się w tym sklepie, to oczywiście, że powiedzą mi, że te wiklinowe są o niebo lepsze. Czy ktoś ma z takimi rzeczami doświadczenie?
Kasia
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p

Post »

aha, i czy w góle to dobry pomysł z tymi matami? Czy nie porwie mi ich, jak zadmie porządny wiatr od tego pola? Planuję zaczepić je od strony pola, na wszelki wypadek :)
Kasia
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44

Post »

wronek89 pisze:A moi sąsiedzi postawili takie duze drewniane płotki. Są wykonane z dość cienkich listew, ale nie są drogie. Mniej więcej 2mx2m. Są dostępne w np. OBI.
Właśnie o takie płotki mi chodzi, w niektórych sklepach to się panel nazywa, mniej więcej 2x2 m. W tym linku są na zdjęciach np OG 04 i OG 09.
http://www.drewnogrod.pl/inside.php?id= ... 4d01e17d27
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Nasi znajomi mieli takie płotki, szkoda na nie kasy. Po dwóch zimach strasznie się rozlazły. Drewno używane do ich budowy jest zazwyczaj bardzo kiepskiej jakości, grubości sklejki i słabo wysuszone. Maty o których piszesz też są delikatne, głównie zapewniają poczucie intymności w ogrodzie, zanim rośliny nie urosną, raczej jako ochrony śniegowej nikt ich nie stosuje. Jak zabezpieczenie ma to być na jeden rok to faktycznie coś taniego a może siatka plastikowa o cienkich oczkach kontenerowa lub techniczna u nas 50 metrów kosztuje ok. 240zł czyli koszt podobny do maty trzcinowej a na pewno trwalsza. Nie jest ładna, ale przed śniegiem chroni dobrze, zwłaszcza ta o małych oczkach 3x3 wysokości 1,2m to już całkiem spora skarpę można powstrzymać, też widziałam u znajomych :D. Trochę śniegu przechodzi ,ale bez porównania z tym co było wcześniej.
O coś takiego mi chodzi. http://www.gardenplanet.pl/siatki-polie ... e,d40.html
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Qry
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lip 2007, o 19:50

Post »

Jeśłi nie specjalnie zależy Ci na estetyce to może folia - na pewno jest tania i jeden sezon wytrzyma.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Posadź wzdłuż siatki tuje co 70 - 80 cm. Po 2-3 latach będzie to skuteczna osłona przed nawiewanym śniegiem. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Re: Czym ogrodzić się od pola?

Post »

Kathrina pisze:Na razie nie chcę sadzić żadnych roślin, bo jestem na etapie "projektowania" całej koncepcji ogrodu.
Kłania się czytanie ze zrozumieniem :P :lol:
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Kathrina pisze:......Na razie nie chcę sadzić żadnych roślin, .......
Mimo to ja też uważam że żywoplot z tui to dobry pomysl bez względu na jakim etapie "projektowania" całej koncepcji ogrodu jesteś. Jest zawsze potrzebny.
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p

Post »

No właśnie nie za bardzo chcę, żeby to był taki typowy żywopłot z tui, bo takich widziałam już tysiące, a ja chcę zrobić coś innego niż ma większość. Przepraszam jeżeli kogoś uraziłam, ale chcę, żeby mój ogród był wyjątkowy i niepowtarzalny. Ot, taka sobie marzycielka ze mnie :D
Co do folii, to chyba niezbyt dobry pomysł, bo na pewno porozrywa się przy pierwszym lepszym wietrze i nie dotrzyma nawet do zimy.
Kasia
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Dobrze myślisz, z takimi żywopłotami jest potem tylko problem, jak wkomponować w logiczną i estetyczną całość. Wiem sama przerabiałam ten temat i dalej przerabiam, bo na równiutkich szpalerach żywopłotu też mi nie zależy. Dlaczego musisz tam odśnieżać? Masz tam jakiś wjazd, ścieżkę itp?
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p

Post »

Dokładnie w tym miejscu nie mam nic, ale śnieg przewiewa mi przez całe podwórko pod garaż, bramkę wejściową i ścieżkę do sąsiadki :evil: I wcale się nie przejmuje, że wieczorem odśnieżyłam i rano leży i się śmieje, że nie mogę wyjechać i wyjść!
Moja sąsiadka, ma ten sam problem z tym samym polem i tym samym śniegiem i kiedyś radziła sobie tak, że zostawiała bramę wjazdową otwartą i śnieg, przewiewał przez podwórko i dalej na sąsiednią działkę. Ale niestety tam się pobudował sąsiad i z chytrego rozwiązania nici :D
Kasia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

kathrina, jak sobie poradziłaś z osłonkami przeciw-śniegowymi? Fakt, że solidnej zimy nie było, ale jesienią jeszcze o tym nie wiedzieliśmy :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”