Płyn do naczyń jako środek zwilżający.

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Płyn do naczyń jako środek zwilżający.

Post »

Mam pytanie czy mogę pryskając miedzianem, mospilanem, decisem lub jakimkolwiek innym środkiem ochrony roślin dodać do cieczy użytkowej parę kropel płynu do mycia naczyń, w celu zwiększenia przyczepności.
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

Możesz tak zrobić, ale nie widzę w tym większego $$ sensu... przykładowo Superam 10Al w 500ml opakowaniu kosztuje kilka zł, a wystarczy ci go na 1000l cieczy :P
Są też inne ustrojstwa (adiuwanty), które dodatkowo tworzą na powierzchni roślin powłoki... mniej lub bardziej elastyczne (Protector, Vice - lateks). Albo ułatwiają wchłanianie się agrochemikaliów np. AS 500SL.
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p

Post »

To dobrze ,bo bałem się ,że ten płyn do naczyń spowoduje iż preparat nie będzie działał.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

po dodaniu płynu do mycia naczyń moje niebieskie iglaki straciły na bardzo długo niebieskość ;:111
dlatego nie polecam
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli ta niebieskość się zmyła i została anielskość ? :D
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p

Post »

No to już nie wiem czy dać ten płyn czy nie dać ,chodzi o popryskanie świerka Mospilanem 20 sp w celu zabicia ochojników w tych obrzydliwych szyszkach.Pryskałem tym Mospilanem już raz, ale ta ciecz nie chce się trzymać igieł i spływa na ziemię.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gienia1230 pisze:Czyli ta niebieskość się zmyła i została anielskość ? :D
Niebieskość pojawiła się dopiero na nowych przyrostach :(
lukaszx95 pisze:No to już nie wiem czy dać ten płyn czy nie dać ,chodzi o popryskanie świerka Mospilanem 20 sp w celu zabicia ochojników w tych obrzydliwych szyszkach.Pryskałem tym Mospilanem już raz, ale ta ciecz nie chce się trzymać igieł i spływa na ziemię.
Zależy, jaki to świerk (czy niebieski) i co jest dla Ciebie ważniejsze - barwa igieł w końcu powróci :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Płyn do naczyń lekko odkaża i odtłuszcza, no i klei :) A adiuwant chyba tylko klei? Jeśli tak, to ja wolę Ludwika, bo mam go na miejscu, nie muszę nic kupować, dodaję łyżeczkę do opryskiwacza i już :) Jeszcze nie zaszkodziłam swoim opryskiwanym roślinom, ani różom, ani tujom, ani świerkowi, ani innym iglakom. Ludwik jest super! :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Według moich obserwacji ludwik spełnia swoją funkcję lepiej niż Superam :lol: [no chyba że coś z tym moim jest już nie tak..] Na kapuście się sprawdza doskonale.
Pozdrawiam, Maciek.
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

Nalewka pisze: A adiuwant chyba tylko klei?
Niekoniecznie.
Tak jak pisałem... część dodatkowo wspomaga wchłanianie agrochemikaliów, reguluje twardość wody, tworzy polimerowe lub lateksowe powłoki.
Mozi

Post »

Nalewka pisze: Ludwik jest super! :lol:
A on jeszcze bardziej jest super, jak go przed wlaniem do opryskiwacza zmieszać z olejem. Jakoś nikt o tym nie informuje, że dyspersja wodna oleju, dodana do np. herbicydu, zmniejsza jego zużycie nawet o 75%. Niby po co? Żeby sprzedaż spadała? Bez sensu.

Wreszcie, nawet na tym forum, na ?niekonwencjonalnych?? czytałem o zbawiennych skutkach opryskiwania roślin naturalną dyspersją wodną tłuszczu, jaką jest mleko.

Teoria głosi, że emulgator dodaje się w proporcji 5% objętości oleju. Ja używam oleju odpadowego (Kujawski po trzech smażeniach frytek), zatem olej jest ?niemianowany?, ale to nic nie szkodzi. Do butelki z olejem wlewam płynu do mycia naczyń z nadmiarem i czekam, dzień, dwa. Po tym czasie na dole butelki odkłada się nadmiar detergentu (emulgatora) i to, co ponad nim można dodawać do oprysku. I to działa, i to jeszcze jak!

Stara, jeszcze z epoki Gierka, literatura, kiedy to jeszcze koncerny chemiczne nie miały takiej władzy nad naukowcami, jak dziś, otóż ta literatura (np. prof. Dr. Hab. Helena Domańska w ?Chwasty i ich zwalczanie?, PWR 1980, str. 76 i nast.) zaleca dodawanie 4 l. oleju na 300 litrów cieczy użytkowej. Każdy to może sam przeliczyć na objętość swojego opryskiwacza.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Płyn do naczyń jako środek zwilżający.

Post »

A właśnie, że informuje :P
Zobacz sam:
- http://as500.pl/
"Nowoczesny preparat opracowany w polskich laboratoriach.
Opatentowany w 2008 roku."

Nie rozumiem tylko jednego na tej stronie: "Przyspieszenie pracy pompy protonowej zwiększającej pobieranie herbicydu". Tzn. przyspiesza = rozumie, czyli ok, zwiększa = ok, pobieranie = ok, herbicyd = ok, ale co to jest "pompa protonowa"??? ;:60
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”