Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny
Na te ciekawe odmiany Pania Ania zawsze znajdzie miejsce.
jarek
jarek
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Vito - myślę o dwukolorowych odmianach piwonii typu Circus Circus, Green Lotus oraz odmianach niskich do 50 cm wysokości. Może jeszcze uzupełnię kolekcję botanicznych. Zobaczymy, co się uda zdobyć.
Geniu - nie mogę się doczekać wiosny, kiedy zaczną kwitnąć moje nowe nabytki cebulowe i nie tylko. Chciałabym, żeby rośliny dobrze przezimowały.
Rozwinęła już liście roślina cieniolubna, którą dostałam na mikołajki. Bardzo się nią cieszę
Jest na zdjęciu. Pozostałe roślinki- -prezenty też już się rozwijają. Mam nadzieję, że ten nietypowy czas rozpoczęcia wegetacji bardzo je nie osłabi.

Geniu - nie mogę się doczekać wiosny, kiedy zaczną kwitnąć moje nowe nabytki cebulowe i nie tylko. Chciałabym, żeby rośliny dobrze przezimowały.
Rozwinęła już liście roślina cieniolubna, którą dostałam na mikołajki. Bardzo się nią cieszę

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Aniu, a co to za roślina?
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Ania
bardzo ciekawa ta roślinka cieniolubna.

- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Też się przyłączam do pytania. Śliczne listeczkizanna pisze:Aniu, a co to za roślina?

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu!
Czy możesz napisać więcej o tej roślinie. Czy ona kwitnie?
Czy możesz napisać więcej o tej roślinie. Czy ona kwitnie?
-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Przejrzałam sobie Twój wątek od początku, strona po stronie...robiłam to z myślą o piwoniach
Niestety rozproszyłam się zanadto! Lilie botaniczne! Kwitnący dereń! Mekonops! Jakże przyjemnie się ogląda!!!
Czy ktoś na forum posiada większą kolekcję piwonii? A z tego, co pamiętam nie wszystkie jeszcze kwitły?
Trochę teraz rozumiem selekcyjny stosunek do nowych odmian. Wprawdzie chciałoby się mieć ich jak najwięcej...ale nie sposób mieć wszystkich! Obejrzałam sobie niskie odmiany. Ciekawe, czy są tak samo długowieczne? Dobrze komponowałyby się nie tylko z wyższymi. Czy udało Ci się przerobić jesienią rabatę piwoniową?

Niestety rozproszyłam się zanadto! Lilie botaniczne! Kwitnący dereń! Mekonops! Jakże przyjemnie się ogląda!!!
Czy ktoś na forum posiada większą kolekcję piwonii? A z tego, co pamiętam nie wszystkie jeszcze kwitły?
Trochę teraz rozumiem selekcyjny stosunek do nowych odmian. Wprawdzie chciałoby się mieć ich jak najwięcej...ale nie sposób mieć wszystkich! Obejrzałam sobie niskie odmiany. Ciekawe, czy są tak samo długowieczne? Dobrze komponowałyby się nie tylko z wyższymi. Czy udało Ci się przerobić jesienią rabatę piwoniową?

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Aniu ja ja mam mieszane uczucia , niby taka zima mnie cieszy , ale tęsknię za kolorami latem w ogrodzie .
Ja wiosną na pewno dokupię lilie jakich nie mam, jeżeli spotka. Może udami się kupić jakiegoś storczyka ogrodowego, pełne przylaszczki ,iglaki szczepione na pniu może trzmielinę szczepioną na pniu , ze 3 liliowce i mnóstwo irysów .
Ja wiosną na pewno dokupię lilie jakich nie mam, jeżeli spotka. Może udami się kupić jakiegoś storczyka ogrodowego, pełne przylaszczki ,iglaki szczepione na pniu może trzmielinę szczepioną na pniu , ze 3 liliowce i mnóstwo irysów .
- andowan
Aniu, Beato, Izo - to Syneilesis tojadolistne.
Krysiu-goryczko - to roślina uprawiana ze względu na dekoracyjne liście. Pochodzi z cienistych lasów Chin. Jest u nas zimotrwała. Należy do rodziny złożonych i ma białe, drobne i nieładne kwiaty w wiechach ( przypominają kwiaty pospolitego u nas chwastu Erigeron canadensis ).
Wiki- mam obecnie ponad 90 odmian piwonii i jeżeli zrealizuję swoje plany zakupowe to pewnie dobiję setki. To spore rośliny i zajmują dużą powierzchnię. Niskie piwonie są tak samo długowieczne jak wyższe i z pewnością znajdą zastosowanie nie tylko na rabatach piwoniowych
.
Mogę powiedzieć, że dzięki długiej jesieni, udało mi się przerobić starą część ogrodu prawie w całości. Jeszcze została mi rabata z floksami wiechowatymi ale ją przetrzepię po okresie kwitnienia w tym roku
Krysiu-goryczko - to roślina uprawiana ze względu na dekoracyjne liście. Pochodzi z cienistych lasów Chin. Jest u nas zimotrwała. Należy do rodziny złożonych i ma białe, drobne i nieładne kwiaty w wiechach ( przypominają kwiaty pospolitego u nas chwastu Erigeron canadensis ).
Wiki- mam obecnie ponad 90 odmian piwonii i jeżeli zrealizuję swoje plany zakupowe to pewnie dobiję setki. To spore rośliny i zajmują dużą powierzchnię. Niskie piwonie są tak samo długowieczne jak wyższe i z pewnością znajdą zastosowanie nie tylko na rabatach piwoniowych

Mogę powiedzieć, że dzięki długiej jesieni, udało mi się przerobić starą część ogrodu prawie w całości. Jeszcze została mi rabata z floksami wiechowatymi ale ją przetrzepię po okresie kwitnienia w tym roku

- andowan
Geniu- niby ta zima to ,po długich latach, normalna zima w naszej części Europy. Ale mnie też ona bardzo męczy i drżę o rachunki za ogrzewaniee-genia pisze:Aniu ja ja mam mieszane uczucia , niby taka zima mnie cieszy , ale tęsknię za kolorami latem w ogrodzie .

Z nabyciem interesujących lilii nie powinnaś mieć kłopotu. O iryskach pumila i media pamiętam - niech tylko szczęśliwie przeżyją zimę

- andowan
A to mój stopowiec, który kupiłam jako Podophyllum delavayi.Tylko, czy to jest ten gatunek? Muszę poczekać aż liść osiągnie odpowiedni rozmiar i wybarwienie aby to stwierdzić. Wypuszcza już trzeci liść i pewnie niebawem się przekonam.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu!
Pięknie wybarwiony ten Stopowiec.
- andowan
Krysiu- ten liść ciągle jeszcze rośnie ; ciekawa jestem jaki będzie w stadium dorosłości.goryczka143 pisze:Witaj Aniu!
Dzisiaj pierwszy słoneczny dzień po serii ponurych. Niestety bardzo zimno. Zakupy wiosenne zaplanowane, karmniki dla ptaków zaopatrzone w ziarno słonecznika, owoce i słoninę ; zapowiadają siarczyste mrozy. Zabrałam się za porzadkowanie zdjęć z ogrodu i znalazłam trochę takich, których jeszcze nie umieszczałam w swoim wątku. Ponieważ, jak wszyscy, tęsknię bardzo za wiosną, z przyjemnością wspominam barwy ogrodu z okresu wegetacji.

- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Ania jaka piękna ta piwonia drzewiasta i wawrzynek. 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Aniu piękne Rh i piwonia
Nie przypominałam Ci o iryskach pisałam bo mam na oku ofertę z Czech tylko ja jak zwykle nie bardzo sobie radzę z zamawianiem , ale w końcu mam dzieci .
Lilie też piękne na all .
Nie przypominałam Ci o iryskach pisałam bo mam na oku ofertę z Czech tylko ja jak zwykle nie bardzo sobie radzę z zamawianiem , ale w końcu mam dzieci .
Lilie też piękne na all .