Ogrodniczka szyszunia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodniczka szyszunia

Post »

Iwonko jeszcze troszkę i otworzę dalszą część mojego małego ogródeczka ...na razie nie bardzo jest co w min pokazywać .
własnie wczoraj zaglądałam do Ciebie-EWO- ale nie było gdzie co napisać...masz cudne kwiaty,ogród,faktycznie chyba z gumy....ale i tak ja mam mniejszy :wink:

Szyszunia---pw :wit
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Ewciu mur jest paskudny z szarego pustaka może jutro zrobię zdjęcie to sama ocenisz i może coś doradzisz.W ogóle przedstawię mój plan poszerzenia rabatek ;:138 o ile będę miała czas.pozdrawiam
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

Witam zgodnie z wczorajszą obietnicą zrobiłam zdjęcia i jestem.Tak to wygląda.Ten zielony dom i rozwalający sie płot jest sąsiada.

Obrazek

to było zdjecie ogólne a teraz sama paskudna ściana

Obrazek
plan jest taki żeby pod tą ścianą w stronę huśtawki zrobić skalniak o ile uda mi się zdobyć kamienie albo rabatę.Na ścianę puścić winobluszcz albo inne pnącze.Kształt rabaty albo skalniaka ma być taki falisty.Po płotem chciałabym krzewy np tawuły ale mam tam jedną tuję i forsycję i nie wiem co z nimi zrobić żeby to jakoś wyglądało.Chciałabym posadzić azalie ale nie bardzo wiem gdzie będzie im najlepiej czy mogą rosnąć w trawie.Będę wdzięczna za podpowiedzi.Życzę udanej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

Ta stara śliwka zostanie usunięta bo o niej zapomniałam.Do południa jest tu słońce a po południu jest cień.Doradźcie co najlepiej posadzić żeby ładnie rosło.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Witaj Iwonko Co do ściany domu to wcale nie jest taka najgorsza pustaki mają nawet wzory i wygląda to nawet ciekawie ...możesz go oczywiście obsadzić ale nie samym winobluszczem ...jest tyle pięknych rożnych pnączy i tak naprawdę nie muszą to być pnącza bo i są rośliny które rosną wysoko ...prawdopodobnie jest to ściana północna więc trzeba będzie poszukać roślin lubiących troszkę więcej cienia a ostatecznie przecież możesz ją pomalować na jakiś ładny kolor . Piszesz że już masz jakiś plan ..skalniak jak najbardziej a po kamyki gdzieś na pola albo do lasu i systematycznie zbierać albo gdzieś kupić , chociaż w Twoich okolicach pewno nie brakuje . Co do forsycji to sama musisz zdecydować czy ja chcesz mieć zawsze można ja od dołu przycinać i będzie miejsce na inne roślinki , co do tui to może zostać będzie pasować do azali - które raczej nie powinny rosnąć w trawie najlepiej aby miały kwaśna ziemie i przykrytą korą , a a jeżeli chcesz mieć kawałek trawniczka to dobrze było by go oddzielić oo roślinek bo trwa jest bardzo ekspansywna i szybko obrośnie roślinki. Ciężko mi jest coś Konkretnego doradzić . Musisz oglądać ogródki forumowiczów na pewno coś znajdę , ja u siebie zdobiąc jakieś zmiany często siedzę po kilka godzin zanim mi coś wpadnie do głowy ciekawego ...a jak już coś trafię to robię najpierw /takie z grubsza przymiarki / Myślę że wspaniale sobie sama poradzisz jak będziesz miała problem z jakimiś roślinami to na forum na pewno Ci pomogą ...zawsze można skorzystać z wiedzy internetowej .
:wit :wit :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko czytam i widzę,że masz wielkie plany ... Faktycznie zima to dobry czas na przemyślenia.
Ja zwykle mam kilka koncepcji i ciężko dokonać wyboru a jak przyjdzie do działania to rzeczywistość dyktuje warunki.
Powodzenia życzę.
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

Ewciu dziękuję Ci za podpowiedź zwłaszcza w zakresie azali. Mam nadzieję że wszystkie plany wypalą i będzie ładnie. A jakie inne pnacze mogłabym posadzić od tej strony??? Najpierw chciałam posadzić róże pnące 2 a pomiędzy nimi wiciokrzew.Jeszcze muszę to przemyśleć.Dzięki wielkie ;:196

Krysiu owszem plany są wielkie tylko trzeba jeszcze je zrealizować a z czasem jest krucho bo od marca wracam do pracy po macierzyńskim i do tego mały brzdąc ale myślę że jak się zmobilizuję to wszystko się uda.Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko widzę,że tu wiele koleżanek jest młodymi matkami,do tego pracują i część z nich ogrody czy też działki ma w pewnej odległości od domu. Jeśli ogród przy domu to wypadniesz na godzinę i już jest ślad pracy a jeśli w grę wchodzi odległość to prawie wyprawa i to na dłużej więc trudniej zorganizować.
Jestem starsza od Ciebie i córki mam w Twym wieku więc wiem,jak wygląda życie młodej kobiety-podziwiam Waszą pasję i czas, który na nią poświęcacie. Działkę wzięłam w czasie gdy byłam już na rencie- troszkę się podkurowałam i wróciły wspomnienia pięknego ogrodu z rodzinnego domu.
Mam nadzieję,że mądrze zaplanujesz swój czas i wszystko dobrze się ułoży a plany działkowe można rozłożyć w czasie i nic się nie stanie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

Masz rację KRYSIU wszystko można jakoś pogodzić jak są chęci.Pomalutku może uda się stworzyć miły zakątek. Najważniejsze żeby sprawiało to radość nie musi od razu wyglądać cudownie.Wielkie buziole dla ciebie ;:196
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Iwonko!
jeśli to płn. ściana to bluszcz i hortensja pnaca będzie doskonała, jeśli ściana w półcieniu, - wiciokrzewy dobrze sobie dadzą radę. W kącie powinny się sprawdzić krzewy hortensji bukietowych - długo zdobią ogród, a nie wymagają żadnej pracy, co przy Twoim Maluszku ma znaczenie !
Jestem pewna,że stworzysz tu uroczy zakątek - masz właściwe nastawienie !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

Tamaryszek dziękuję bardzo za podpowiedź na hortensje też miałam ochotę ale nie wiedziałam że są pnące i muszę je oglądnąć.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kryzta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 sty 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za miłe powitanie :D .
Czekamy wiosny żeby zobaczyć Twoje jesienne sadzenie.
Na pewno będzie pięknie a to już niedługo.
Krysia pozdrawia
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p

Post »

Krysiu a Ty masz swój wątek????
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Szyszunia....to pysznogłówka (monarda) :wit

Obrazek
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, ja mam na takiej cienistej ścianie winobluszcz. Zresztą cokolwiek moze być co sie przyczepi i będzie zielony parawanik na ścianie. . Fajne tło do nizej rosnacych roślin.
Zyczę powodzenia. Planowanie to świetna sprawa i na pewno zrobisz coś ekstra :D
Sabina

Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”