Mój ostatnie dwa dni na lotniskach koczuje bo loty odwołane ,albo lotniska zamknięte
Moja działka - Katarzynka
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka - Katarzynka
Dobrze ,że masz chłopa w domu bo ja sama ,a do sąsiadów daleko
Mój ostatnie dwa dni na lotniskach koczuje bo loty odwołane ,albo lotniska zamknięte
-
Katarzynka
- 500p

- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bożenko , ale jak już doleci..... to na samą myśl już Ci zazdroszczę 
-
Katarzynka
- 500p

-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj KASIU, za oknem mróz i śnieg, do wiosny daleko ,dobrze że w domu ciepło, najlepsza pora na spacery po ogrodzie. Ogród Wasz jest jeszcze młody, ale jak zauważyłem po spacerze w ogrodzie , dużo zrobiliście w ogrodzie w ciągu ostatnich trzech lat.
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Kasiu !
Zwiedziłam dziś Twój ogród i cieszę się, że otworzyłaś go ponownie po długiej przerwie. Tak duża działka to wyzwanie i mnóstwo pracy - ale i radości . Moja jest dość duża, a chciałabym jeszcze wiekszą. Wykonaliście mnóstwo pracy w tym czasie ! Zazdroszcze naturalnego stawu, widziałam ,że założyłaś wrzosowisko, czy dalej sie rozwija ? Warzywniak imponujący ! I tyle kwiatów! Jestem zachwycona "Twoim " bocianem i owczarkiem ! Ciekawe, co zaplanowałaś na kolejny sezon?
Zwiedziłam dziś Twój ogród i cieszę się, że otworzyłaś go ponownie po długiej przerwie. Tak duża działka to wyzwanie i mnóstwo pracy - ale i radości . Moja jest dość duża, a chciałabym jeszcze wiekszą. Wykonaliście mnóstwo pracy w tym czasie ! Zazdroszcze naturalnego stawu, widziałam ,że założyłaś wrzosowisko, czy dalej sie rozwija ? Warzywniak imponujący ! I tyle kwiatów! Jestem zachwycona "Twoim " bocianem i owczarkiem ! Ciekawe, co zaplanowałaś na kolejny sezon?
-
Katarzynka
- 500p

Witam miłych gości
Tadeuszu można powiedzieć , że w ubiegłym sezonie trochę podgoniliśmy prace raczej budowlane z nasadzeniami było gorzej.
Tamaryszku witaj serdecznie, ja jeszcze nie mogę ochłonąć po wizycie w Twoim świecie, zazdroszczę dużych drzew i oczywiście strumyka z kaczuszką.
Typowego wrzosowiska nie mam, jedynie pomiędzy żółtą sosną, która rośnie w szpalerze przed stawem co ma uchronić nawiewanie liści z lasku brzozowego do stawu.Jednak... już powstał plan jesienny aby założyć kolejne i niech sie tak stanie.
Teraz jednak mnie bierze już wiosennie , na pewno dokupuję lilie i róże, które przykleję do iglaczków ,dołożę kamlota może uda się przytargać jakiś korzeń, pieniek i będę tworzyć mini kompozycje.
Chodzi za mną stworzenie mini strumyczka ( podpatrzone u Jolki ). Postanowiłam również , że w warzywniaku przynajmniej na swojej połowie założę matecznik bylin.
Koniecznie muszę dokupić krzewy i drzewa lisciaste, na pewno grab.
A wspólmie z MM będziemy zakładać zielony tarasik, dogadaliśmy się co do tego, że przesadzimy bukszpany , które uformujemy na kulki, ma powstać tam również fontanna i tu zapewne zacznie się problem bo ja wolę źródełko a M wodotrysk.
Tadeuszu można powiedzieć , że w ubiegłym sezonie trochę podgoniliśmy prace raczej budowlane z nasadzeniami było gorzej.
Tamaryszku witaj serdecznie, ja jeszcze nie mogę ochłonąć po wizycie w Twoim świecie, zazdroszczę dużych drzew i oczywiście strumyka z kaczuszką.
Typowego wrzosowiska nie mam, jedynie pomiędzy żółtą sosną, która rośnie w szpalerze przed stawem co ma uchronić nawiewanie liści z lasku brzozowego do stawu.Jednak... już powstał plan jesienny aby założyć kolejne i niech sie tak stanie.
Teraz jednak mnie bierze już wiosennie , na pewno dokupuję lilie i róże, które przykleję do iglaczków ,dołożę kamlota może uda się przytargać jakiś korzeń, pieniek i będę tworzyć mini kompozycje.
Chodzi za mną stworzenie mini strumyczka ( podpatrzone u Jolki ). Postanowiłam również , że w warzywniaku przynajmniej na swojej połowie założę matecznik bylin.
Koniecznie muszę dokupić krzewy i drzewa lisciaste, na pewno grab.
A wspólmie z MM będziemy zakładać zielony tarasik, dogadaliśmy się co do tego, że przesadzimy bukszpany , które uformujemy na kulki, ma powstać tam również fontanna i tu zapewne zacznie się problem bo ja wolę źródełko a M wodotrysk.
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Kasiu
byłam
poczytałam
życzę miłego wieczoru 
- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Katarzynko - hihi, teraz doceń, że masz duży ogród! Bo jak męża wciągnie ogrodnictwo, to przy różnicy zdań zawsze możesz podzielić areał 
-
Katarzynka
- 500p

- ursulka

- Od: 2 paź 2009, o 23:12
Też pomysł
A czynsz odpracuje w naturze... oczywiście mam na myśli kopanie! A co Ty pomyślałaś?!
Serio mówiąc, to ostatnio rozmawiałam z mężem, że jakie to szczęści, że on nie jest zapalonym ogrodnikiem! Wobec tego, że podobają nam sie inne rośliny, to przy naszym małym ogrodzie - byłaby wieczna wojna
Serio mówiąc, to ostatnio rozmawiałam z mężem, że jakie to szczęści, że on nie jest zapalonym ogrodnikiem! Wobec tego, że podobają nam sie inne rośliny, to przy naszym małym ogrodzie - byłaby wieczna wojna
- roslynn
- 1000p

- Od: 15 lut 2008, o 12:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak sobie czytam i myślę , że chyba też zacznę kombinować z większymi zmianami. Może coś z tego będzie. Tylko zaciągnąć M do kopania. .. Jak mu obiecam, że będzie więcej jadalnych roślin to może będzie bardziej chętny
i
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Kasiu !
Wrzosowisko na dużym , nasłonecznionym terenie, w towarzystwie iglaków, na pewno będzie efektowne !
Masz warunki do zrobienia strumyka ! Myślę, że warto by go połączyć ( choćby pozornie ) ze stawem , to by wyglądało naturalnie.
A drzewa - masz rację, one stanowią bazę kompozycji , tworzą strukturę ogrodu razem z dużymi krzewami. Na pewno bym od nich zaczynała !
Jestem ciekawa Twoich pomysłów fontannowych...!
Wrzosowisko na dużym , nasłonecznionym terenie, w towarzystwie iglaków, na pewno będzie efektowne !
Masz warunki do zrobienia strumyka ! Myślę, że warto by go połączyć ( choćby pozornie ) ze stawem , to by wyglądało naturalnie.
A drzewa - masz rację, one stanowią bazę kompozycji , tworzą strukturę ogrodu razem z dużymi krzewami. Na pewno bym od nich zaczynała !
Jestem ciekawa Twoich pomysłów fontannowych...!
-
Katarzynka
- 500p

Ula koniecznie musi odpracować,
a gdy już przygotuje odpowiednie podłoże to w nagrodę zajmie się ukorzenianiem, myślę , że to będzie uczciwy uklad
Sabinko tylko naszym babskim sprytem trzeba podejść naszych Panów. Zaproponuj mu , że chcesz powiękrzyć część jadalną na rzecz selera
, a gdy korzeń obrodzi to zaproponuj super przekąskę :
Korzeń selera należy podgotować w lekko osolonej wodzie, następnie kroimy w plasterki ok. 1cm. Pomiędzy dwa plasterki wkładamy plasterki żółtego sera oraz szyneczkę. Obtaczamy to w jajku i bułeczce tartej i na patelenkę.
a gdy już przygotuje odpowiednie podłoże to w nagrodę zajmie się ukorzenianiem, myślę , że to będzie uczciwy uklad Sabinko tylko naszym babskim sprytem trzeba podejść naszych Panów. Zaproponuj mu , że chcesz powiękrzyć część jadalną na rzecz selera
Korzeń selera należy podgotować w lekko osolonej wodzie, następnie kroimy w plasterki ok. 1cm. Pomiędzy dwa plasterki wkładamy plasterki żółtego sera oraz szyneczkę. Obtaczamy to w jajku i bułeczce tartej i na patelenkę.
-
Katarzynka
- 500p

Tamaryszku
A więc tak mam dwa pomysły na fontannę (źródełko )
1. Kształt zblizony do okręgu , płasko wyłożony otoczakami , grubym żwirem, na środku ładny kamlot z którego centralnie wypływa woda
2. Zarys i wypełnienie podobne jak wyżej z tym że woda wylewa się z glinianego dzbanka do glinianej miseczki ustawionej na kamyczkach.
Do tego przyklejony mały fragment roślinności szuwarowej.
Tak dziś wyglada nasz tarasik widziany z okna pokoju dziennego:

a teraz uwaga , mojego autorstwa projekt zagospodarowania tarasu ( proszę zachować powagę )

A więc tak mam dwa pomysły na fontannę (źródełko )
1. Kształt zblizony do okręgu , płasko wyłożony otoczakami , grubym żwirem, na środku ładny kamlot z którego centralnie wypływa woda
2. Zarys i wypełnienie podobne jak wyżej z tym że woda wylewa się z glinianego dzbanka do glinianej miseczki ustawionej na kamyczkach.
Do tego przyklejony mały fragment roślinności szuwarowej.
Tak dziś wyglada nasz tarasik widziany z okna pokoju dziennego:

a teraz uwaga , mojego autorstwa projekt zagospodarowania tarasu ( proszę zachować powagę )

- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Jaka miła zieleń... na tym śniegu.
Kocyk też pasuje... kolorystycznie. 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie