Wczesna zima-straty

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Wczesna zima-straty

Post »

Nie wiem czy to dobry wątek, ale muszę się gdzieś wyżalić.W Małopolsce spadło dużo mokrego śniegu. Niestety na drzewach są jeszcze liście.Dzisiaj po powrocie do domu szukałam pod śniegiem wszystkich krzaków, jedne odkopałam inne połamane.Ligustr jajolistny Aurerum, wysokości około 1,5 metra cały był wygięty pod śniegiem.Kilkuletnie dość duże magnolie śnieg położył na ziemi, połamał część gałęzi.Przepiękna robina biała szczepiona powyżej 2 m została złamana, po robinii włochatej został goły patyk, pigwa wraz z owocami złamana w pół i już chyba nie będę dalej wymieniać, bo mi się serce kraje. :cry: :cry: :cry: A na drzewach owocowych nadal wiszą owoce :cry: A śnieg pada i pada...A pod nim moje jeszcze kwitnące róże i hortensje.
Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wczesna zima-straty

Post »

A ja zostawiłam w ziemi dalie,a na tarasie stoi sandewilla :( Jutro rano dopiero mogę im ulżyć :cry:
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Post »

Daliom nic nie będzie (moje też w ogródku).U mnie na tarasie pelargonie i fuksje, powinny przetrwać. Chyba -5 jest graniczną dla nich temperaturą. Bogumiła, poczekaj do ocieplenia, zdrowie najważniejsze.
Śliczny szczepiony dereń również złamany :cry: Iglaki wygięte do ziemi, a po trawach, które w niedzielę wyglądały tak:
Obrazek
nie ma śladu, ale to najmniejszy problem, bo na wiosnę pewnie powinny odbić. Tak czy siak, buuu :cry:
Pozdrawiam, Beata
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Drzewkom szczepionym niestety często grozi wyłamanie :? szczególnie takim o kruchym drewnie jak robinie, katalpy.Współczuję :(
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

I wszystko wskazuje na to, że zima jak szybko przyszła, tak szybko poszła. Ciekawe jak to będzie w tym roku?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

selli7 pisze:Drzewkom szczepionym niestety często grozi wyłamanie :? szczególnie takim o kruchym drewnie jak robinie, katalpy.Współczuję :(

Otóż to ludzie się napracują, drogie są szczepione sadzonki a tu taka niemiła niespodzianka, ale trzeba ciągnąć ten wóz dalej :roll:
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

moim zdaniem podkładki powinny rosnąć proporcjonalnie do części szczepionej. Ja mam podobny problem ale z agrestami w okresie owocowania :evil: U mnie śnieg niestety poniszczył dalie więc chyba je wykopię bo bez sensu , żeby takie połamane leżały
Awatar użytkownika
@.monka
200p
200p
Od: 1 gru 2006, o 19:31

Post »

niezły numer .. na Florydzie 6 stycznia 2010
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”