Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 2

Post »

Normalnie płakać mi się chce z bezsilności - nadal sypie wściekle!!! ;:223 Jak czytam, że strzepujecie śnieg z roślin, to zastanawiam się, czy wyruszyć z łopatą na ratunek :roll: Bo z tych najwyższych iglaków (mają z 60 cm pewnie) to tylko czubki wystają (no niektórym ze 20 cm) :roll: Bardzo dużo jest zasypanych całkowicie :cry: I to już nie jest fajna ochrona, bo niestety ciężar śniegu może połamać rośliny :?
Ciekawe jakie widoki zastanę rano :roll:

A na drogach już zanim zaczęło padać po południu, to było fatalnie, więc strach pomyśleć, jak jest teraz :roll:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko, ;:167 pigwowce podcinałam (nawet nie wiem kiedy, bo jeszcze nie znam się na tym co kiedy należy przycinać) i nie zaszkodziło im to, zauważyłam, że wtedy puszczały więcej bocznych pędów. Pigwowców nigdy nie ukorzeniałam. Rozmnażałam je z pestek i ładnie poschodziły. Z koleżankami dzieliłam się bocznymi pędami.
Być może moje pigwowce, to te pospolite, bezproblemowe.
Jeżeli Twój Rubra jest z tych delikatnych, to szkoda byłoby, żeby padł po tym przycięciu, może spróbuj ukorzenić z pestek.
Jeżeli nie zbierałaś owoców, to na krzaczku powinny jeszcze być i po przymrozkach pesteczki bardzo łatwo wychodzą z owocu. Zbierz je i włóż do ziemi, może wiosną będą maleństwa :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj calutki dzien sypało i zasypało wszystko na biało . Pługi tak sobie jezdzą z dzwignietymi zgarniaczami i tylko sypią sola . Koleżanka mi pisała ,że w ich obrębie już nie sypia gdyż mają wyczerpane limity na sól . Śmieszne a dopiero zaczeła sie zima co będzie dalej . U mnie nie mogę otworzyć furtki do ogródka tak zasypane
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja, dziewczyny, nie mogę wyjechać samochodem!!! Tak zasypane. Na szczęście mam kolegę z terenówką, więc jego proszę o pomoc :wink:

Jadziu, u nas limity na odśnieżanie to chyba od razu były jakieś nędzne, sądząc po poziomie usług :evil:

Halinko, wolę ukorzenić z gałązek, bo wtedy mam pewność, że będzie to samo, a u mnie pigwowce są trzy, więc geny mogły się pomieszać :roll:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam przyjaciółkę z studiów w Twojej okolicy i też potwierdza, że jest u Was tragicznie. U nas sporo udeptanego śniegu, sąsiedzi odśnieżają - ale też np. nie mogę wejść do ogrodu, bo tam usypana hałda śniegu. Nie wyobrażam sobie co będzie jak nagle to wszystko zacznie topnieć :?
Oby do wiosny.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Domiś - pytałaś o Lovely Fairy...być może, choć nie na pewno, mogą ją mieć w tym samym centrum, gdzie kupiłam tę pienną Bonicę. Na pewno mieli w tym roku Fairy Dance, i parę innych odmian okrywowych. Rozpatrzę sie na wiosnę, co i jak.

Twoje śniegi przypominają mi pierwszą naszą zime w nowym domu...to była zima 2004/2005, wtedy nasypało po pas...samochód stał przy goscińcu, a my co rano z dziećmi na rękach przedzieraliśmy się do niego tunelem wykopanym w śniegu...aleśmy użyli :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - u nas też są usypane góry, a w innych tak nawiało śniegu, że dziś zapadłam się (chciałam czubki thujek otrzepać) prawie po kolana (na pewno powyżej kozaków, bo śnieg miałam na spodniach, wpuszczonych do środka butów).

Aga - to niesamowite :shock: W takim razie już nie narzekam :;230

Aha - wiadomość z ostatniej chwili - na naszej ulicy pojawił się jeszcze przed zmrokiem pług. Odśnieżał, odśnieżał, po czym zakopał się w połowie drogi do naszych domów (sąsiad z przeciwka mi relacjonował) :;230 Po 20-sto minutowej szarpaninie i próbach wyjechania z zaspy zrezygnował z dalszego odśnieżania ;:223
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

A w telewizorni mówili, że ze sklepów "wyszły" łopaty do odśnieżania :roll:
Może to i szczęście, że Kuba nas naciągnął jesienią na drugą, bo teraz, jakby co, to samochód w garażu zostaje... tam ziemia niczyja, to i nikt nie odśnieża dojazdu...
Póki co, M bohatersko twierdzi, że luzik... ;:224
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznam się, że ja nie posiadam łopaty :wink: :lol:

W sumie to do jakoś zawsze zapominałam kupić, a ostatnio zimy łagodne (pod względem śniegu) były. Ponieważ nie mamy jeszcze kostki, to nie zawracałam sobie głowy odśnieżaniem. Nie przyszło mi do głowy, że nas tak zasypie. Na szczęście sąsiedzi z przeciwka mają :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz i dalej będziecie w zaspach . Gdyby regularnie odśnieżali nie byłoby tego .Kiedys nawet na drogach jeżdziły traktory z pługami do odsniezania a teraz jest więcej sprzetu a nie chce im się odśnieżać . Czyli jutro znowu na piechotkę do pracy
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, dzis na piechotke - a od rana znow sypalo, i to obficie. A mialo nie byc dzis sniegu :roll:

Wczoraj kupilam mnostwo zwirku dla kotow, bo byla promocja, i zamiast 6 zl kosztowal 3, kupilam wiec 12 workow i będę sypac na te piaszczyste miejsca. Powinno wystarczyc.

Postanowilam posiac w tym roku poziomki bezrozlogowe, a wysialabym je w polowie lutego. Na stronie PNOS maja rozne odmiany, i tam prawdopodobnie będę zamawiac (w zeszlym roku bardzo sprawnie przyslali nasiona). W ogole bardzo duzy wybor nasion na tej stronie, az sie w glowie kreci :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po co będziesz sypac ten koci zwirek . Czyżby przeciw ślimakom
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Jadziu, koci zwirek (glinka czy il bentonitowy) ma duze wlasciwosci sorpcyjne. Do gleby piaszczystej trzeba dodac gliny, wiec ja dodaje tej glinki. Ma to te zalete, ze jest w formie malych granulek, latwo sie miesza i rownomiernie rozprowadza. Przekopuje to z ziemia zeby woda i skladniki mineralne nie przelatywaly przez ten piach od razu, tylko zeby dluzej zostawaly.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No bo przecież kto to widział, żeby koci żwirek służył kotom :;230

Wiesz, ja nie wytrzymałam i kupiłam sobie troche nasionek na All. - skusiło mnie to, ze mieli szałwię muszkatołową, której chwilkę poszukiwałam, a za tą szałwią poszło parę innych :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz jaka to niedouczona jezdem oj to już nie ta głowa :;230