Dzisiaj przestraszyłem się bo straszą jakąś nową falą mrozów wiec poszedłem, pozbierałem wszystkie rurki i wydłubałem kokony , i oczywiście najwięcej jest
O.rufa,natomiast jest i ZOO oto okazało się że Miesierki zajęły w pierwszym roku kilka rurek i jest ok 30 kokonów - co ciekawe najładniejsze były nie w trzcinie ale w łodydze rdestu sachalińskiego - i te kokony były w trzcinkach tylko po 3-5 a w tym rdeście było 12 jest kilka kokonów malej pszczoły z rodzaju
Osmia są poprzedzielane przegrodami nie z ziemi ale ze zgryzionych na drobno liści z dodatkiem jeszcze czegoś i znalazłem w sieci ze to będzie coś z tych gatunków o których mówi zdjecie nr 2:
http://paul-westrich.de/artenschutz/nes ... luesse.php no i jeszcze osy jedne w glinianych domkach z kokonem w środku- po kilka -kilkanaście w trzcinie{te polują na pająki i są czarne chyba to są
Anoplius nigerrimus} i drugie gdzie larwa leży w słabym oprzędzie - te zawsze w 1 rurce 1 larwa{te żrą gąsienice chyba rodzaj
Ancistrocerus bo w części glinianej mieszkał bardzo podobny z wyglądu ale inny rodzaj
Odynerus} ,najbardziej mnie zaniepokoiło że sporo rurek zawierało pasożyty{dało się rozróżnić co najmniej 4 różne rodzaje larw} wiec okazuje się ze to wyciąganie kokonów nie jest głupie . Mam też spostrzeżenia co do długości rurek

20 cm to aż za dużo 15 cm wystarczy

i nie jest całą prawdą ze kokony w rurce są pierw żeńskie a następnie męskie , zauważyłem bowiem ze zależy to od czasu w rurkach w których były założone pierwsze gniazda były w nich wyłącznie kokony samic zaś w rurkach z końca sezonu było raz że niewiele kokonów {2-3} to były to zawsze kokony samców wiec długość rurki nie odgrywa tu znaczenia

no i jeszcze uwaga estetyczna -osy znacznie lepiej murują niż pszczoły, zatyczki os są zawsze gładkie a pszczele nierówne :P Co do ilości kokonów O.rufa to info dla Walerii - podzielę się.