Stare (?) jabłonie - jak ocenić ich stan zdrowia?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

Stare (?) jabłonie - jak ocenić ich stan zdrowia?

Post »

oto problem: kupiliśmy działkę, w części, w której niczego (w przyszłości) budować nie będziemy, jest sobie z pięć jabłoni (działka budowlana to pozostałość działki), wyglądają trochę rachitycznie, ale chcielibyśmy je zostawić. Czy można coś powiedzieć na podstawie zdjęcia o ich stanie zdrowia? wieku? ogólnej kondycji? Wiosna należałoby je pewnie poprzycinać, dodam, ze wiszą na niektórych jeszcze jabłka (nie wyglądają najlepiej)...

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam, WW
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stare (?) jabłonie - jak ocenić ich stan zdrowia?

Post »

Czy drzewa stykają się gałęziami? Jeśli tak, to można pomyśleć o przerzedzeniu, czyli wycięciu jakiegoś, ale z tym chyba nie warto się spieszyć, warto zobaczyć, jakie dają owoce.
Waleria
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 gru 2009, o 19:38
Kontakt:

Post »

na pewno bym je przerzedził dość mocno

Pozdrawiam
Przepraszam
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaniedbane niemożebnie, ale całkiem zdrowo wyglądają.
Jeśli jadalne, przeciąć i tyle.
Rozłożył bym na dwa lata- latoś z grubsza, nastepnej zimy do końca.
Jeśli mocno ogolisz za jednym zamachem będą pęki "wilków".
No i tak będą, dlatego w lato trzeba wyrwać.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Ale przerzedzić trzeba, bo do środka ani światło, ani powietrze nie dochodzi. Te wiszące, źle wyglądające owoce należy usunąć z drzewa i spalić, bo będą infekować na wiosnę.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
wawo
200p
200p

Post »

nocny_drwal pisze:Ale przerzedzić trzeba, bo do środka ani światło, ani powietrze nie dochodzi. Te wiszące, źle wyglądające owoce należy usunąć z drzewa i spalić, bo będą infekować na wiosnę.

na dwóch/trzech z tych jabłoni płoży się intensywnie winna latorośl, może dlatego tak to widać, "że do środka ani światło, ani powietrze nie dochodzi" - widać ją na jednym ze zdjęć, tu jeszcze jedno:

Obrazek

To była jakaś koncepcja ogrodnicza odnośnie uprawy winnej latorośli, by "podpierała" ją jabłoń?
pozdrawiam, WW
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Eeee tam, sama wlazła. Trzeba obciąć i tyle
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o rośliny sadownicze, to tu bym nie eksperymentował. Ma być przejrzyście, ład i porządek. Tak by nic nie utrudniało cięcia, zbioru owoców i ewentualnych zabiegów.

Winorośl faktycznie na tak starej i pogmatwanej samej z siebie jabłoni nie ma prawa bytu. Priorytetem jest ładne przycięcie jabłoni.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
wawo
200p
200p

Post »

nocny_drwal pisze:Jeśli chodzi o rośliny sadownicze, to tu bym nie eksperymentował. Ma być przejrzyście, ład i porządek. Tak by nic nie utrudniało cięcia, zbioru owoców i ewentualnych zabiegów.

Winorośl faktycznie na tak starej i pogmatwanej samej z siebie jabłoni nie ma prawa bytu. Priorytetem jest ładne przycięcie jabłoni.
Działka jest nieogrodzona, więc pewnikiem przy nadmiernej staranności nie ja będę "zbierał owoce" (są tam jeszcze w innych miejscach dwa orzechy). Poprzycinanie pewnie nie zaszkodzi, ale co w takim razie zrobić z tą winną latoroślą (szczególnie jeśli działkę ogrodzę)? Dobre rady mile widziane, zważywszy, ze nie wiem, jak ta specyficzna, samorzutna, jak czytam, kompozycja ogrodnicza wygląda wiosną czy latem (może warto ją oszczędzić i tylko z lekka ucywilizować?)
Czy widać,że te jabłonie są stare?
pozdrawiam, WW
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Może warto zaczekać na owocowanie tej winorośli? Ja też "odziedziczyłam" winorośl, ale po spróbowaniu zaraz wzięłam się za karczowanie, bo była drobna i cierpka, natomiast sąsiad zastał na swojej działce winorośl o bardzo ciekawym smaku.
Drzewa najważniejsze, żeby były zdrowe. Obejrzyj teraz dokładnie pnie, konary, czy nie ma tam czegoś nienormalnego, jeśli kora odchodzi, są jakieś wycieki, dziuple, coś próchnieje, to takich drzew nie warto trzymać.
Waleria
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Witam.Może i ja coś dopiszę.Jestem zdania co poprzednicy.Wyciąć w całości tylko te drzewa których czas już minął.A co do reszty tylko pielęgnacja doprowadzenie tego do jako takiego ładu.Winorośl też bym na razie zostawił,wiadomo co się trafiło?Może coś dobrego to i nawet w razie przeszkadzania trochę przyciąć albo i rozmnożyć i posadzić w innym miejscu.Wyciąć zawsze można choćby i na jesieni po degustacji owoców w razie to będzie nic ciekawego.
Znam różne przypadki ,czasem po poprzednich właścicielach trafiają się rarytasy które grzechem by było zniszczyć(bo czasem niedostępne już na rynku ).I tak można później podjąć próbę rozmnożenia. :D
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Winorośl wyciął bym, zostawiając najniżej położony roczny pęd, z którego w tym roku wyrosną pędy owoconośne. W ten sposób będziesz wiedział czy warto zostawić tą winorośl. Będziesz miał dostęp do korony tych drzew i będziesz mógł je oczyścić. Tu dowiesz się jak ciąć winorośl http://www.winogrona.org/ .
wodnik
norakociewianka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 wrz 2009, o 19:49

Post »

Tobie również polecam książkę o starych odmianach drzew owocowych, ich pielęgnacji. Możesz kupić ****

Ponownie polecam nasz regulamin KaRo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”