Jak tylko zrobię pochwalę się efektem
Moja domowa piekarnia - AnaKa
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Wielkie dzięki Aniu
Jak tylko zrobię pochwalę się efektem
Jak tylko zrobię pochwalę się efektem
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Czekam
Nie mogę takich pyszności, więc chociaż oko nacieszę. A to już coś
U mnie protalowa niedziela
Otręby owsiane z jogurtem, całe opakowanie/100g!/ wędzonego łososia
Na obiad będzie gicz cielęca z rosołu z sosem jogurtowo-chrzanowym
Potem plaster sera Piątnica 0% - na deser
na kolację mix owoców morza z sokiem cytrynowym i pomidorowym sosem plus kleks jogurtu.
Nie mogę takich pyszności, więc chociaż oko nacieszę. A to już coś
U mnie protalowa niedziela
Otręby owsiane z jogurtem, całe opakowanie/100g!/ wędzonego łososia
Na obiad będzie gicz cielęca z rosołu z sosem jogurtowo-chrzanowym
Potem plaster sera Piątnica 0% - na deser
na kolację mix owoców morza z sokiem cytrynowym i pomidorowym sosem plus kleks jogurtu.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Przepraszam,że się wtrącam,ale ostatnio wypatrzyłam taki krem z chałwy,jak poniżej:
Składniki
20 dag chałwy o smaku waniliowym
4 żółtka
4 łyżki cukru
szklanka mleka
3 łyżki żelatyny
200 ml śmietanki kremówki 30%
Ponadto
bezy (z 4 białek) lub gotowych - 5 dag
10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
Etapy przygotowania
1.Chałwę, żółtka, cukier i mleko miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, miksujemy jeszcze.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy chałwowej, ubijamy chwilę.
3.Wykładamy do salaterek, wciskamy kawałki bezów i orzechy, zostawiamy do stężenia.
Mam zamiar zrobić wkrótce,ale wczoraj naszedł mnie smak na blok z mleka w proszku.Niestety nie pamiętam z dawnych czasów,czy był twardy,bo mój da się kroić,ale jest raczej miękki.
Składniki
20 dag chałwy o smaku waniliowym
4 żółtka
4 łyżki cukru
szklanka mleka
3 łyżki żelatyny
200 ml śmietanki kremówki 30%
Ponadto
bezy (z 4 białek) lub gotowych - 5 dag
10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
Etapy przygotowania
1.Chałwę, żółtka, cukier i mleko miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, miksujemy jeszcze.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy chałwowej, ubijamy chwilę.
3.Wykładamy do salaterek, wciskamy kawałki bezów i orzechy, zostawiamy do stężenia.
Mam zamiar zrobić wkrótce,ale wczoraj naszedł mnie smak na blok z mleka w proszku.Niestety nie pamiętam z dawnych czasów,czy był twardy,bo mój da się kroić,ale jest raczej miękki.
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kaja, zapraszam do mojej-naszej kuchni
Figuś, przypuszczam,że ten kilogram chałwy pójdzie raz-dwa-trzy
Figuś, przypuszczam,że ten kilogram chałwy pójdzie raz-dwa-trzy
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Zobaczcie co znalazł syn na necie http://pannakota.files.wordpress.com/20 ... loween.jpg
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Dziękuję za zaproszenie,ale kucharka ze mnie mierna.Ja bardzo nie lubię gotować,ale uwielbiam czytać przepisy, oglądać zdjęcia potraw i kulinarne programy.
Może dlatego,że mąż musi jeść dietetycznie,a ma nie tylko jedną chorobę.Te diety się wzajemnie wykluczają i często nieźle muszę się "nagłówkować",aby wybrać mniejsze zło.
Może dlatego,że mąż musi jeść dietetycznie,a ma nie tylko jedną chorobę.Te diety się wzajemnie wykluczają i często nieźle muszę się "nagłówkować",aby wybrać mniejsze zło.
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kasiu, dla mnie okropne te paluchy-brrrrrrrrrrrr
Kaja, oglądanie kiedyś przerodzi sie w zamiłowanie do kuchni
Kaja, oglądanie kiedyś przerodzi sie w zamiłowanie do kuchni
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Cześć Aniu
Ja mam pytanie do tego pysznego schabu, który powoduje u mnie ślinotok
Czy w ten sposób można by zrobić pierś z indyka ?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Hej Andziu
Jasne,że tak
Jak włożysz potem do rajstopy lub do siatki na szynkę, to się ładnie ukształtuje.Wyjdzie wspaniała wędlinka domowa.Trzeba tylko zmniejszyć czas dojrzewania, bo indyk jest delikatniejszy niż schab. Z pewnością by wysechł za bardzo.
Ja nie kupuję z reguły wędlin sklepowych, bo są dla mnie za słone , no i ta chemia
A u mnie waga stoi
Jasne,że tak
Jak włożysz potem do rajstopy lub do siatki na szynkę, to się ładnie ukształtuje.Wyjdzie wspaniała wędlinka domowa.Trzeba tylko zmniejszyć czas dojrzewania, bo indyk jest delikatniejszy niż schab. Z pewnością by wysechł za bardzo.
Ja nie kupuję z reguły wędlin sklepowych, bo są dla mnie za słone , no i ta chemia
A u mnie waga stoi
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
No to super...
My też częściej robimy sami wędlinki różne, ale tradycyjnie z wędzeniem. Ostatnio robiliśmy pałki z indyka i wyszły świetnie, jak najdelikatniejsza szynka. Na pewno spróbuje teraz zrobic indyka i schab wg Twoich przepisów.
Zastojem w wadze się absolutnie nie przejmuj. To normalne. Ja miałam cały tydzień takiego zastoju, a nawet jakieś 0,5 kg wróciło...a potem znowu ruszyło w dół. Najważniejsze to wytrwać w diecie.
Poza tym wiesz, że u kobiet bardziej zatrzymuje sie woda w organizmie, a przed okresem to już w ogóle szaleństwo...
Trzymam kciuki!! Powodzenia
My też częściej robimy sami wędlinki różne, ale tradycyjnie z wędzeniem. Ostatnio robiliśmy pałki z indyka i wyszły świetnie, jak najdelikatniejsza szynka. Na pewno spróbuje teraz zrobic indyka i schab wg Twoich przepisów.
Zastojem w wadze się absolutnie nie przejmuj. To normalne. Ja miałam cały tydzień takiego zastoju, a nawet jakieś 0,5 kg wróciło...a potem znowu ruszyło w dół. Najważniejsze to wytrwać w diecie.
Poza tym wiesz, że u kobiet bardziej zatrzymuje sie woda w organizmie, a przed okresem to już w ogóle szaleństwo...
Trzymam kciuki!! Powodzenia
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu, wszystko to wiem.Tylko bardzo mnie ten fakt deprymuje
Dzisiejsze menu - P+W
otręby pszenne z jogurtem,jejecznica z mlekiem i pomidorkami koktajlowymi, kopa rukoli z kiełkami rzodkiewki
Śledzie z sosem jogurtowo-chrzanowym,cebulka i korniszonek
Rosół cielęcy z warzywami,wątróbka drobiowa z rosołu i resztki cielęciny
Jajka z kawiorem,sałatka-seler naciowy,papryka czerwona,dynia z zalewy plus sos - musztarda Dijon i ocet balsamiczny
W ciągu dnia będę pogryzać marchewki surowe.
Dzisiejsze menu - P+W
otręby pszenne z jogurtem,jejecznica z mlekiem i pomidorkami koktajlowymi, kopa rukoli z kiełkami rzodkiewki
Śledzie z sosem jogurtowo-chrzanowym,cebulka i korniszonek
Rosół cielęcy z warzywami,wątróbka drobiowa z rosołu i resztki cielęciny
Jajka z kawiorem,sałatka-seler naciowy,papryka czerwona,dynia z zalewy plus sos - musztarda Dijon i ocet balsamiczny
W ciągu dnia będę pogryzać marchewki surowe.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
To mój dzisiejszy obiad

A to zrazy wołowe dla Dzieci - posmarowane musztardą, potem szynka, ogórek,cebulka. A wszystko skąpane w pysznym sosiku.Przyznaję,że oblizywałam łyżkę...


A to zrazy wołowe dla Dzieci - posmarowane musztardą, potem szynka, ogórek,cebulka. A wszystko skąpane w pysznym sosiku.Przyznaję,że oblizywałam łyżkę...

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Aniu wcale Ci się nie dziwię że nie mogłaś się powstrzymać
i tak masz silną wolę 
-
Anaka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Kasiu, poszłam jeszcze dalej
Zatęskniłąm za zapachem własnego chleba i wykonałam dwa wypieki. Nie jem pieczywa,więc nie mogę rozkroić. Te cudnie pachnące twory pójdą jutro w zaprzyjaźnione ręce
Jeżeli ktoś chce upiec chleb lub brioszkę, to chetnie podam przepisy
Chleb żytni z prażoną mąką
Przepis pochodzi z blogu Leśny Zakątek Dany

Brioche z wodą z kwiatu pomarańczy
Przepis z blogu Pracownia Wypieków Liski

Jestem wreszcie szczęśliwa
Dieta mnie wyprała z radosci gotowania i musiałam to zmnienić
Zatęskniłąm za zapachem własnego chleba i wykonałam dwa wypieki. Nie jem pieczywa,więc nie mogę rozkroić. Te cudnie pachnące twory pójdą jutro w zaprzyjaźnione ręce
Jeżeli ktoś chce upiec chleb lub brioszkę, to chetnie podam przepisy
Chleb żytni z prażoną mąką
Przepis pochodzi z blogu Leśny Zakątek Dany

Brioche z wodą z kwiatu pomarańczy
Przepis z blogu Pracownia Wypieków Liski

Jestem wreszcie szczęśliwa
Dieta mnie wyprała z radosci gotowania i musiałam to zmnienić

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki


