Nie lubie zimy ...
U mnie niby sońce ale co z tego, jak na rabatach suche badyle

BezproblemowaGabriela pisze:Judi, kamasja to roślina cebulowa i bezproblemowa.
Chyba Twoje warunki nie będą jej przeszkadzać.
Rośnie do około 50-70 cm.
Dziewannę miałam tylko jedną... kiedyś... teraz jest wszędzie...
Ładnie się rozsiewa i zmienia kolory, a przy tym kwitnie powtórnie pod koniec lata.

Krysiu, milo mi że tak odbierasz moje zdjęcia, ale Twoje też są cudne...goryczka143 pisze:Gabrysiu!
Piękne Twoje wiosenne rabaty, duża różnorodność roślin.
Ja jak zwykle zachwycam się wykonanie fotek - takich
nie ma nikt.
Miłego dnia.
Liseczko, u mnie też słonecznie, ale mroźno... na trawie szron...liska pisze:Gabisia proszę o jeszcze...
Nie lubie zimy ...
U mnie niby sońce ale co z tego, jak na rabatach suche badyle
an-ka pisze:Gabi jesteś niemożliwa!Mało,ze lato w pełni na fotach to jeszcze technicznie zdjęcia sa mistrzowskie.
I znowu w duszy gra.(Oj pokocham dziewannę)
Judi, tak jest... jedynie na co trzeba uważać to na to,judyta pisze: Bezproblemowaa tak wytwornie wygląda..jak arystokratka, na którą trzeba dmuchać i chuchać
![]()
Ją trzeba wykopywać, czy zimuje w gruncie?
Jak to dziewanka zmienia kolory???Ja miałam nasiona mix- różnokolorowe
![]()
Koniecznie muszę powtórzyć sianie dziewanki, sprawdzę czy zostały mi nasiona...bo nie wzeszła mi ani omączona ani fioletowa...nie wim dlaczego tak się zawzięły-przecież je tak lubię
Nelu, ja w zeszłym roku przesadzałam kamasję i zakwitła normalnie... tak jak zawsze...Alionuszka pisze:Gabi kolorowe Twoje wiosenne rabatki,kamasję posiadam jasno niebieską ,ale w związku z przesadzeniem nie wiem ,czy zakwitnie jak należy.poza tym krety buszowały mi akurat w miejscach sadzenia cebul.![]()
Dziewanna powtórnie zakwita latem ,po obcięciu przekwitłych kwiatostanów ?

Nelu, dziewanna jest fajnym kwiatem... w większej grupie wygląda naprawdę ładnie.Alionuszka pisze:W takim razie warto ją mieć w ogrodzie,wysoka ,widoczna ,np.można ją wkomponować w róże...Widziałam gdzieś również w kolorze jasnej moreli...piękna była ,nie kupiłam,teraz żałuję...
Dorotko, kamasje są w tym kolorze co ja mam, jaśniejszym i białym.korzo_m pisze:Gabrysiu ja dostałam cebulki kamasji od Ani -Raczka , ale wydaje mi się ,że moje kwiaty miały jaśniejszy odcień. Czy są różne kolory kwiatów kamasji.
Jak patrzę na Twoje pięknie kwitnące rabatki, to aż chce się już wiosny.

Gabriela pisze:
Boguśko, no to drażnię dalej...![]()