Kupiłam składniki a teraz nie mogę znaleźć tego przepisu , bo zapomniałam gdzie go widziałam
Szukam przepisu na klops
-
goni@k
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2316
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Szukam przepisu na klops
Kilka dni temu znalazłam na forum fajny przepis na klopsa z mięsa mielonego z mlekiem skondensowanym .
Kupiłam składniki a teraz nie mogę znaleźć tego przepisu , bo zapomniałam gdzie go widziałam

Kupiłam składniki a teraz nie mogę znaleźć tego przepisu , bo zapomniałam gdzie go widziałam
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: SZUKAM PRZEPISU NA KLOPS
Witaj ... tez piekę coś podobnego.
Przepis mam sprawdzony i ściągnięty ze strony poniżej.
Powodzenia
Składniki
1 kg mięsa mielonego
300ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
sol
pieprz
warzywko
zioła
Etapy przygotowania
Mięso mielone (lepsze lekko tłustawe np. mielony boczek surowy )1kg do tego 300ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy warzywko,
pieprz, zioła) dobrze wymieszać, włożyć do foremki keksówki i piec 1,5 godziny w 180st.
Po tym czasie wyjąć i od razu zlać płyn, który się wydzieli (aby pieczeń klops nie wchłonął).
Podawać można jako wędlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na ciepło do drugiego dania.
Zaleta -bez jajek, bułki - nie skwaśnieje tak szybko."
Ja piekłam odrobinę krócej bo jakieś 1h i 10minut i był ok. Dałam czosnek, tymianek, oregano. Użyłam mięsa wieprzowego i wołowego a nie jak sugeruje przepis dość tłustego.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/pr ... _gargamela
Przepis mam sprawdzony i ściągnięty ze strony poniżej.
Powodzenia
Składniki
1 kg mięsa mielonego
300ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
sol
pieprz
warzywko
zioła
Etapy przygotowania
Mięso mielone (lepsze lekko tłustawe np. mielony boczek surowy )1kg do tego 300ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy warzywko,
pieprz, zioła) dobrze wymieszać, włożyć do foremki keksówki i piec 1,5 godziny w 180st.
Po tym czasie wyjąć i od razu zlać płyn, który się wydzieli (aby pieczeń klops nie wchłonął).
Podawać można jako wędlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na ciepło do drugiego dania.
Zaleta -bez jajek, bułki - nie skwaśnieje tak szybko."
Ja piekłam odrobinę krócej bo jakieś 1h i 10minut i był ok. Dałam czosnek, tymianek, oregano. Użyłam mięsa wieprzowego i wołowego a nie jak sugeruje przepis dość tłustego.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/pr ... _gargamela
-
goni@k
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2316
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: SZUKAM PRZEPISU NA KLOPS
Bardzo Ci dziękuję za pomoc
Chcę dziś upiec tego klopsika
Stronka też na pewno się przyda
Chcę dziś upiec tego klopsika
Stronka też na pewno się przyda
-
beatab
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1525
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: SZUKAM PRZEPISU NA KLOPS
Nie rozumiem co z tym mlekiem????? do klopsa nie daje się bułki czy w tym mleku moczymy bułkę czegoś brak?????
I bez cebuli?????? Może ja za stara jestem?????
I bez cebuli?????? Może ja za stara jestem?????
-
goni@k
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2316
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: SZUKAM PRZEPISU NA KLOPS
Zrobiłam według przepisu, dodałam tylko kilka kropel przyprawy do zup w płynie.
Klopsik wyszedł bardzo smaczny, robiłam go z mięsa mięsa mielonego Olewnika, bo innego nie używam
Klopsik wyszedł bardzo smaczny, robiłam go z mięsa mięsa mielonego Olewnika, bo innego nie używam
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Szukam przepisu na klops
goni@k gratuluję i cieszy mnie, ze sie udało. Życzę smacznego i oby gościom też smakował.
Jest jakby delikatniejszy niż robiony w tradycyjny sposób.
beatab widzę,że sa problemy i już postaram sie wyjaśnić...
Przepis właśnie tym sie różni, że jajka i bułkę zastępujemy mlekiem. Przy tym zestawie składników nie dodajemy cebuli. Dzięki temu wyrób dłużej można przechowywać bo nie ma w nim składników szybko psujących się.
Do smaku dodaj tylko te przyprawy wymienione w przepisie i ewentualnie jeśli lubisz taki zestaw jak ja sugeruję. Dodatek przyprawy "warzywko" pewnie ma odrobinę cebuli i innych warzyw i ma to wpływ na ogólny smak.
Jest jakby delikatniejszy niż robiony w tradycyjny sposób.
beatab widzę,że sa problemy i już postaram sie wyjaśnić...
Przepis właśnie tym sie różni, że jajka i bułkę zastępujemy mlekiem. Przy tym zestawie składników nie dodajemy cebuli. Dzięki temu wyrób dłużej można przechowywać bo nie ma w nim składników szybko psujących się.
Do smaku dodaj tylko te przyprawy wymienione w przepisie i ewentualnie jeśli lubisz taki zestaw jak ja sugeruję. Dodatek przyprawy "warzywko" pewnie ma odrobinę cebuli i innych warzyw i ma to wpływ na ogólny smak.
-
goni@k
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2316
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: Szukam przepisu na klops
Klops zrobił furorę, bardzo smaczny i długo pozostaje świeży.
Nie wspomnę o łatwości przygotowania co na pewno jest jego dodatkowym atutem
Nie wspomnę o łatwości przygotowania co na pewno jest jego dodatkowym atutem
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Szukam przepisu na klops
Witaj już w Nowym Roku !!!
Cieszy mnie, że przepis się sprawdził i smakował wszystkim.
Wiemy obie,że nie zawsze tak jest. Ja na Nowy Rok zrobiłam kurczaka z nowego przepisu i .... powtórki nie będzie.
Lepiej bazować na przepisach sprawdzonych przez osoby tyle,że nie zawsze się da.
Pozdrawiam
Cieszy mnie, że przepis się sprawdził i smakował wszystkim.
Wiemy obie,że nie zawsze tak jest. Ja na Nowy Rok zrobiłam kurczaka z nowego przepisu i .... powtórki nie będzie.
Lepiej bazować na przepisach sprawdzonych przez osoby tyle,że nie zawsze się da.
Pozdrawiam

