Mój ogródek - KarolinaL

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zajrzałam znowu Karolinko ale już wszystko wiesz....
Jeśli masz sekator ,a wiem ,że masz :D to możesz sadzić obok siebe wszystko - potem będziesz każdej wiosny robiła miejsce sekatorem dla tego pnącza ,które będzie mniejsze i słabsze.
Ale sama wiesz ,że winnobluszcz może być goły od dołu dlatego swobodnie może rosnąć przed nim róża czy powojnik ale pod warunkiem,że jemu (powojnikowi)osłonisz korzenie.Musisz zatem przewidzieć tam jeszcze miejsce na jakąś niską .Problemu takiego nie ma z innymi pnączami.
Dość mocno rośnie milin i kwitnie w trzech kolorach więc może on byłby najlepszy na Twoje stanowisko?A może jednoroczne pnącza ,kolorowe i łatwe w prowadzeniu....kobea,wilce ,fasola itp. :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Dzięki Krysiu! :D Rozważam dwa miejsca dla powojnika, obydwa są zacienione od dołu, przynjamniej latem. Jedno to za floksami, ale tam bym chyba wolała pnącą różę, fajnie by było dwa naraz, jak radzi Ela, ale przed chwilą przyjrzałam się jeszcze dokładnie i tam po prostu nie starczy miejsca w ziemii po prostu. Drugie potencjalne miejsce jest osłonięte krzewem dzikiej róży i to chyba będzie lepsze. Ale jak już zachorowałam na pnącą różę, to muszę ją mieć :lol: widziałam w którymś starym numerze MPO piękną różę, nazywała się chyba "Francois Juranville", albo jakoś tak... :wink: . O, taką bym chciała! :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poczytałam Karolinko i strasznie się ciesze , że taki temat poruszyłaś , bo miałam o coś podobnego pytać :lol: Teraz już nie muszę wpadam do Ciebie i wszystko wiem. Ja chcę przy róż pnącej posadzić powojniki , teraz już wszystko wiem :DSuper .
A zakątek mchowy wyglada rewelacyjnie , a te schodki dla krasnali ;:215 Rewelacja :D :D :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Mogę swoje 3 grosze (?) i zapytać przy okazji ( mam przed domem maleńką rabatkę 1,5x 1,5 m tuż przy wyjściu na taras ,na stronie południowej i właśnie w tym miejscu kwitnie pwojnik o kolorze amarantowym i róża pnąca bledo-rózowa .Wygląda to sympatycznie i ciekawie .Moje pytanie dotyczy tego co możanaby posadzić na pierwszym planie (żeby powojnik miał " nogi" w cieniu ) i co długo kwitnie, pachnie i byłoby na przyklad białe , blękitne ,lub kremowe ? Czy może ktoś mi doradzić ?.Jak już poruszamy temat powojnikowo-różanych kompozycji ?
Przepraszam Krysiu ,ale lubię wpaść, jak przeciąg i poradzić się fachowców . Dlatego to Forum jest takie sympatyczne :wink: Mam nadzieję ,że sie nie gniewasz
Serdecznie pozdrawiam
Inka
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym poradziła goździki (niestety nie znam fachowej nazwy , ale nie są to, ani kamienne , ani chińskie , mam je na skalniaku), pięknie pachną , mają kremowe kwiaty , a gdy przekwitną , ślcznie wygladają jego drobne , przypominające srebrną trawkę liście :wink:
Moje ogródkowe kwiatki
Grzegorz B

Post »

barbarka pisze:Ja bym poradziła goździki (niestety nie znam fachowej nazwy , ale nie są to, ani kamienne , ani chińskie , mam je na skalniaku), pięknie pachną , mają kremowe kwiaty , a gdy przekwitną , ślcznie wygladają jego drobne , przypominające srebrną trawkę liście :wink:
Basiu, to chyba goździk pierzasty :wink:
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na Grzesia zawsze mozna liczyć , dziękuję :D Już nie jest NN :wink:
Moje ogródkowe kwiatki
Grzegorz B

Post »

Drobiazg :wink:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Basiu, To widzę, że jesteśmy na podobnym etapie :D , chociaż nie, Ty jesteś dalej, bo już masz pnącą różę, a ja nie :( :wink:

Inko, miło, że wpadłaś :D Cudnie musi wyglądać to różano-powojnikowe połączenie u Ciebie. Zastanawiam czy nie lepsze na zacienienie "nóg" byłyby jakieś wyższe byliny, albo może nawet lepiej jakieś kwitnące krzaczki jak pięciornik krzewiasty, albo róża miniaturowa :roll:

Grzesiu, dzięki za identyfikację goździka :wink:

A kto mi powie coś o tej skulicy? :( Nie wierzę, że u Was jej nie ma :wink: Czy to jest szkodnik?
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z nią nic nie robię ( ale to tylko kilka osobników).
Ale jeśli masz "plagę" i przeszkadza Ci , to może ją ;:134 :wink:
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No właśnie nie wiem co zrobić, Basiu :( Pod kamieniami są całe kolonie, jeśli mi nic nie zeżre, to niech już sobie tam mieszka, a może jest pożyteczna, po prostu nie mam pojęcia, nie chciałabym zlikwidować jakiegoś pożytecznego stworzonka. Chyba muszę założyć monitoring żeby wiedzieć co lub kto mi podżera ogród :evil: :wink:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karolinko, dziś jestem w biegu, ale przeczytałam Twoją wiadomość o skulicy i szybko pędzę Ci donieść,
żebyś z nią powalczyła (ginie bez wilgoci), bo mchowy zakątek jest poważnie zagrożony. ;:214

http://www.wigry.win.pl/lesne/bezkregowce13.htm

To , narka, lecę , papa :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Aniu, też to czytałam :( Nie mogę zasuszyć skulicy, bo musiałabym też zasuszyć mchy :( , ale na razie nie ma w nich poważniejszych szkód. Gorzej wygladają inne rośliny :? A może to nie ona, może niepotrzebnie winię biedną skuliczkę :wink:
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

kontrapunkt pisze:Mogę swoje 3 grosze (?) i zapytać przy okazji ( mam przed domem maleńką rabatkę 1,5x 1,5 m tuż przy wyjściu na taras ,na stronie południowej i właśnie w tym miejscu kwitnie pwojnik o kolorze amarantowym i róża pnąca bledo-rózowa .Wygląda to sympatycznie i ciekawie .Moje pytanie dotyczy tego co możanaby posadzić na pierwszym planie (żeby powojnik miał " nogi" w cieniu ) i co długo kwitnie, pachnie i byłoby na przyklad białe , blękitne ,lub kremowe ? Czy może ktoś mi doradzić ?.
Mogę jeszcze polecić Tawuły, łatwo je ciąć, Trzmielinę, którą można formować jak się chce,rudbekie,z jednorocznych - dziwaczki,myślę że wybór jest spory.
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Bardzo wielkie dzięki wszystkim sympatycznym dyskutantom, którzy dali mi rady -rudbekie mam nieopodal , tawułki również ,ale sądzę że pomysł z miniaturowymi różami jest całkiem atrakcyjny ,a także z goździkami pierzastymi ( no i będzie pachnący akcent :lol: - a muszę powiedzieć,że nie mam specjalnego szczęścia do pachnących róż ).
serdecznie pozdrawiam.
Inka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”