Nieśmiało przedstawiam......

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

Byłam zmuszona przesadzić mojego Zamioculcasa do większej doniczki..wczoraj wieczorkiem zaniepokoiłam się wyglądem doniczki...coś mi w niej niegrało....okazało się że jest za mała i patrząc z góry brzegi wyglądają jak jajo!! Miał po prostu za ciasno...Teraz ma wicej luzu :D
Regulamin zabrania linków bez zgody
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

["ewciaks"]

C.D NIEZIDENTYFIKOWANYCH

4. toto kupiłam niedawno miało tylko kilka pozwijanych listków teraz szaleje Obrazek
Powiedziałbym że to filodendron martianum
["ewciaks"] 5. to coś tez nie wiem co to myślałam ze dracena, ale...no cóż mogę się mylić Obrazek
Możesz pokazać jaki ma pinek?
6. to maleństwo też nie zidentyfikowane, od kogoś przytargałam, chociaż może być to samo co 5 bo podobne listki Obrazek
To juka
7. to natomiast ma liście twarde i ostre Obrazek
I to juka
9. jakaś palemka Obrazek
wołam o pomoc do fachowca Przema ;:16 będę bardzo wdzięczna jak pomoże mi ją wyleczyć, przytargałam 3 tygodnie od rodziców i pragnęłabym aby żyła...Przemuś czary z jajkiem będą, a może inna kuracja? zdaję się na Ciebie...jeżeli tylko podejmujesz się leczenia Obrazek
Obrazek[/i][/b]

Nie pamiętam jak się ta palma nazywa ale mam ją też i Twoja ma za suche powietrze, za mało wody i nie może stać tam gdzie teraz jak widać na fotce, musisz go postawić na podłodze na południowym oknie z pół metra od okna, codziennie trzy razy w ciągu dnia zraszać i obficie podlewać - nie znosi suchej ziemi, ponadto rośnie w nieprawidłowej doniczce powinna być palmowa - proponuję przesadzić, ponadto ustawić na podstawku z keramzytem lub żwirkiem a te suche miejsca na liściach odciąć nożyczkami pozostawiając trzy milimetry suchej tkanki przy liściu. Innej choroby nie widzę na tej palmie.
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

ewciaks pisze:Byłam zmuszona przesadzić mojego Zamioculcasa do większej doniczki..wczoraj wieczorkiem zaniepokoiłam się wyglądem doniczki...coś mi w niej niegrało....okazało się że jest za mała i patrząc z góry brzegi wyglądają jak jajo!! Miał po prostu za ciasno...Teraz ma wicej luzu :D
Ewa, zaprezentuj nam bliżej Twojego zamiokulkasa po przeprowadzce do nowej doniczki. Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Dziękuję Przemo...zaraz po pracy udaję się do sklepu ogrodniczego, mam dosłownie za płotem...teraz doniczka ma 17 cm średnicy...mam kupić taką samą?
x-C-j
---

Post »

ewciaks pisze:Dziękuję Przemo...zaraz po pracy udaję się do sklepu ogrodniczego, mam dosłownie za płotem...teraz doniczka ma 17 cm średnicy...mam kupić taką samą?
Kup 19 lub 21 średnicy u góry doniczki o takim kształcie
Obrazek
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

OK....mimo, że za płotem sklep ogrodniczny to nie zrobiłam zakupów,i dobrze...bynajmniej teraz kupię dobra doniczkę ...a i żebym nie zapomniała o ziemi specjalnie dla palm....jutro pewnie też nie zdążę....buuuu....ach ta praca...praca...w środę niech się wali i pali nic mnie nie odgoni od sklepu....
nowe kaktusiki w mojej kolekcji...bez nazwy, proszę o identyfikacje i ewentualną radę czy już przesadzać czy może poczekać....jak czekać to do kiedy? Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
a tak wygląda Ziomuś po przeprowadzce z ciasnoty Obrazek
no i Strzałeczka bliżej słońca już nie na ścianie Obrazek
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Przemo...pinek specjalnie dla Ciebie :D Obrazek
x-C-j
---

Post »

ewciaks pisze:Przemo...pinek specjalnie dla Ciebie :D Obrazek
Wygląda mi to na młody okaz juki aloesowatej a ta o ostrych liściach którą masz to juka słoniostopa. :D :D :D
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewciaks :P
Bardzo mi się podobają Twoje roślinki , a zamioculcas jest powalający :P
ObrazekObrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Jednak dzisiaj zrobiłam zakupy... Obrazek tak wygląda po przesadzeniu...Przemo czy doniczka musi stać na ziemi??Ja bym bardzo chciała aby stała w tym miejscu jak na zdjęciu...u mnie po domu chodzi takie maleństwo Obrazek i podłoga jest Minody.... Obrazek

Przechodząc dzisiaj ulicą natknęłam się na takie cudo...aż mnie przystopowało, a że noszę aparat przewżnie przy sobie, nie obyło się bez fotki Obrazek
Figa dziękuję za uznanie. :D [/b]
kosmidis1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 sie 2007, o 12:04

Post »

ewciaks pisze: nowe kaktusiki w mojej kolekcji...bez nazwy, proszę o identyfikacje i ewentualną radę czy już przesadzać czy może poczekać....jak czekać to do kiedy?
Przesusz maksymalnie ziemię,w której rosną i przesadz do normalnej.
x-C-j
---

Post »

["ewciaks"].tak wygląda po przesadzeniu...Przemo czy doniczka musi stać na ziemi??Ja bym bardzo chciała aby stała w tym miejscu jak na zdjęciu
Obrazek
Może stać tam gdzie stoi tylko musisz pamiętać by ją codziennie nawet dwa razy w ciągu dnia zraszać, do podstawka nasypać keramzytu lub żwiru i poobcinać suche końcówki fragmenty liści zostawiając przy liściu ok 3mm suchej tkanki, podlewanie raz w tygodniu taką ilością wody(ok 0,8 litra) by woda przepłynęła przez ziemię na podstawek i została na nim nie odlewana nawet jak będzie stała cały dzień - ta palma kocha "mokre stopy" tzn. wodę w podstawku ale tylko po podlaniu i nie dłużej jak 24 godziny potem sama ją wpije.( nie trzeba odlewać wody z podstawka).Co dwa tygodnie delikatnie umyj ja bawełnianą szmatką i letnią odstaną wodą z kurzu. Przesadzona idealnie, doniczka ok :D :D :D
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

:D Przemuś dziękuję serdecznie za rady ;:1 i poprowadzenie za rączkę...na podstawek wsypane tak jak zalecałeś...zraszam i obcięłam liście tak jak napisałeś....pozdrowiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję!!
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

ewciaks pisze:
a tak wygląda Ziomuś po przeprowadzce z ciasnoty Obrazek
no i Strzałeczka bliżej słońca już nie na ścianie Obrazek
Ewa, pięknie wygląda zamiokulkas w nowej doniczce. A na syngonium uważaj, żeby go słoneczko nie przypiekło, albo ustaw troszkę dalej. Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Wczoraj ogarnęło mnie zakupowe szaleństwo....przyatakowałam Arenę w Gliwicach...najpierw zakupiłam Obrazek ...wpadł on w oko mojemu mężowi a zwłaszcza "uszy Shreka"....przy okazji jest Pchypodium Lamerei i nie wiem co jeszcze..
potem zakupiłam Obrazek szukałam w Dracenach co to jest...już nawet myślalam ze znalazłam, ale kolorki odwrotne były...
Pteris.... Obrazek i Echinokaktus.... Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”