Nieśmiało przedstawiam......
Byłam zmuszona przesadzić mojego Zamioculcasa do większej doniczki..wczoraj wieczorkiem zaniepokoiłam się wyglądem doniczki...coś mi w niej niegrało....okazało się że jest za mała i patrząc z góry brzegi wyglądają jak jajo!! Miał po prostu za ciasno...Teraz ma wicej luzu 

Regulamin zabrania linków bez zgody
Powiedziałbym że to filodendron martianum
Możesz pokazać jaki ma pinek?
To juka
I to juka
Nie pamiętam jak się ta palma nazywa ale mam ją też i Twoja ma za suche powietrze, za mało wody i nie może stać tam gdzie teraz jak widać na fotce, musisz go postawić na podłodze na południowym oknie z pół metra od okna, codziennie trzy razy w ciągu dnia zraszać i obficie podlewać - nie znosi suchej ziemi, ponadto rośnie w nieprawidłowej doniczce powinna być palmowa - proponuję przesadzić, ponadto ustawić na podstawku z keramzytem lub żwirkiem a te suche miejsca na liściach odciąć nożyczkami pozostawiając trzy milimetry suchej tkanki przy liściu. Innej choroby nie widzę na tej palmie.
Ewa, zaprezentuj nam bliżej Twojego zamiokulkasa po przeprowadzce do nowej doniczki. Pozdrawiamewciaks pisze:Byłam zmuszona przesadzić mojego Zamioculcasa do większej doniczki..wczoraj wieczorkiem zaniepokoiłam się wyglądem doniczki...coś mi w niej niegrało....okazało się że jest za mała i patrząc z góry brzegi wyglądają jak jajo!! Miał po prostu za ciasno...Teraz ma wicej luzu

OK....mimo, że za płotem sklep ogrodniczny to nie zrobiłam zakupów,i dobrze...bynajmniej teraz kupię dobra doniczkę ...a i żebym nie zapomniała o ziemi specjalnie dla palm....jutro pewnie też nie zdążę....buuuu....ach ta praca...praca...w środę niech się wali i pali nic mnie nie odgoni od sklepu....
nowe kaktusiki w mojej kolekcji...bez nazwy, proszę o identyfikacje i ewentualną radę czy już przesadzać czy może poczekać....jak czekać to do kiedy?

a tak wygląda Ziomuś po przeprowadzce z ciasnoty
no i Strzałeczka bliżej słońca już nie na ścianie
nowe kaktusiki w mojej kolekcji...bez nazwy, proszę o identyfikacje i ewentualną radę czy już przesadzać czy może poczekać....jak czekać to do kiedy?

a tak wygląda Ziomuś po przeprowadzce z ciasnoty

no i Strzałeczka bliżej słońca już nie na ścianie

Jednak dzisiaj zrobiłam zakupy...
tak wygląda po przesadzeniu...Przemo czy doniczka musi stać na ziemi??Ja bym bardzo chciała aby stała w tym miejscu jak na zdjęciu...u mnie po domu chodzi takie maleństwo
i podłoga jest Minody.... 
Przechodząc dzisiaj ulicą natknęłam się na takie cudo...aż mnie przystopowało, a że noszę aparat przewżnie przy sobie, nie obyło się bez fotki
Figa dziękuję za uznanie.
[/b]

Przechodząc dzisiaj ulicą natknęłam się na takie cudo...aż mnie przystopowało, a że noszę aparat przewżnie przy sobie, nie obyło się bez fotki

Figa dziękuję za uznanie.

Może stać tam gdzie stoi tylko musisz pamiętać by ją codziennie nawet dwa razy w ciągu dnia zraszać, do podstawka nasypać keramzytu lub żwiru i poobcinać suche końcówki fragmenty liści zostawiając przy liściu ok 3mm suchej tkanki, podlewanie raz w tygodniu taką ilością wody(ok 0,8 litra) by woda przepłynęła przez ziemię na podstawek i została na nim nie odlewana nawet jak będzie stała cały dzień - ta palma kocha "mokre stopy" tzn. wodę w podstawku ale tylko po podlaniu i nie dłużej jak 24 godziny potem sama ją wpije.( nie trzeba odlewać wody z podstawka).Co dwa tygodnie delikatnie umyj ja bawełnianą szmatką i letnią odstaną wodą z kurzu. Przesadzona idealnie, doniczka ok

Wczoraj ogarnęło mnie zakupowe szaleństwo....przyatakowałam Arenę w Gliwicach...najpierw zakupiłam
...wpadł on w oko mojemu mężowi a zwłaszcza "uszy Shreka"....przy okazji jest Pchypodium Lamerei i nie wiem co jeszcze..
potem zakupiłam
szukałam w Dracenach co to jest...już nawet myślalam ze znalazłam, ale kolorki odwrotne były...
Pteris....
i Echinokaktus.... 

potem zakupiłam

Pteris....