Drzewa owocowe na glebie piaszczystej?
- 
				nathalieee
 - 0p - Nowonarodzony

- Od: 16 gru 2009, o 01:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Drzewa owocowe na glebie piaszczystej?
Czy któreś z drzew owocowych byłoby w stanie rosnąć na glebie piaszczystej?Robię rabatę allelopatyczną na studia i nie za bardzo mogę odnalesctakie drzewko a zlaezy mi bo łatwiej wtedy mi dopasować związek allelopatyczny.z góry dziękuje  za odpowiedź 

Re: Drzewa owocowe na glebie piaszczystej?
Nie za bardzo rozumie twojego pytania. Ja w swoim ogródku mam glebę piaszczystą i na niej rosną drzewka owocowe. Może chodzi ci o czysty piasek (żółty). Allelopatia w sensie korzystnym, czy szkodliwym?

wodnik

- Oneboy
 - 30p - Uzależniam się...

- Od: 10 gru 2009, o 19:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Kontakt:

W tym zagadnieniu jedyne co mi przychodzi na myśl to Orzech  (Juglans nigra oraz Juglans regia)
Drzewo to wydziela z liści i korzeni glikozyd, który po hydrolizie i utlenieniu przekształca się w toksyczny naftochinon - juglon. Związek ten hamuje kiełkowanie nasion i powoduje zamieranie roślin rosnących nawet w odległości kilkunastu metrów od jego pnia.
Allelopatia ujemna, antagonistyczna.
Pozdrawiam

Drzewo to wydziela z liści i korzeni glikozyd, który po hydrolizie i utlenieniu przekształca się w toksyczny naftochinon - juglon. Związek ten hamuje kiełkowanie nasion i powoduje zamieranie roślin rosnących nawet w odległości kilkunastu metrów od jego pnia.
Allelopatia ujemna, antagonistyczna.
Pozdrawiam
Przepraszam 

- 
				Łukasz_borówki
 - 10p - Początkujący

- Od: 4 mar 2009, o 21:21
 - Kontakt:

Teoretycznie jeśli dostarczysz wodę i składnki pokarmowe to powinno urosnąć wszystko (coś w rodzaju uprawy bezglebowej w szklarniach).

Moja plantacja borówki amerykańskiej

- xipe
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sie 2007, o 11:51
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Kontakt:

W ogrodzie mam glebę piaszczystą (morski piach wzbogacony kompostem) wszystko rośnie świetnie. Wszystko dzięki dość wysokiemu poziomowi wody w gruncie.