Witam kuchareczki i kucharza.
tadeo pisze:Elu może przedstawię przepis na ciasto z grysikiem.
Tadeuszu Ty też kuchmarzisz

...pięknie
Też robiłam taki krem z grysiku i nawet z czeskiej krupiczki

ale dodwałam aromat migdałowy i była to taka namiastka marcepanu.....pisz proszę jak coś jeszcze masz ciekawego.....wszysto się przyda. Dzięki.
Alionuszka pisze:Gdy piekę biszkopt na tort,daję do zimnego,aby rosło wraz z temperaturą.
Neluś z takim sposobem się jeszcze nie spotkałam...no zobacz ...przynajmniej nie trzeba czekać aż się piekarnik nagrzeje.
aha a jaki masz piec...bo ja mam zwykły bez termoobiegu...czy myślisz, że w takim też tak można piec "od zimnego"
Przepis bardzo fajny...ja na urodziny córki co roku w maju robię tort brzoskwiniowy a boki, górę i jeden krąg smaruję nutellą.
Lubię torty choć tak rzadko je robię.
fela pisze: Co do sposobu pieczenia to należy piec podobnie jak biszkopt, ja wkładam do zimnego piekarnika.
Felu Ty też wkładasz do zimnego?....szczerze kobiety to ja nigdy nie wkladałam ciasta do zimnego piekarnika ...zawsze do nagrzanego. Robiąc biszkopt ubijam całe jajka z cukrem około 15 minut....ale jajka wyciagam z lodówki co najmniej na pół godziny przed pieczeniem....i nie ubijam na żadnej parze.
Anaka pisze:Dziewczyny, proszek do pieczenia kupowany w sklepach ze zdrową żywnością nie jest szkodliwy, bo nie zawiera glinu.Nie trzeba więc skreślać wypieków na nim opartych
Aniu a jak ten proszek jest oznaczony ew. "jak się nazywa"...ciekawa sprawa.