Bardzo ładne roślinki i przepiękne zdjęcia.
Broniuszowy zakątek:)
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo ładne zdjęcia, prześliczne kwiaty 
Czy mógłbyś pokazać ogólne "widoczki " działki ?Jak wygląda teraz, u schyłku lata? Co to za "kamień na kamieniu" na jednym ze zdjęć?Chętnie zobaczyłabym też Twoje Rododendrony- jak oceniasz ich kondycję po kwitnieniu, gdy lato jest takie deszczowe ?Czy w tym roku miały duże przyrosty?
Wyszła lawina pytań...mam nadzieję ,że Cię nie zasypała
Czy mógłbyś pokazać ogólne "widoczki " działki ?Jak wygląda teraz, u schyłku lata? Co to za "kamień na kamieniu" na jednym ze zdjęć?Chętnie zobaczyłabym też Twoje Rododendrony- jak oceniasz ich kondycję po kwitnieniu, gdy lato jest takie deszczowe ?Czy w tym roku miały duże przyrosty?
Wyszła lawina pytań...mam nadzieję ,że Cię nie zasypała
Strasznie dużo cudowności pokazałeś i to mnie zmusiło do reflekscji, że ja na takie efekty będę musiała jeszcze długo poczekać. 
Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Dziękuje serdecznie za pochwały...
Odpowiadając Ewelinie powiem tak: moje rododendrony mają się z roku na rok lepiej. Nie mam najmniejszych infekcji grzybowych. U mnie sprawdzają się opinie że rododendrony są mało podatne na choroby. Jedynie osłabione rośliny są na nie podatne. Systematycznie zakwaszam kwasem ortofosforowym a niedawno podsypałem siarką. W tym roku nie sypałem granulowanego nawozu a jedynie nawóz w płynie. Choć za rok zamierzam już dać. Tyle, że nie wiem jaki. Zastanawiam się nad osmocote, z tym, że te nawozy w takim roku jak ten zupełnie nie zdały egzaminu. Całą dawkę dały pewnie roślinom w czasie upalnej wiosny a na resztę roku już pewnie nic nie zostało. A przecież rododendrony jak zresztą i inne rośliny najwięcej potrzebują tuż po kwitnieniu.
Jedynie rododendron który najpiękniej kwitł w tym roku ma objawy dużego zasolenia i przyrostów nie było zbyt wiele.
Te kamienie to taka mała kompozycja przy moim ulubionym klonie shirasawanum autumn moon.
Zdjęcia całości pewnie jeszcze się ukażą, z tym że moja działeczka nie jest jeszcze tak kompletna jak Twój ogród Ewelino.
Niech nikt się nie smuci, że jeszcze ma dużo pracy przed sobą,bo ja mam pewnie go jeszcze dużo więcej.
Pochwalę się, że mam fajną zupełnie nową na naszym rynku odmianę hortensji wanilia... (reszty nazwy teraz nie pamiętam) i to są rzeczy z których jestem dumny.
jeszcze raz dziękuje za pochwały
Jedynie rododendron który najpiękniej kwitł w tym roku ma objawy dużego zasolenia i przyrostów nie było zbyt wiele.
Te kamienie to taka mała kompozycja przy moim ulubionym klonie shirasawanum autumn moon.
Zdjęcia całości pewnie jeszcze się ukażą, z tym że moja działeczka nie jest jeszcze tak kompletna jak Twój ogród Ewelino.
Niech nikt się nie smuci, że jeszcze ma dużo pracy przed sobą,bo ja mam pewnie go jeszcze dużo więcej.
Pochwalę się, że mam fajną zupełnie nową na naszym rynku odmianę hortensji wanilia... (reszty nazwy teraz nie pamiętam) i to są rzeczy z których jestem dumny.
jeszcze raz dziękuje za pochwały
Broniusz
-
Grzegorz B
Klony mają podobne wymagania co nie oznacza, że takie same. Wszystko zależy od budowy liścia. I tak niektóre z klonów mają tak delikatne liście, że niewielki deszcz powoduje jego uszkodzenie. I to jest powód dla którego sadzi się je w półcieniu- bo po deszczu zazwyczaj jest słońce i to ono działa na krople deszczu jak na soczewkę.
Ale nie jest to regułą. Generalnie klony lubią wilgotne podłoże i to jest drugi powód dla którego zaleca się sadzenie ich w półcieniu.
Ale jeżeli mają zapewnioną wilgoć to mogą być uprawiane w pełnym słońcu.
I co najważniejsze muszą być dobrze okryte na zimę!
Ale nie jest to regułą. Generalnie klony lubią wilgotne podłoże i to jest drugi powód dla którego zaleca się sadzenie ich w półcieniu.
Ale jeżeli mają zapewnioną wilgoć to mogą być uprawiane w pełnym słońcu.
I co najważniejsze muszą być dobrze okryte na zimę!
Broniusz
- piku
- Przyjaciel Forum

- Od: 12 lip 2007, o 13:20
Witaj Broniuszu!
Tak wiele ogrodów jest do zwiedzenia na forum, że dopiero dzisiaj dotarłam do Twojego. Jestem zauroczona
wszystkim co stworzyłeś-uwielbiam takie duże naturalistyczne ogrody, a Ty chyba dążysz w takim kierunku w swoich działaniach
A teraz małe pytanko- co tak pięknie kwitnie na zdjęciu pomiędzy czerwonym klonem a białym dzwoneczkiem skalnym 
Tak wiele ogrodów jest do zwiedzenia na forum, że dopiero dzisiaj dotarłam do Twojego. Jestem zauroczona
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
A to akurat nieprawda !!! Każdy ogród jest nieco inny i całe szczęście ! W tym cały urok. Dlatego tak chętnie podpatrujemy co u kogo w trawie piszczy . Nawet te same kwiaty u każdego nieco inaczej wyglądają , zależnie od "towarzystw", aranżacji rabaty, dodatków( dzbany, kamienie, drewno, pniaki...)Tak więc Twój ogród wyróżnia się - zwłaszcza tym, że jest śliczny.broniusz pisze: Dziękuje za pochwały raz jeszcze ale naprawdę mój ogród nie różni się niczym od waszych[/b]
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Broniuszu, skromnie nie przyjmujesz pochwał i zachwytów, więc nie będę się rozpisywać, ale nie zabronisz mi chyba pozachwycać się na własny użytek Twoimi roślinami? No spróbuj, tylko spróbuj
;:52
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Broniuszu, śliczne kwiaty w Twoim ogrodzie. Różaneczników oczywiście zazdroszczę ( Ewelinie też), ale nie tak z zawiści.Po prostu nie mam jeszcze dla nich przygotowanego stanowiska.Może kiedyś to się zmieni.I przyłączam sie do wcześniejszych próśb o więcej fotek.Bo masz urocze miejsce z cudownymi roślinkami.
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Cudne grzybki! Nie ważne, że trujące ale jak to mówi moje dziecię "takie bajkowe" 
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012