Działka z dębami - Wiślanka - agape
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka z dębami...czy coś urośnie? - agape cz.2
Oranio, to nie moja pergola i nie moja altanka...ale nie mogę się powstrzymać - JESTEŚ WIELKA.
Tyle przenikliwości i tyle pomysłów...Chylę czoła!
Tyle przenikliwości i tyle pomysłów...Chylę czoła!
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aguś!
Dobrych masz gospodarzy
. Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy gdzie Cię wywiało służbowo ( no chyba, że coś przeoczyłam
).
Widzę, że nawet na odległość pracujesz koncepcyjnie nad wizerunkiem Wiślanki. U mnie tak często zmieniają się plany i zamierzenia, że nawet mi się nie chce planować
I tak znając siebie i swoje podejście do działki wiem, że większość moich działań jest i będzie przypadkowa i pod wpływem impulsu).
Oranio - mogę tylko powtórzyć za imienniczką - chylę czoła! Nie tylko za te pomysły, ale za całokształt!
Dobrych masz gospodarzy

Widzę, że nawet na odległość pracujesz koncepcyjnie nad wizerunkiem Wiślanki. U mnie tak często zmieniają się plany i zamierzenia, że nawet mi się nie chce planować

Oranio - mogę tylko powtórzyć za imienniczką - chylę czoła! Nie tylko za te pomysły, ale za całokształt!
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
Dobry wieczór! Tamaryszku, Oranio, Izo!
Ale dostałam konsultację! Dziękuję Tamaryszku za odwiedziny i podpowiedź!
Domek zostaje biały, wszystko co dodatkowe prócz roślin jest z założenia białe lub b.ciemnozielone...Jakoś ten kolor w zieleni wydaje mi się miętowy...rozświetla mi cień i jarzy sie blaskiem pod baldachimem drzew. Jest też wraz z muślinami na komary taki senny, jakby nowo wywieszone pranie suszyło się na słońcu...
Po dalszej konsultacji z Oranią - zostaje pomysł zdjęcia poprzecznych luźnych elementów pergoli, zostawienia pionowych bali. A na podeście zrobienie małej około 50cm balustrady, tylko na tej części od strony widocznej na foto. Też białej.To zniży optycznie domek i wyprowadzi oko za balustradę, czyli zachęci do wejścia na taras i zajrzenia wgłąb działki.
Już sie nie mogę doczekać, gdy wrócę i obejrzę pergolę w szczegółach.
Oranio wersja z podnóżem dzbana bardzo mi się podoba!
Chcę pozostawić winorośl jako dziką, bardzo zasłaniającą domek i bardzo bujną.
Izo- pojechałam do Wrocławia, śpię w szkole, gdzie net jest dawkowany...Ale dzis znów Pani mi przełaczyła więc sobie piszę.
Tak - odpoczywam po pracy myśląc o działce. Myśli mi się wyhamowuja, a na dobranoc ogladam stare foty...
Izo, ja mniej wykonuje z tego co zaplanowałam, jednak lubię czasem sobie pomarzyć. Jednak na swój sposób lubię też co nieco zostawić z tego jak jest. To mi pozwala też od samej siebie odpocząc w miejscu, które jest inne niż ja, dom itd...Choć bardzo wiele , niemal wszystko zmieniam...A potem mi żal...A jednak zmieniam.
Tu dwie propozycje na jednej balustrada jest krótka, na drugiej siega do winorosli imitując przedłużenie w prawo...
tu jak jest:

a tu retusz

A i podmalowałan na brązowo także podstawę podestu w połowie, aby skrócić wysokość domku od podłoża...
Ale dostałam konsultację! Dziękuję Tamaryszku za odwiedziny i podpowiedź!
Domek zostaje biały, wszystko co dodatkowe prócz roślin jest z założenia białe lub b.ciemnozielone...Jakoś ten kolor w zieleni wydaje mi się miętowy...rozświetla mi cień i jarzy sie blaskiem pod baldachimem drzew. Jest też wraz z muślinami na komary taki senny, jakby nowo wywieszone pranie suszyło się na słońcu...
Po dalszej konsultacji z Oranią - zostaje pomysł zdjęcia poprzecznych luźnych elementów pergoli, zostawienia pionowych bali. A na podeście zrobienie małej około 50cm balustrady, tylko na tej części od strony widocznej na foto. Też białej.To zniży optycznie domek i wyprowadzi oko za balustradę, czyli zachęci do wejścia na taras i zajrzenia wgłąb działki.
Już sie nie mogę doczekać, gdy wrócę i obejrzę pergolę w szczegółach.
Oranio wersja z podnóżem dzbana bardzo mi się podoba!
Chcę pozostawić winorośl jako dziką, bardzo zasłaniającą domek i bardzo bujną.
Izo- pojechałam do Wrocławia, śpię w szkole, gdzie net jest dawkowany...Ale dzis znów Pani mi przełaczyła więc sobie piszę.
Tak - odpoczywam po pracy myśląc o działce. Myśli mi się wyhamowuja, a na dobranoc ogladam stare foty...
Izo, ja mniej wykonuje z tego co zaplanowałam, jednak lubię czasem sobie pomarzyć. Jednak na swój sposób lubię też co nieco zostawić z tego jak jest. To mi pozwala też od samej siebie odpocząc w miejscu, które jest inne niż ja, dom itd...Choć bardzo wiele , niemal wszystko zmieniam...A potem mi żal...A jednak zmieniam.
Tu dwie propozycje na jednej balustrada jest krótka, na drugiej siega do winorosli imitując przedłużenie w prawo...
tu jak jest:

a tu retusz

A i podmalowałan na brązowo także podstawę podestu w połowie, aby skrócić wysokość domku od podłoża...
Agape, fantastycznie wycięłaś tę pergolę! Balustradka myśliwska chyba lepiej wygląda od równych sztachetek. Jest inaczej! 
Czy masz zamiar nasypać tam ziemię, pod balustradą?

Czy masz zamiar nasypać tam ziemię, pod balustradą?
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Jak to fajnie się wszystko wyłania...
Biały kolor tworzy klimat romantyczności , szczególnie w bujnym ogrodzie
Biały kolor tworzy klimat romantyczności , szczególnie w bujnym ogrodzie
- agape
No właśnie ten romantyzm tahitańsko - wyspiański
mi się marzył...może więc zrobię balustradę bardziej secesyjną, powyginaną? Muszę pomyśleć. Ażur zaś nawiązuje do winorośli. Pionowe odpadają bo mamy skracać a nie wysmuklać, poziome zaś zbyt są formalne i mało ludowe (rysowałam ale to nie to)...
Romantycznie to np tak...

Bez problemu można to powyginać z jakichś aluminiowych rurek i pomalować...
Z kolei na tym myśliwsko-ażurowym zaraz marzył mi się rodzaj parapetu z doniczką, itd...

Romantycznie to np tak...

Bez problemu można to powyginać z jakichś aluminiowych rurek i pomalować...
Z kolei na tym myśliwsko-ażurowym zaraz marzył mi się rodzaj parapetu z doniczką, itd...
Uhaha!
Agape, ściągam Cię na ziemię!
A ja rodowskie , działkowe...z przesunięta balustradą...takie miziu, miziu...

aż mi wstyd to pokazywać! Świetna balustrada z rurek!
Agape, ściągam Cię na ziemię!
A ja rodowskie , działkowe...z przesunięta balustradą...takie miziu, miziu...

aż mi wstyd to pokazywać! Świetna balustrada z rurek!
Ogród nad Oranią
- tu.ja
Ale się rozkręciłyście dziewczyny
Wariacje na temat balustrady - no,no Jestem pod wrażeniem!
Aga - Wrocław jest cudny ze swoimi mostami i zielenią. Musisz koniecznie zobaczyć Ogród Japoński - to chyba ewenement w skali kraju. Poza tym jak masz trochę wolnego czasu to nie chciałabyś spotkać się z Forumkami i poznać osobiście np. Comy95 czy Ady?

Aga - Wrocław jest cudny ze swoimi mostami i zielenią. Musisz koniecznie zobaczyć Ogród Japoński - to chyba ewenement w skali kraju. Poza tym jak masz trochę wolnego czasu to nie chciałabyś spotkać się z Forumkami i poznać osobiście np. Comy95 czy Ady?
- agape
Hej!
Oranio jest super!
Lubiłam ten "żołnierski" surowy stan Wiślanki, ale chyba nad domkiem też popracuję...w kierunku podanym przez Ciebie...
Swoja drogą bardzo fajne są te przymiarki z malowaniem na zdjęciu!
Kiedyś były takie zeszyty dla dzieci - wycinało sie lalę i ubranka i nakładało sukienki z papieru na postać. Czuję, że całą zimę będę tak ubierać ten domek!
Izo - właśnie myślałam o japońskim i o Parku Szczytnickim o którym pisał Bishop...ale albo lało, albo nie miałam czasu. Ja generalnie siedzę w papierach, i nawet się nie zgłaszałam w wątkach koleżanek Forumek, że będę w Ich mieście...poza tym w weekend były w Poznaniu.
Oranio jest super!
Lubiłam ten "żołnierski" surowy stan Wiślanki, ale chyba nad domkiem też popracuję...w kierunku podanym przez Ciebie...
Swoja drogą bardzo fajne są te przymiarki z malowaniem na zdjęciu!
Kiedyś były takie zeszyty dla dzieci - wycinało sie lalę i ubranka i nakładało sukienki z papieru na postać. Czuję, że całą zimę będę tak ubierać ten domek!

Izo - właśnie myślałam o japońskim i o Parku Szczytnickim o którym pisał Bishop...ale albo lało, albo nie miałam czasu. Ja generalnie siedzę w papierach, i nawet się nie zgłaszałam w wątkach koleżanek Forumek, że będę w Ich mieście...poza tym w weekend były w Poznaniu.
- agape
Jak zwykle dla odpoczynku oglądam dawne fotki... i znalazłam jak wygląda chatka latem z winoroślą...prawie nie widać ścian...

Poza tym Oranio kawałek typowego widoku o który pytałas kiedyś, tak jest nad głową w Wislance...

I znalazłam też zdjęcie roszponki (nie rukoli) - to jest bardzo wytrzymała sałata. Nie jedzą jej slimaki. Raz zasiana rosła aż do września/października. Jest aksamitna, podobna w smaku do masłowej zwykłej zielonej. bardzo fajna roslina na ogród - do niej ogórek, szczypiorek - i cała micha smacznego zdrowia pod ręką...

U mnie będzie na pewno w przyszłym roku...!!!

Poza tym Oranio kawałek typowego widoku o który pytałas kiedyś, tak jest nad głową w Wislance...

I znalazłam też zdjęcie roszponki (nie rukoli) - to jest bardzo wytrzymała sałata. Nie jedzą jej slimaki. Raz zasiana rosła aż do września/października. Jest aksamitna, podobna w smaku do masłowej zwykłej zielonej. bardzo fajna roslina na ogród - do niej ogórek, szczypiorek - i cała micha smacznego zdrowia pod ręką...

U mnie będzie na pewno w przyszłym roku...!!!
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Re: Działka z dębami - Wiślanka - agape
Witaj AGUŚ, ty spokojnie nie możesz odpoczywać po ciężkiej całorocznej pracy, znowu coś kombinujesz, tym razem z pergolą i balustradą, niespokojna dusza z Ciebie.
Łoj, Agape!
Ale sie uśmiałam z tymi ubrankami dla domku! Pamiętam! Uf, trochę się uspokoiłam. -( wachlowanie)
No, ale projekt domku " Zielony berecik Chegevare" pozostaje aktualny!
Co do nieba nad głową, no to faktycznie zielone to niebo , jak w gęstym lesie, Chyba Cię rozumiem, że pragniesz trochę błękitu. Po styczniowej wycince będzie przejrzyściej.
Więc teraz na wiosnę mam siać reszponkę. ( ku pamięci!)
Tujko i Tamaryszku! świetna zabawa z tym malowaniem, można się pośmiać!
Agape, jestem pod wrażeniem tego żywopłotu, który kiedyś naprawdę wyglądał marnie a terasz to soczysty kawałek zieleniny!
I altanka biała, masz rację, to lekkość i świeżość miętowa. Nawet pasowałyby białe plasikowe mebelki a z wyższej półki pomalowane drewniane, a`la angielskie. Krótko mówiąc, wszyskie dodatki białe - to ma sens. Nawet w dali fragment białego ogrodzenia.Teraz Cię rozumiem.Ty wiesz, że to rewelacyjne rozwiązanie dla takiej masy zieleni? Agape, stawiasz na białe i ja z Tobą! Agape, a może sklecisz sztalugę i ... no wiesz? Biały obraz.
Jaka niezwykła ta Wiślanka!

No, ale projekt domku " Zielony berecik Chegevare" pozostaje aktualny!
Co do nieba nad głową, no to faktycznie zielone to niebo , jak w gęstym lesie, Chyba Cię rozumiem, że pragniesz trochę błękitu. Po styczniowej wycince będzie przejrzyściej.
Więc teraz na wiosnę mam siać reszponkę. ( ku pamięci!)
Tujko i Tamaryszku! świetna zabawa z tym malowaniem, można się pośmiać!
Agape, jestem pod wrażeniem tego żywopłotu, który kiedyś naprawdę wyglądał marnie a terasz to soczysty kawałek zieleniny!
I altanka biała, masz rację, to lekkość i świeżość miętowa. Nawet pasowałyby białe plasikowe mebelki a z wyższej półki pomalowane drewniane, a`la angielskie. Krótko mówiąc, wszyskie dodatki białe - to ma sens. Nawet w dali fragment białego ogrodzenia.Teraz Cię rozumiem.Ty wiesz, że to rewelacyjne rozwiązanie dla takiej masy zieleni? Agape, stawiasz na białe i ja z Tobą! Agape, a może sklecisz sztalugę i ... no wiesz? Biały obraz.
Jaka niezwykła ta Wiślanka!
Ogród nad Oranią
- tu.ja
Zmieniłaś nazwę wątku?
Super! Wiślanka - agape to jest to. Dobrze jednak, że dęby zostały jako znak rozpoznawczy
A papierowe ubranka to i mojego dzieciństwa hit. Pamiętam, że w kiosku Ruchu można było kupić takie różne arkusze z wydrukowanymi lalkami i ubraniami. Teraz tego typu zabawy to komputerze dzieci mają...

A papierowe ubranka to i mojego dzieciństwa hit. Pamiętam, że w kiosku Ruchu można było kupić takie różne arkusze z wydrukowanymi lalkami i ubraniami. Teraz tego typu zabawy to komputerze dzieci mają...
Dziewczyny!
Właśnie uzmysłowiłam sobie, że my mamy już swoją historię, chyba roczną. Być może już o tym pisałyście a ja upuściłam ale to nic, a to dlatego, że Tuja wspomniałaś o Dębach - początkach ogrodu Agape. A teraz już jest - Wiślanka! To taki nowy etap. Jaka będzie ta Wiślanka?
Agape, Twój opis bytu na Wiślance to konfrontacja materii z marzeniami, dlatego Agape ja Ci życzę, by Twoja Wiślanka była zawsze na Twoje wezwanie i dawała Ci w pierwszej kolejności zdrowie!

Agape, Twój opis bytu na Wiślance to konfrontacja materii z marzeniami, dlatego Agape ja Ci życzę, by Twoja Wiślanka była zawsze na Twoje wezwanie i dawała Ci w pierwszej kolejności zdrowie!
Ogród nad Oranią