Ogród Zenka 2009
Re: Ogród Zenka 2009
WITAJ ZENKU
dzięki za odwiedziny w moim zakątku .Przepięknie w Twoim ogrodzie. Dzięki zdjęciom panuje lato, aż weselej na duszy .
Dzisiaj w Lublinie siąpi deszczyk od samego rana. Na 45 stronie Twoich postów znalazłam drzewko o bordowych liściach ,możesz mi powiedzieć jak się nazywa i czy można je przycinać
bo chciałabym taki posadzić u siebie.
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tylko to nie moja zasługa tylko ciasnego , małego ogrodu .ZENOBIUSZ pisze:Gieniu i dlatego Twoj ogród jest tak bajecznie kolorowy.
Genia
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Wiosenko drzewko o które pytasz to śliwa czerwonolistna Pisardii, dorasta do 5 m wysokości i 3 m szerokości o pięknych ciemno bordowych przechodzących w brąz liściach które zachowuja kolor przez cały okres wiosenno- letni.Doskonale się prezentuje na tle zieleni i ożywia ogród.
Pozdrawiam Zenek
ZENKU
jeszcze jedne pytanie dotyczące śliwy czy można ją przycinać jak za mocno się rozrośnie
Pozdrawiam - wiosenka
- ZENOBIUSZ

Witaj Wiosenko dzisiejszy słoneczny poranek zapowiada ładny dzień, aż chce sie popatrzeć przez okno.Odpowiadając na Twoje pytanie ,to moja śliwa czerwonolistna posadzona była w 2005 roku jako małe drzewko szczepione na pniu o wysokości 1,2 m.
Od chwili posadzenia nie koryguję jej gałęzi gdyż nie widzę takiej potrzeby, jedynie na wiosnę wycinam gałązki złamane lub mocno się krzyżujące.
Sliwa czerwonolistna jest drzewem kwitnącym na wiosnę, i wszelkie zabiegi polegające na skracaniu należałoby wykonywać po jej kwitnieniu.
Od chwili posadzenia nie koryguję jej gałęzi gdyż nie widzę takiej potrzeby, jedynie na wiosnę wycinam gałązki złamane lub mocno się krzyżujące.
Sliwa czerwonolistna jest drzewem kwitnącym na wiosnę, i wszelkie zabiegi polegające na skracaniu należałoby wykonywać po jej kwitnieniu.
Pozdrawiam Zenek
- Aska

- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Nie wiem, jak z innymi, ale na mnie ten świerczek naprawdę zrobił wrażenie:

- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Piękne wiosenne wspomnienia . :P
Urzekły mnie twoje dojrzałe okazy iglaczków .
U Ciebie znów
,podziel się z forumowiczami .
U mnie już 3 dzień pada . 
Urzekły mnie twoje dojrzałe okazy iglaczków .
U Ciebie znów
- ZENOBIUSZ

Witaj Asiu dziękuje za odwiedziny i cieszę się że swierk gniazdkowy spodobał się Tobie, jest on drzewkiem niedużego formatu i może być sadzony w małych ogrodach.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

Witaj Jolu u mnie słońce świeciłe tylko przez jeden dzień , dzisiaj znów ponuro i pada deszcz.
Widocznie promienie słoneczne świecą u Ciebie.
Widocznie promienie słoneczne świecą u Ciebie.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

Pozdrawiam Zenek
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj ZENKU, obejrzałem sobie moje ( Twoje) roślinki jak będą wyglądać za 5-7 lat, a niby kilka lat niewiele robi różnicy.
No nie. Aż tyle wolnego miejsca dla Old Golda nie zakładałem. Trzeba będzie ciąć. Piękny ten Twój egzemplarz.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- markussch01

- Od: 7 lis 2007, o 22:40
Witaj Zenek
Zawsze z ochota tu zagladam.
Jalowiec chinski -olbrzymi,jednak bardziej podoba mi sie cis.
Chce nabyc odmiane na nie duzy zywoplot(parawan)ktory mozna przycinac.
Pozdrawiam Markus
Zawsze z ochota tu zagladam.
Jalowiec chinski -olbrzymi,jednak bardziej podoba mi sie cis.
Chce nabyc odmiane na nie duzy zywoplot(parawan)ktory mozna przycinac.
Pozdrawiam Markus
- ZENOBIUSZ

Witaj Tadeusz dziękuję za odwiedziny, widzę że przyglądasz się moim roślinom myśląc zapewne jak i o ile będziesz musiał zmniejszać za parę lat swój piękny trawnik. Drzewa i krzewy
zaczynają się coraz mocniej rozrastać,zabierając miejsce i światło roślinom rosnącym w pobliżu.
Dlatego też ograniczam ilość nowych nasadzeń ,aby uniknąć ich póżniejszego przesadzania.
Romku cieszę się że zawitałeś do naszego ogrodu.Ten piękny jałowieć sadziłem 12 lat temu jako malutką sadzonkę , i nie sądziłem że będe musiał wszystko co rosło w jego promieniu tak szybko usuwać i przenosić w inne miejsca. Brak doświadczenia i zbyt mała wiedz o sadzonych drzewach, zmusza nas pózniej do dodatkowej pracy.
Markusie cisy są doskonałym materiałem do nasadzeń żywopłotowych, doskonale znoszą
cięcie /formowanie/, jedynym problemem jest ich powolny wzrost.
Kolejne fragmenty ogrodu.

zaczynają się coraz mocniej rozrastać,zabierając miejsce i światło roślinom rosnącym w pobliżu.
Dlatego też ograniczam ilość nowych nasadzeń ,aby uniknąć ich póżniejszego przesadzania.
Romku cieszę się że zawitałeś do naszego ogrodu.Ten piękny jałowieć sadziłem 12 lat temu jako malutką sadzonkę , i nie sądziłem że będe musiał wszystko co rosło w jego promieniu tak szybko usuwać i przenosić w inne miejsca. Brak doświadczenia i zbyt mała wiedz o sadzonych drzewach, zmusza nas pózniej do dodatkowej pracy.
Markusie cisy są doskonałym materiałem do nasadzeń żywopłotowych, doskonale znoszą
cięcie /formowanie/, jedynym problemem jest ich powolny wzrost.
Kolejne fragmenty ogrodu.

Pozdrawiam Zenek
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Zenku piękny ogród , Te 3 iglaczki po środku zdjęcia ciąłeś je t.z skracałeś