Odległość sadzenia drzew i krzewów
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaka odległość.
Moim zdaniem tam już nie ma miejsca na nowe trwałe nasadzenia. Świerk kłujący ma korony średnicy 5-10m i z czasem zrobiłoby się tam za ciasno.
Czy zdajesz sobie sprawę Agnieszko, że gdy świerki bedą starsze niż 5 lat, będziesz musiała uzyskać w urzędzie gminy/miasta decyzję zezwolenia na ich usunięcie? Decyzja zezwolenia na wycinkę drzewa dla osób fizycznych na ich prywatnych działkach nie podlega opłacie, natomiast kary za wycinkę bez zezwolenia mogą iść w grube tysiące (a nawet kilkanaście tysięcy w przypadku starych egzemplarzy takich drzew jak dąb, jesion i parę innych gatunków).111agnieszka pisze:Sławku właśnie myślałam że jak już urosną świerki to wytnę kilka dolnych gałązek a jak osiągną wiek emerytalny to chcę ich oddać do kościoła na święta bo u nas zawsze żywe olbrzymy są ubierane.
Dlatego lepiej przemyśleć właściwa kompozycję od razu - co ma zostac, zostawic, co ma zniknąć wyciąć lub przesadzic póki młode.
Darku- u nas co roku wycinają świerki na cele kościelne i nie ma z tym kłopotu wystarczy zgłosić chęć oddania drzewka i resztę załatwia proboszcz i wójt ponieważ Ich współpraca dobrze przebiega a dla mnie to będzie kiedyś ogromna przyjemność ofiarować i zobaczyć swoje choineczki w kościele więc nie jest mi ich wcale szkoda dlatego chcę wcześniej posadzić szmaragdy żeby po wycięciu świerków nie czekać aż na nowo ,,zarosnę,, od sąsiada 

- avok
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sty 2009, o 17:20
No właśnie,spotkałem się z tym problemem,na usunięcie drzew samosiejek na działce budowlanej czekałem ponad pól roku,tydzień temu dostałem zezwolenie na wycięcie,ale nie na wszystkiego,starsze drzewa (brzoza i wąż)musi zezwolić już nie gminna a wojewódzki oddział ochrony środowiska,z gminny babka powiedziała że wątpię w takie zezwolenie.DarekRz pisze:Czy zdajesz sobie sprawę Agnieszko, że gdy świerki bedą starsze niż 5 lat, będziesz musiała uzyskać w urzędzie gminy/miasta decyzję zezwolenia na ich usunięcie? Decyzja zezwolenia na wycinkę drzewa dla osób fizycznych na ich prywatnych działkach nie podlega opłacie, natomiast kary za wycinkę bez zezwolenia mogą iść w grube tysiące (a nawet kilkanaście tysięcy w przypadku starych egzemplarzy takich drzew jak dąb, jesion i parę innych gatunków).111agnieszka pisze:Sławku właśnie myślałam że jak już urosną świerki to wytnę kilka dolnych gałązek a jak osiągną wiek emerytalny to chcę ich oddać do kościoła na święta bo u nas zawsze żywe olbrzymy są ubierane.
Dlatego lepiej przemyśleć właściwa kompozycję od razu - co ma zostac, zostawic, co ma zniknąć wyciąć lub przesadzic póki młode.
I dali okres do zakończenia wycięcia do 10-go stycznia i bądź tu mądry żeby zdążyć.
Popieram DarekRz o przemyślenie w nasadzeniu.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
A ja powiem tak: to zależy, czy chcesz te świerki puścić na żywioł, czy jednak je formować. Mnie akurat nie podobają sie dorosłe, nieformowane świerki, za to te przycinane - bardzo.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Avok jak już wiesz, że nie zdążysz z wycięciem drzew to napisz przed upływem terminu oznaczonego w decyzji o jej przedłużenie motywując to tym, że nie jesteś w stanie w danym terminie wykonać zabieg.avok pisze: No właśnie,spotkałem się z tym problemem,na usunięcie drzew samosiejek na działce budowlanej czekałem ponad pól roku,tydzień temu dostałem zezwolenie na wycięcie,ale nie na wszystkiego,starsze drzewa (brzoza i wąż)musi zezwolić już nie gminna a wojewódzki oddział ochrony środowiska,z gminny babka powiedziała że wątpię w takie zezwolenie.
I dali okres do zakończenia wycięcia do 10-go stycznia i bądź tu mądry żeby zdążyć.
Popieram DarekRz o przemyślenie w nasadzeniu.
- avok
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sty 2009, o 17:20
xipe - dzięki za radę,działka wyczyszczona i zaorana,na miejscu krzaczorów posadzony żywopłot,jutro skończę po za granicami działki.Za brakiem czasu ale obecnością sił własnych dałem rady.
Największy problem z tymi drzewami na które nie dostałem zezwolenia -może kolejne pół roku oczekiwań przyniosą pozytywne wyniki.
A tak odnośnie biurokracji:po pól roku od złożenia zezwolenia -przyjechała Pani wymierzyć to co ma być wycięte,wymierzyła pni przy ziemi a nie wysokości 1,30m ,wiąz ma rozdwojenie pnia na wysokości 50cm od ziemi -wpisała jako drzewo o podwójnym pniu (chociaż liczy się jako podwójny pień na wys.1,30) i była przekonana że robi to według zasad,obiecała wciągu tygodnia dostanę pozwolenie ,dostałem po miesiącu.I taka dziwna ciekawostka z ustawy gminy:jeżeli było by do wycięcia nie więcej niż trzy drzewa ,w ciągu tygodnia od złożenia zezwolenia,gmina wycielą by i zabrała te drzewa,a jak mam więcej to musiałem czekać i usunięcie na własny rachunek,jaja i tyle.Niby na większe drzewa gmina będzie składać do ochrony środowiska,drzewa ewidentnie jest zagrożeniem dla przyszłego domu ,który zaznaczyłem na miejsce budowy w obrębie drzew -nie biorąc pod uwagę ze zacieniają 1/3 działki.
Czekamy na wiosnę,może coś się zmieni.
Największy problem z tymi drzewami na które nie dostałem zezwolenia -może kolejne pół roku oczekiwań przyniosą pozytywne wyniki.
A tak odnośnie biurokracji:po pól roku od złożenia zezwolenia -przyjechała Pani wymierzyć to co ma być wycięte,wymierzyła pni przy ziemi a nie wysokości 1,30m ,wiąz ma rozdwojenie pnia na wysokości 50cm od ziemi -wpisała jako drzewo o podwójnym pniu (chociaż liczy się jako podwójny pień na wys.1,30) i była przekonana że robi to według zasad,obiecała wciągu tygodnia dostanę pozwolenie ,dostałem po miesiącu.I taka dziwna ciekawostka z ustawy gminy:jeżeli było by do wycięcia nie więcej niż trzy drzewa ,w ciągu tygodnia od złożenia zezwolenia,gmina wycielą by i zabrała te drzewa,a jak mam więcej to musiałem czekać i usunięcie na własny rachunek,jaja i tyle.Niby na większe drzewa gmina będzie składać do ochrony środowiska,drzewa ewidentnie jest zagrożeniem dla przyszłego domu ,który zaznaczyłem na miejsce budowy w obrębie drzew -nie biorąc pod uwagę ze zacieniają 1/3 działki.
Czekamy na wiosnę,może coś się zmieni.
-
- 100p
- Od: 12 kwie 2010, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jaka odległość od domu?
Witam, chciałabym się poradzić w jakiej odległości od domu posadzić drzewka, które max. dojdą do 3 metrów wys. jedno to świerk iseli fastigiate (wąski stożek do 3m), a drugi śliwa hessei (podobno 2 m szerokości a 3 wys.). chciałabym posadzić je jak najbliżej, ale żeby nie powodowały później szkód...
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: jaka odległość od domu?
Myślę że 2 metry od domu i będzie ok. gdyż nie są to wielkie drzewa.
-
- 100p
ok, dzięki. miałam nadzieje na trochę bliżej dla tego świerka, ale trudno...
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Świerk możesz bliżej nawet około 1,3 m .
-
- 100p
no to zdecydowanie lepiej. Dzięki
drzewka owocowe - odległość
Witam, mam drzewka owocowe: wiśnie, grusze, śliwy,jabłon, brzoskwinia, morela, czereśnia.
Mogę na nie przeznaczyć dwa rzędy, dość wąski prostokąt.
Większość drzewek chyba na szczepieniu karłowatym (pół karłowatym).
Zapewne podaję zbyt mało informacji, ale zbyt dokładnie nie wiem
I pytanie, czy odległość 3m między drzewkami w rzędzie, i 3 m między rzędami będzie wystarczająca?
Mogę na nie przeznaczyć dwa rzędy, dość wąski prostokąt.
Większość drzewek chyba na szczepieniu karłowatym (pół karłowatym).
Zapewne podaję zbyt mało informacji, ale zbyt dokładnie nie wiem

I pytanie, czy odległość 3m między drzewkami w rzędzie, i 3 m między rzędami będzie wystarczająca?
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Re: drzewka owocowe - odległość
Witaj. Między niektórymi chyba musi być odległość większa np. czereśnie, grusze.
Przy jabłoniach, morelach i śliwach też chyba trochę mało.
Chyba, że zamierzasz je odp. prowadzić.
Poczytaj np. tu http://www.e-ogrody.com/a-463-sadzenie- ... owych.html
Pozdrawiam.
Przy jabłoniach, morelach i śliwach też chyba trochę mało.
Chyba, że zamierzasz je odp. prowadzić.
Poczytaj np. tu http://www.e-ogrody.com/a-463-sadzenie- ... owych.html
Pozdrawiam.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: drzewka owocowe - odległość
Treborx zapraszam Cię tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 61#p164761 i tutaj http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=34 .
Warto zostać z nami i korzystać z doświadczeń innych.
Zapraszam
Maryla,nie powinnaś odsyłać zainteresowanego gdzieś tam, w inne miejsce w sieci,do poczytania przedruków artykułów, skoro mamy na forum cały dział poświęcony drzewom owocowym a dyskusje na ten temat wynikają z zainteresowań i doświadczeń forumowiczów,doradców i znakomitych specjalistów.
Warto zostać z nami i korzystać z doświadczeń innych.
Zapraszam

Maryla,nie powinnaś odsyłać zainteresowanego gdzieś tam, w inne miejsce w sieci,do poczytania przedruków artykułów, skoro mamy na forum cały dział poświęcony drzewom owocowym a dyskusje na ten temat wynikają z zainteresowań i doświadczeń forumowiczów,doradców i znakomitych specjalistów.