A jak nazywa się roślinka na pierwszym zdjęciu z kolorowymi listkami? To chyba jakiś krzaczek?
Ogródek KaRo cz.2
Krysiu ja powinnam mieć zakaz na wchodzenie do Twojego ogródka
bo jak już wejdę to wyjść nie mogę
tak bardzo mi się u Ciebie podoba, a przy każdej wizycie widzę kolejne cudeńka ;:2 Dobrze, że do Twojego ogrodu nie mam blisko, bo byłabym częstym (natrętnie częstym ;) ) gościem 
A jak nazywa się roślinka na pierwszym zdjęciu z kolorowymi listkami? To chyba jakiś krzaczek?
największe szkodniki w moim ogródku to ... moje dzieciaki ;)
KaRo znowu zdjęcia które bardzo lubię.
Ale Wasza nauka nie poszła w las i juz zaczynam z całej rabaty wyławiać poszczególne okazy. Myślę że jak na kilka miesięcy pobytu na forum zrobiłam trochę postępów.
Cudwie wygląda ten dereń, że nie wspomnę o języczce no i trojeść (uwielbiam kolor pomarańczowy).
Mam jeszcze pytanie, co to za roślina na trzecim zdjęciu z ostatniego postu (po lewej perukowiec a po prawej ? Pięknie powykrawane duże liście)
Muszę Ci napisać KaRo, że ja też chyba w najbliższym czasie wyleję jakąś roślinę z garnka
. Pozdrowienia
Ale Wasza nauka nie poszła w las i juz zaczynam z całej rabaty wyławiać poszczególne okazy. Myślę że jak na kilka miesięcy pobytu na forum zrobiłam trochę postępów.
Cudwie wygląda ten dereń, że nie wspomnę o języczce no i trojeść (uwielbiam kolor pomarańczowy).
Mam jeszcze pytanie, co to za roślina na trzecim zdjęciu z ostatniego postu (po lewej perukowiec a po prawej ? Pięknie powykrawane duże liście)
Muszę Ci napisać KaRo, że ja też chyba w najbliższym czasie wyleję jakąś roślinę z garnka
Pozdrawiam Ewa
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem. /Gabriel Garcia Marquez/
Mój ogródek.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lilu i Ewo te wielkie liście to Makleaja sercowata przedstawiłam jej krótką jej charakterystykę tutajna forum
.Ale pewnie już czytałaś.
Kwiatki niebieskie to "szafirowa burza" czyli Psianka Rantonetti Solanum rantonetti
Paula - cieszę się niesamowicie jak zaglądasz do mojego ogródka - i też żałuję,że nie wpadasz do mnie w realu...
Może jednak kiedyś się spotkamy...
Ta roślina to bylina na której wzejście wiosną czeka się dość długo...Lubi siedzieć w ziemi ale nie ma się czym martwić wylezie ,wylezie na pewno i w jeszcze wielu innych miejscach też
Nazywa się Houtynia cordata "Chameleon" ale jej zwyczajowa nazwa to "tułacz".
Arielku - dzięki ,wiem że to dzika bo to ziele,ale jakże ma ciekawe kwiaty.
Ma honorowe miejsce w moim zielniku .Dostałam od Izy - której dziękuję.
Kwiatki niebieskie to "szafirowa burza" czyli Psianka Rantonetti Solanum rantonetti
Paula - cieszę się niesamowicie jak zaglądasz do mojego ogródka - i też żałuję,że nie wpadasz do mnie w realu...
Może jednak kiedyś się spotkamy...
Ta roślina to bylina na której wzejście wiosną czeka się dość długo...Lubi siedzieć w ziemi ale nie ma się czym martwić wylezie ,wylezie na pewno i w jeszcze wielu innych miejscach też
Nazywa się Houtynia cordata "Chameleon" ale jej zwyczajowa nazwa to "tułacz".
Arielku - dzięki ,wiem że to dzika bo to ziele,ale jakże ma ciekawe kwiaty.
Ma honorowe miejsce w moim zielniku .Dostałam od Izy - której dziękuję.
KaRo piszesz że można ją rozmnożyć z nasion. Czy mogę kiedyś w przyszłości poprosić Cię o jedno ziarenko? Zrobię co będziesz chciała za to ziarenko. Mogę nawet napisać tysiąć razy na forum zwrot.
KaRo proszę o nasionko.
KaRo proszę o nasionko.
KaRo proszę o nasionko.
KaRo proszę o nasionko.
..................................
KaRo proszę o nasionko.
KaRo proszę o nasionko.
KaRo proszę o nasionko.
KaRo proszę o nasionko.
..................................
Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
Pozdrawiam Ewa
Mój ogródek.
Mój ogródek.
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Znów zaserwowałaś Krysiu takie widoki, ze oczu nie można oderwać! To hebe i houtuynia ( dobrze napisałam?) przy kamieniu wyglądają przeslicznie! Zółte cuda robią też wielkie wrażenie ;:26
Jak tniesz derenia, że ma taki piękny kulisty kształt? Czy ma na to wpływ pora cięcia?
Jak wreszcie będę miała więcej czasu, to sobie tu wrócę podelektować się tymi widokami i pewnie popytać Cię troszkę ;)
Te różowe kwiatki, to prawoślaz lekarski ( Althaea officinalis), bylina. Cieszę się Krysiu, że tak ładnie Ci kwitnie
Arielku, lepiej wyłopatkuj całą roslinę, bo na siewki trzeba czekać dwa lata.
Jak tniesz derenia, że ma taki piękny kulisty kształt? Czy ma na to wpływ pora cięcia?
Jak wreszcie będę miała więcej czasu, to sobie tu wrócę podelektować się tymi widokami i pewnie popytać Cię troszkę ;)
Te różowe kwiatki, to prawoślaz lekarski ( Althaea officinalis), bylina. Cieszę się Krysiu, że tak ładnie Ci kwitnie
Arielku, lepiej wyłopatkuj całą roslinę, bo na siewki trzeba czekać dwa lata.
- kryska
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O, To jest faktycznie busz. Ślaz śliczny , a języczka cudowna. A co tam rośnie przy maklei, ma listki podobne do akacji? To jak Krysiu rozmnażasz hebe, obcinasz gałązki i do ziemi? A ja wykopuje i dzielę krzaczek i rosną jak zwariowane. Piękny ogród, gdybym nie była tak zabiegana to częściej bym tu przychodziła, no i gdybym dostawała powiadomienia. Nie wiem dlaczego nie dostaję powiadomień z niektórych tematów.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- klara-0226
- 10p - Początkujący

- Od: 15 lip 2007, o 08:36
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Izo - dereń jest cięty ze 3-4 razy w roku.
Wszystko zależy od natchnienia ...prawdopodobnie za chwilę znowu ...
Cięcie ma wypływ na jego wygląd.
Zaraz po cięciu,przez kilka dni jest to "drapak" ale
z dnia na dzień wygląda lepiej.
Nie może rosnąć samopas bo zarósłby mi moją ścieżkę w nieznane-
derenie rosną silnie więc i cięcie musi być radykalne jeśli chce się utrzymać jakiś jego kształt.

Wszystko zależy od natchnienia ...prawdopodobnie za chwilę znowu ...
Cięcie ma wypływ na jego wygląd.
Zaraz po cięciu,przez kilka dni jest to "drapak" ale
z dnia na dzień wygląda lepiej.
Nie może rosnąć samopas bo zarósłby mi moją ścieżkę w nieznane-
derenie rosną silnie więc i cięcie musi być radykalne jeśli chce się utrzymać jakiś jego kształt.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Krysiu - miło,że Ci się u mnie podoba - busz nie każdemu odpowiada ,choć ja uważam,że to bardzo wygodna forma prowadzenia ogrodu.
Jest tyle zakamarków i tyle roślin do podglądania ,podziwiania i ...martwienia się o maleńkie czy przeżyją w tym buszu.
Tu nic nie jest proste i nic nie widać jak na dłoni- tu trzeba oglądać i przyglądać się ...ale właśnie dzięki temu na małej powierzchni jest bardzo ciekawie.
Krzew ,który Cię zainteresował to Lespedeza bicolor
ale mam jeszcze następny ,bliźniaczo podobny o nazwie Amorfa krzewiasta .Lada moment zakwitnie - pokażę zatem go wkrótce na forum.
Wracając do Hebe - przycinam mocno moje krzewy wiosną.
Dolną część przyciętych pędów pozbawiam listków ,sadzę po kilka razem (w kupie) i podlewam.
Nie robię nic nadzwyczajnego.
W ten sposób rozmnażam większość moich roślin.
Warunkiem ukorzenienia ich jest miejsce cieniste i wilgotność.
Jednak nie wszystko tak łatwo się udaje
Już pisałam o moich daremnych próbach z paulownią,pęcherznicą "Diabolo" i innymi.
No cóż ...nie ustaję w moich działaniach ,może czeka mnie jeszcze jakiś sukces.
Jest tyle zakamarków i tyle roślin do podglądania ,podziwiania i ...martwienia się o maleńkie czy przeżyją w tym buszu.
Tu nic nie jest proste i nic nie widać jak na dłoni- tu trzeba oglądać i przyglądać się ...ale właśnie dzięki temu na małej powierzchni jest bardzo ciekawie.
Krzew ,który Cię zainteresował to Lespedeza bicolor
ale mam jeszcze następny ,bliźniaczo podobny o nazwie Amorfa krzewiasta .Lada moment zakwitnie - pokażę zatem go wkrótce na forum.
Wracając do Hebe - przycinam mocno moje krzewy wiosną.
Dolną część przyciętych pędów pozbawiam listków ,sadzę po kilka razem (w kupie) i podlewam.
Nie robię nic nadzwyczajnego.
W ten sposób rozmnażam większość moich roślin.
Warunkiem ukorzenienia ich jest miejsce cieniste i wilgotność.
Jednak nie wszystko tak łatwo się udaje
Już pisałam o moich daremnych próbach z paulownią,pęcherznicą "Diabolo" i innymi.
No cóż ...nie ustaję w moich działaniach ,może czeka mnie jeszcze jakiś sukces.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Klaro nasza wymiana zdań w wątku o różach
a także Twój post wyżej zainspirowały mnie do pokazania portretów niektórych moich róż.
Niektórych
ponieważ jak pisałam ,wiekszość moich róż choruje tego lata.
Zawsze coś kwitnie ale nie ma tej obfitości co zwykle...
Bardzo liczę na prawdziwą zimę tego roku i normalne lato w następnym.
a także Twój post wyżej zainspirowały mnie do pokazania portretów niektórych moich róż.
Niektórych
Zawsze coś kwitnie ale nie ma tej obfitości co zwykle...
Bardzo liczę na prawdziwą zimę tego roku i normalne lato w następnym.