Aniu mam go już ze 4 lata,przed większymi mrozami okrywam go gałązkami świerkowymi.Jak do tej pory takie zabezpieczenie wystarczało ,zeszłej zimy mieliśmy nocą -27stopni,ale było też sporo śniegu.
Pozdrawiam Marzena
A to miały być jak tytuł wątku wskazuje - rośliny z naszych ogrodów
Przegląd ciekawych odmian i egzemplarzy na świecie - może zaproponuj w oddzielnym wątku .
Te ostatnio pokazane przez Marzenę i Janusza kultivary (strasznie mi się ten termin podoba) piękne! I proszę, nasi kolekcjonerzy, nie zrażajcie się, że pod każdym zamieszczonym Waszym zdjęciem nie ma litanii "achów" i "ochów", bo nam, zwykłym zjadaczom chleba po prostu mowę odbiera
No i taka moja prośba, proszę o wyjaśnienie symbolu WB przy nazwach niektórych odmian, stykam się się z tym i nie rozumiem! O co chodzi?
I dobrze, że nie ma ochów i achów - jest przejrzyście. A "ochy" i tak bym usunęła - aniawoj
Witam;
Romek już Wyjaśnił co oznacza skrót WB.Nazwę nowej odmianie nadaje ta osoba ,która znalazła np.czarcią miotłę lub ciekawą siewkę.Bardzo często bywa ,że skrót WB z numerem jest nazwą roboczą.Bywa też ,że właściciel nowej odmiany zmienia nazwę np.prezentowana w naszym wątku Abies koreana Ice Breaker,ma od jakiegoś czasu nową nazwę-Abies koreana 'Kohout's Icebreaker'.
Pozdrawiam Marzena
WB. -witches broom , HB.-hexenbesen , czyli z agielskiego / niemieckiego - czarcia miotła. Mam nadzieję że nie popelniłem gdzieś błędu.
Pozdrawiam Janusz