Jakie to kaktusy

Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jakie to kaktusy

Post »

Grzdyl pisze:Kamilko, na Twoim miejscu raczej bym nie ryzykował stawiania go do tak zimnego pomieszczenia. Tak duży egzemplarz, który nigdy w takiej temperaturze nie zimował może mieć z tym problemy. Kaktus Beny jest jeszcze młody więc lepiej to zniesie. Muszę jeszcze nadmienić, że temperatura dla S. testudo nie może być niższa niż 8 C.
Władku,- dlatego myślę go wstawić do cieplejszego pomieszczenia na poddaszu. Temp. nie spada tam poniżej 15st. C, więc powinno być dobrze. W zeszłym roku trzymałam tam grubosza. W tej zimniejszej części mamy nieizolowany dach i jest o wiele chłodniej, tam zimuję resztę kaktusów.

Arturze- obawiam się, że temp. do 10st. będzie za niska. Pisałam wcześniej, że roślinę, którą Ty masz zostawiłam na poddaszu, ale w zimniejszej części i zaczęła marnieć, tzn. uschły/zeszkliły się jej nowe, tegoroczne przyrosty. To było w październiku, gdy tak bardzo spadła temp. na zewnątrz.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To będę ją trzymać z Epiphyllum i innymi epifitami :) Ehhh po dzisiejszym dniu mam tak wyprany mozg, że nie kojarze faktów :;230 Trzeba mi to wybaczyć :wink:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Grzdyl

Post »

Arturze, ze mną dzisiaj też coś nie tak, gdyż zamiast przeczytać tak jaj napisałeś "do 10*C", przeczytałem "od 10*C". Na szczęście Kamilka świetnie mnie skorygowała. Przepraszam i dziękuję. :D

Kamilko, wybrałaś bardzo dobre rozwiązanie. Oto jeszcze jeden plus mieszkania na wsi. Ma się zdecydowanie większe pole manewru. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”