Hortensja pewnie z opóźnieniem reaguje na Twoje wczesniejsze zabiegi ;) Jest sliczna ! A moje już przekwitła
Ogródek KaRo cz.2
-
Grzegorz B
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne Krysiu te zakątki z kwiatami na żółto. Hortensja też wygląda jak z obrazka. A co to za roślinka na ostatnim zdjęciu, ma takie jasnozielone listeczki ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Śpieszę się pokazać zainteresowanym jeszcze letnie widoczki mojego buszu ...
bo za rogiem już czyha jesień.
Pierwsze oznaki już są aż nadto wyraźne.
Ognik - już żółty od jesienno-zimowej barwy koralików
Orzech gubi nagminnie liście - choć tylko mróz może je ostatecznie strącić
Kalikarpa - fioletowieje - już na zimę...
Cyklameny rozkwitły...
Złocienie kwitną na potęgę...
Zanim jednak jesień nadejdzie już na dobre - jeszcze trwa LATO.

bo za rogiem już czyha jesień.
Pierwsze oznaki już są aż nadto wyraźne.
Ognik - już żółty od jesienno-zimowej barwy koralików
Orzech gubi nagminnie liście - choć tylko mróz może je ostatecznie strącić
Kalikarpa - fioletowieje - już na zimę...
Cyklameny rozkwitły...
Złocienie kwitną na potęgę...
Zanim jednak jesień nadejdzie już na dobre - jeszcze trwa LATO.

- kogra
- Przyjaciel Forum

Przepięknie to wszystko wygląda u Ciebie. Kwitną jeszcze lilie wodne a u mnie już dawno przekwitły.Widzę że datury też masz w ziemi - czy wykopiesz je na zimę?
Na 5 zdjęciu do oczka wodnego zwisa jakaś roślina - co to jest? Przypomina trawę.
Na 5 zdjęciu do oczka wodnego zwisa jakaś roślina - co to jest? Przypomina trawę.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Jeszcze widać ostatnie tchnienie lata w oczku ,lilie mają jeszcze mnóstwo pąków tuż pod lustrem wody.Liczę że pokażą się nad wodą.
Tydzień temu oczko zostało przetrzebione z roślin .
To co przypomina trawę jest nią to Rosplenica japońska - wydaje mi się ,że zaspała w tym roku - nie widać oznak kwitnienia.A przecież to największy jej urok .
Datury Grażynko wykopię- są w koszykach - wymyśliłam,że przechowam je przez zimę na leżąco
,mam bardzo niską piwnicę.
Wiem,że mogę radykalnie przyciąć koronę ale czy coś im się stanie jeśli ogołocone z liści ułożę je na podłodze piwnicy?
Co sądzisz o moim pomyśle?
Bardzo proszę o zdanie.
Tydzień temu oczko zostało przetrzebione z roślin .
To co przypomina trawę jest nią to Rosplenica japońska - wydaje mi się ,że zaspała w tym roku - nie widać oznak kwitnienia.A przecież to największy jej urok .
Datury Grażynko wykopię- są w koszykach - wymyśliłam,że przechowam je przez zimę na leżąco
Wiem,że mogę radykalnie przyciąć koronę ale czy coś im się stanie jeśli ogołocone z liści ułożę je na podłodze piwnicy?
Co sądzisz o moim pomyśle?
Bardzo proszę o zdanie.
- kogra
- Przyjaciel Forum

Z pewnością nic im się nie stanie - jedyną trudnością będzie podlewanie na szczęście nie częste. I tak wiosną będziesz musiała je przyciąć bo niektóre pędy zaschną, a te, które zaczną puszczać jeszcze w piwnicy , pójdą do góry, więc będą sterczeć na bok - ale może to dać oryginalny efekt - takiej trochę zaczesanej fryzury na bok. Wszystko jest kwestią eksperymentu - więc spróbuj.

Czy to na 3 zdjęciu co rośnie pod ścianą , to mimoza ?
Czy to na 3 zdjęciu co rośnie pod ścianą , to mimoza ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
dziękuję Grażynko - faktycznie nie pomyślałam o podlewaniu ale i na to znajdę spósób ,pomyślę jak to będę robić.
Ułóżę jednak je na foli...
Kiedy zaczną wiosną wypuszczać pędy - ustawię je do pionu na klatce schodowej i skoryguję wszystko.
Jeśli nasunie Ci się jeszcze jakaś uwaga- bardzo proszę o rady.

Ułóżę jednak je na foli...
Kiedy zaczną wiosną wypuszczać pędy - ustawię je do pionu na klatce schodowej i skoryguję wszystko.
Jeśli nasunie Ci się jeszcze jakaś uwaga- bardzo proszę o rady.
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Krysiu ale fajnie się ogląda zdjęcia Twojego ogrodu.
To tak jak szukanie skarbów. Tu człowiek coś zobaczy, no obejrzał zdjęcie, ale w kącie jakaś znajoma roślina, wraca z powrotem. I tak można sobie oglądać bez końca.
Krysiu dwa pytania: na piątym zdjęciu (licząc od dołu) jest krzew o fioletowych kwiatach. Znam go ale nie pamiętam nazwy. Podpowiedz.
Na szóstym zdjęciu, obok rozchodnika (z prawej strony) rośnie coś o wspaniałych liściach. Nawet nie umiem się zorientować czy to krzew, czy bylina. Napisz coś na temat tej rośliny.
To tak jak szukanie skarbów. Tu człowiek coś zobaczy, no obejrzał zdjęcie, ale w kącie jakaś znajoma roślina, wraca z powrotem. I tak można sobie oglądać bez końca.
Krysiu dwa pytania: na piątym zdjęciu (licząc od dołu) jest krzew o fioletowych kwiatach. Znam go ale nie pamiętam nazwy. Podpowiedz.
Na szóstym zdjęciu, obok rozchodnika (z prawej strony) rośnie coś o wspaniałych liściach. Nawet nie umiem się zorientować czy to krzew, czy bylina. Napisz coś na temat tej rośliny.